Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

За промените по видео системата в СофтУни

Здравейте колеги, понеже се заформи голяма дискусия около промяната на начина за достъп до видео-материалите в СофтУни, искам да внеса някои уточнения и да отговоря на запитвания и коментари, които съм събрал от форума и FB групите:

Както сме споменавали няколко пъти, в СофтУни работим по проект за изграждане на виртуална класна стая. Това означава, че всяко учебно занятие ще си има URL адрес, където ще се предоставят всички учебни ресурси, в интерактивна среда:

  • Видео записи от занятието (камера / екран / overlay) - 1 час след приключване на занятието
  • Real-time video streaming - ако занятието се провежда в момента
  • Въпроси от студентите към преподавателя + отговори (както е сега Sli.do)
  • Линкове към учебните материали (презентации и домашни ще се показват в сайта без да ви е нужен PowerPoint + Word, ще може да се download-ват)
  • Допълнителни ресурси по темата

Ето някакъв много начален прототип на виртуалната класна стая:

СофтУни - виртуална класна стая - начален прототип

Този проект ще се реализира постепенно. В началото ще качим сегашните ресурси за всяко учебно занятие с нов дизайн (януари 2017). Ще добавим видео стрийминг в реално време (януари-февруари 2017). След това ще интегрираме въпросите, чата и останалите елементи.

Заради този проект преместването на видеата от YouTube в нашата платформа (softuni.bg) е неизбежно, понеже искаме да интегрираме взаимодействие между учащите и преподавателите в реално време. Много вероятно е от един момент нататък да не ползваме изобщо YouTube, а да имаме собствен видео сървър (както са телевизиите). Трябва ни още време да проучим някои технически въпроси. Не можем да направим всички видеа в YouTube публични, защото някои от курсовете са платени и уговорката с лектора е видео да се предоставя само на записаните в курса. Ето и коментари по някои от възникналите въпроси:

Дали СофтУни нарушава политиката си за свободни ресурси?

Ресурсите, които са регламентирани като свободни все още са такива, просто достъпът до тях става през softuni.bg. Като част от функционалността на виртуалната класна стая, това е нужно, но не забранява по никакъв начин достъпът до вече безплатните ресурси.

Дали рутината на учебния процес е прекъсната / променена?

Така или иначе ще трябва да се премине към този начин на работа, веднъж щом влезе в действие виртуалната класна стая. Няма как да подобряваме обучителния процес без да правим промени.

Дали мога да гледам учебните видеа на телефона си / таблета си / телевизора си?

Не можете да ги гледате през приложението на YouTube за някои модели телевизори, но през страницата на СофтУни, плейърът работи без грешки и предлага всичката нужна функционалност.

Дали ограничението на видеата трябваше да стане като последна стъпка, не първа?

Така е, но е нужна стъпка, за да започнем тестването и на финалната версия на виртуалната класна стая и дори и да го бяхме отложили, то нямаше да е с много. Тестов вариант на стрийминг в зала Code Ground е достъпен и към настоящия момент (вж. тук), но имаме технически нерешим въпрос за синхронизацията на картина и екран и предстои генерална смяна на техническата концепция и хардуера. Затова все още нямаме streaming в другите учебни зали - не искаме да репликираме система, която не работи достатъчно добре.

Дали не се запазва мястото, до което си гледал?

Ще търсим начин да решим този въпрос. Не сме срещали подобен проблем при тестването, но ще продължаваме да се опитваме да го намерим и разрешим.

Дали докато гледаш дълго видео, понакога ти изтича сесията и трябва да почнеш отначало?

И за този проблем знаем, вероятно ще го решим с удължаване на сесията.

Дали качеството на ресурсите не е добро?

