Loading...

Защо JavaScript не спира да е толкова популярен?

avatar Румен Янев 2 минути
Защо JavaScript не спира да е толкова популярен?

През 2007 г., софтуерният инженер и блогър Джеф Атууд казва следното нещо, което става известно като закона на Атууд: „Всяко приложение, което може да бъде написано на JavaScript, все някога ще бъде написано на JavaScript.”

JavaScript е един от най-популярните програмни езици в света и определено е на първо място при front-end програмистите (front end се нарича тази част от уебсайта, с която потребителя взаимодейства и вижда). В уебсайтa, в който всеки програмист попада рано или късно, StackOverflow, JavaScript е статистически най-използваният сред потребителите.

Какво прави JavaScript толкова популярен?

Може да чуеш много мнения за езика, както негативни, така и позитивни. JavaScript съществува вече почти 30 години и щом никой друг език не го е изместил, явно има сериозна причина за това. Той е бърз, лесен за научаване, има много фреймуъркове (софтуерни рамки, създадени да облекчат разработката на определени проекти), които се поддържат и развиват непрестанно, говори си добре с други езици, лек е за сървърите и е като пластилин в ръцете на програмист, който го познава добре. Това е причината, цитатът в началото на статията да се е превърнал в закон. JavaScript е навсякъде и няма изгледи да си отиде скоро.

Къде се използва?

Както разбра, JavaScript е основна част от Front-end частта на софтуерната разработка. Това значи, че всички елементи, които потребителят вижда и кликва, кутийките, които се попълват сами, когато пише нещо, са създадени с него. Но това не значи, че се използва само и единствено за това. Фреймуърковете на езика са го направили изключително разнообразен. Използвайки Node.js (една от софтуерните рамки), можеш да работиш и по инфраструктурата на сървъри (back-end). Използвайки друга рамка, можеш да правиш десктоп приложения и тн., но това е една дълга и неизчерпаема тема. Списъкът с фреймуъркове е голям и преди да се задълбочиш в тях, е най-добре да научиш езика в най-чистата му форма, откъдето тръгва и всичко останало.

Откъде да започнеш?

Информацията, която можеш да намериш за JavaScript може да ти дойде в повече и по тази причина, курсът ни Programming Basics with JavaScript e направен да те въведете плавно в сферата, като те запознае с най-основните неща, които трябва да знаеш, без да ти дава ненужна информация. Подходящ е за абсолютно всеки, който иска да разбере повече за света на програмирането, но винаги се е колебаел точно как да започне. Време е да спреш да се колебаеш, а да се запишеш сега!