Работим по въпроса – подменяме техниката в залите и променяме процеса на записване на видео-материалите. Видими промени ще може да се усетят след 2-3 месеца. Все още нямаме истински надеждно решение, което да записва перфектна картина + перфектен звук. Не е ясно въобще дали това е възможно технически, без да има човек на видео / аудио пулта във всяка учебна зала. В радио студиата и в телевизиите за едно качествено предаване работят минумум 2 души, а понякога 20. Ако го умножите по 7 учебни зали (както ще бъде от февруари) * 12 часа на ден (както е примерно в събота), да има оператор във всяка зала означава да наемем още поне 10 диши в отдел техническа поддръжка. Продължаваме да търсим хардуерни решения за автоматизация и автоматична настройка на звука в реално време.

Наистина ли вече не мога да свалям видеа?

Никога не сме рекламирали и предлагали такава възможност изрично, тя по-скоро е породена от особеностите на платформата, която ползвахме до момента. Знаем, че има хакове и винаги ще има. Ако едно видео може да се гледа, значи ще може да се сваля по един или друг начин, дори ако трябва да го снимаш с телефон от екрана на компютъра. Не позволяваме download на видеа, защото искаме да се гледат през нашата платформа, където ще има статистика (кой колко е гледал), контрол на достъпа и възможност за интеракция.

Дали промяната ощетява студентите?

Промяната се прави единствено за доброто на курсистите в дългосрочен план и усъвършенстването на учебния процес и дори и да се чувствате ощетени сега, то можете да гледате на това като на една много нужно стъпка по пътя към по-добра и интерактивна обучителна платформа.

Между другото, имаме нужда от техническа помощ (ако някой разбира от озвучаване на професионално ниво):

  • Искаме да подобрим озвучителната система при видео стройминга, така че да изкарва автоматично нормализирано ниво на звука в изходите, от където той поема към камерата и стриймъра.
  • Проблемът: някои лектори говорят тихо, други викат (даже крещят), трети си слагат микрофона далеко от устата, други пък почти го гълтат.
  • В залата нямаме възможност да ползваме тонрежисьор, който да настройва техниката по време на учебните занятия. Системата трябва да е автономна - без човек.
  • Нормализирането на звука изисква хардуер за адаптивна автоматична настройка на нивото в реално време. Съществува ли такова нещо? Как се нарича? Може ли линк към похдодящ такъв хардуер? 

Благодаря на всички за разбирането и нуждата за свикване с промените. Очаквайте значителни подобрения в учебната система и видео стрийминга през идните месеци.

Наков

8
Важни съобщения 29/11/2016 14:15:46
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки
Best Answer

Продължаваме с разработката на виртуалната класна стая. От днес вече можете да разглеждате ресурсите от курса без да излизате от сайта на СофтУни и без да имате PowerPoint и Word на локалния си компютър (имаме си embedded office document viewer). Ето няколко примера:

Има още какво да се подобри, но като първа стъпка аз лично отчитам напредък.

Наков

 

2
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Копирането на код от слайдовете и документите (Ctrl+C) не винаги работи както очаквате. Не мисля, че можем да го оправим, защото ползваме Viewer от Google Drive. Топката е в тях.

Обаче от текста в долната част на екрана може да се копира кода почти без дефекти.

Запазена е възможността за download на документите.

Наков

 

1
PlamTopchiev avatar PlamTopchiev 15 Точки

На кого помагате като махате клиповете от Youtube, освен на себе си...и после искате осветление по улиците.

Щял да прави силициеви долини и не знам какво...не се прави така.

 

-2
villyjord avatar villyjord 175 Точки

Стойността на това, което получаваш в СофтУни значително надвишава такива дребни неудобства, като липса на видеа в ЮТюб!

1
Pilgrimage avatar Pilgrimage 515 Точки

Без да съм специалист по въпроса, но по отношение на качественият запис на аудио - подобна функционалност е вградена в конферентните системи от висок клас. Там се използват няколко микрофона (комплект към системата) и резултатът е добър за разстояния до 5 ... 10 метра (в зависимост от системата). 

Чисто илюстративно мога да посоча един стар модел :
http://www.cisco.com/c/en/us/products/collateral/collaboration-endpoints/unified-ip-conference-station-7937g/product_data_sheet0900aecd806e021a.html

Мисля, че при добро желание може да се намерят актуални модели с необходимата функционалност и без излишно оскъпяващите екстри.

И успех с новата система! yessmiley

0
cvetomirG avatar cvetomirG 132 Точки

Всичко това с класните стаи може би е хубаво, но пък са ограничени ОГРОМНО количество стари видеа, дори и повечето безплатни семинари също са ограничени. Трябваше да ги оставите старите както си бяха, супер много материал не може да се гледа от плейлисти, аз всичко съм си организирал в плейлисти, в ютуб имам специално за PHP около 40 видеа от стари лекции - цялата ми плейлиста за нищо не става вмомента и не само тя. 

Карате хората да си увеличават действията, които трябва да направят за да търсят/ гледат видео, а пък това хич не се харесва на програмисти  и евентуално такива, мързела е заложен дълбоко в нас :D 

Сега ще е много хубаво някой да накоди едно приложение за ТВ, където се логваме в софтуни и си пускаме видеа, ще реши много проблеми.

 

6
29/11/2016 20:08:54
pkgeorgiev avatar pkgeorgiev 38 Точки

Когато подменяте микрофоните, нека новите да бъдат със noise cancelation. Please! 

0
iliev72 avatar iliev72 147 Точки

Не си само ти с листи :(

1
perer avatar perer 0 Точки

Поздравления за виртуалната класна стая! Очаквам я с нетърпение :) 

Относно звука в залата. Не разбирам от озвучаване на професионално ниво, а по-скоро на любителско и затова не претендирам, че идеята ми е правилна.

За да имате хубав и еднакъв звук на стрийминга, в залата и на записа трябва да вкарвате звука от уредбата в микрофонния/line in жак на лаптопа или по някакъв начин да го пращате на видео сървъра. Не знам каква инфраструктура предвиждате, за да кажа по-точно.

Проблемът с нормализирането на звука може би може да се реши с Gate и Compressor. Първото изключва микрофона под зададени предварително децибели, което би накарало хората, които говорят тихо просто да вдигнат нивото на гласа си, защото в противен случай никой няма да ги чува, а второто реже пиковете на звука и виковете до предварително зададено ниво. След тези два филтъра получаваш звук в предварително определен диапазон. Е, разбира се, ако тихоговорещия лектор има възможност да говори по-силно :) Сигурно има и начин за автоматично вдигане на нивото на звука, но не знам как се казва.

Качествена техника можете да намерите в Music World или в магазина им на бул. Искърско шосе №7 - Dynacord

Момчетата, които работят там са професионалисти и със сигурност ще помогнат при избора на техниката. ;)

 

Относно видео стрийминга от камера в залата и екрана на лектора едновременно така и не разбрах защо не може да се синхронизират. Как ги приемате? Какъв софтуер/хардуер ги обработва? Опитвали ли сте с Video Mixer/Switcher или със програма, която има подобни функции като vMix, например?

 

Насреща съм, ако мога да помогна с нещо ;)

0
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Здравей, благодаря за съветите.

Двата стрийма в момента се кодират към MP4 от различни хардуерни устройства:

  • IP камерата (Vivotek) си кодира в MP4 с нейния си микропроцесор и пуска стрийм към видео сървъра.
  • Стриймърът (Teradek VidiU) кодира HDMI изхода (който подаваме към проекторите в залата) и пуска стрйм към видео сървъра.

Получаваме два отделни несихнронни MP4 streams, все едно два броя клипчета в YouTube. Отместването е между 1 и 3 секунди и не е константно. Трябва да ги синхронизираме тези 2 streams. Да, знам че може с Adobe Premiere. Обаче трябва да става в реално време без човешка намеса. Питал съм vMix и други фирми, които правят streaming и те твърдят, че няма такава технология на пазара.

Сега тествам коренно различен подход:

  • USB камера (вместо IP камера)
  • HDMI capture card (вместо стриймър)
  • Вкарвам camera + HDMI + звук в нормално PC и от него стриймвам MP4 към видео сървъра

След изпитите по JS Apps ще успея да отделя повече време, за да го подкарам, ако не ударя нерешим проблем.

Наков

3
perer avatar perer 0 Точки

Здравей!

Да, за съжаление и аз не знам за такава технология, която да може да merge-не два отделни стрийма. Просто сте тръгнали с грешна концепция.

Струва ми се, че вариантът, който предстои да тестваш ще сработи.

Успех и поздрави,

Петър

0
zenga avatar zenga 0 Точки

Здравейте, и аз се включвам с две ръце за прилагането на Gater (gater-a също е компресор, ако трябва да изпадаме в подробности) към записите.

Gater-a обира околните шумове и записът става с много по-добро качество и по-лесен за слушане. Освен това, също обира щракания с мишка, примлясквания и други специфични за всеки лектор издавания на звуци, които често могат да бъдат неприятни за слушане. 

Също се използва Limiter (отново компресор - лимитира пиковете на звука). Като цяло използването на компресори е много хубаво нещо и ви го препоръчвам горещо. Настройките са елементарни и при еднаква среда бих казал и почти универсални. Разликата в качеството ще е силно осезаема.

Успех в начинанието!

0
Kralev avatar Kralev 15 Точки

Здравейте! Има множество софтуер, който може да помогне за проблема с аудиото. Има нужда от два вида процесори(може в софтуерен вариант) :

1. Компресор - изравнява амплитудата на входния сигнал

2. Лимитер - не позволява нивото на входния сигнал да надхвърли определен праг! 

 

Има безплатни такива софтуери, но за да сработи трябва да се настрои. Всички такива софтуери имат възможност за създаване на пресет, което позволява да се нагласи един път общо - или за работа с повече от един лектори, също така може да се нагласят и няколко за отделните лектори, спрямо техният начин на работа с микрофон и модериране!

Линкове няма да дам, но може да търсите софтуер в plugin-boutique.com

Търсите compressor и limiter!

Инфо по настройване може да откриете в Гугъл!

Ако желаете професионално съдействие, аз имам нужните знания но не живея в софия. Имам колега, с който работихме в динакорд. Той е в София и ще свърши работата професионално!

2
LoKSET avatar LoKSET 160 Точки

Честно казано не знам какъв е смисълът от толкова много усилия за синхронизиране на 2-та видео потока. Всъщност има ли някой който гледа видеата от камерата? Когато гледам някакъв запис искам да виждам кода, което става нормално само с видеото от екрана. В залите не става нищо чак толкова интересно, че да искам да гледам лектора/първите два-три реда глави, така че ползвам тези видеа само когато другото се е счупило - проблем, който е доста по-важно да се подсигури че няма да се случва. Да, понякога лекторите после презаписват видеата, но не е същото, пък и едва ли и за тях е приятно.

3
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

За техническите теми, където се показва писане на код, ти трябва най-вече видео от екрана, така е.

Обаче, за нетехнически теми като маркетинг и soft skills, не можем да минем без лектора. Ето един пример: https://softuni.bg/trainings/resources/video/9182/video-camera-12-june-2016-verginia-kasheva-programming-basics-june-2016.

Затова ще записваме и излъчваме няколко видео потока:

  • Комбинация на екран + лектор + звук. Лекторът ще е полупрозрачен в долния десен ъгъл.
  • Само екран + звук - екрана на лектора, прихванат от HDMI сплитера.
  • Само лектор + звук, прихванат от камерата.

Вече имаме необходимия хардуер и сме провели тестове. Предстои да се внедри системата.

Наков

2
H.Stoyanov avatar H.Stoyanov 115 Точки

Можете да правите нещо по-просто, има звукови миксери на Yamaha (може и други, марката не е важна) с вградени комбинирани компресори, който усилват тихия звук и намалят силния, като регулират силата на звука да е почти константна. Понеже ще използвате HDMI сплитери, вместо да използвате за запис микрофона от лаптопа на лектора, може да използвате изхода за запис от миксера, като така тези които са в залата ще чуват еднакъв звук, като тези, които ще гледат онлайн или на запис. За синхронизирането с камерата, която ще снима лектора е малко по-сложен процеса. Най-вероятно ще трябва да има някакъв вид timecode синхронизатор, но проблема е, че таймкода излъчван от устройствата, трябва да върви в синхрон - като стартира лекцията всички да са на таймкод 0 или по някакъв начин лектора да взима моментия таймкод от камерата, която излъчва постоянно от залата и да върви в синхрон с него. 

0
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Благодаря за съвета. Може ли да дадеш линк към конкретен модел миксер за нормализация на звука?

Става въпрос за това: "има звукови миксери на Yamaha (може и други, марката не е важна) с вградени комбинирани компресори, който усилват тихия звук и намалят силния, като регулират силата на звука да е почти константна". Кое точно би могло да ни свърши работа?

Наков

0
DimitarYanakiev avatar DimitarYanakiev 1 Точки

Ако се стриймва с OBS от лаптопа на лектора и съответно камерата и микрофона са свързани към самия лаптоп много лесно може да се направи delay на всяко едно устройство чрез OBS всичко се настройва до милисекунди.

Например за звука:

Например за камерата:

Относно проблема със силата на микрофона може да се погледне вградената функция в Windows за Loudness Equalization, допълнително OBS може да boost-не звука при нужда.

0
vesso_sg avatar vesso_sg 2 Точки

Здравейте, идеята за виртуална класна стая звучи чудесно и следвайки този ред на мисли искам да попитам две неща:

1.Обмисляте ли да промените и политиката си по отношение на изпитите? Не разбирам защо след като можем да се обучаваме онлайн трябва да се идва до София за изпит, говоря за тези от нас които не са от София. В по-големите градове има зали оборудвани с видео камери и други екстри за провеждане на сертифициращи изпити. Така или иначе изпита е платен с таксата на курса или дори ако трябва да се доплати, но ще се спести неудобството от пътуването, а и то само по себе си също е разход. Дори ако се пусне едно запитване в началото на курса, дали се желае явяване на изпит в друг град и да се изброят по-големите градове, според мен ще се формират изпитни групи в поне няколко града. 

2.Обмисляте ли да направите онлайн програма за работещи? За работещ човек онлайн обучението е с голяма интензивност. Когато работиш трудно можеш да отделиш 4 дена в седмицата да гледаш видео уроци плюс време за домашни. Не знам как ще бъде в другите курсове, но в Programing Fundamentals всичко беше твърде бързо. 

На тези въпроси може би не им беше мястото тук, но за мен имат значение от гледна точка на това да реша дали да продължа своето обучение в SoftUni или не.

 

 

0
YavorSpassov+deleted! avatar YavorSpassov+deleted! 133 Точки

За момента свалям видеата с VideoDownload Helper и ги гледам с Windows Media Player Classic. Разделям екрана на две части - в лявата част e Web Storm, а в дясната - Media Player. Като приключа с гледането на файла, го изтривам. Така ми е най-удобно да уча и не мисля, че удобството в обучението трябва да бъде заменено с някаква политика на университета.

0
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Колеги, някой знае ли как OBS може да се пуска автоматично и да запозва да стриймва със старта на компютъра и без човешка намеса? Сценарият на употреба е следният:

  • Имаме едно mini PC (обикновен компютър), за който има закачени камери, микрофони, capture карти и т.н.
  • Чрез OBS (Open Broadcast Software) е направена стандартна конфигурация за streaming (настройка на хардуерни източници, позициониране и насторйка на streamign server).
  • По принцип можем да старираме OBS на ръка (с double click с мишката или от start menu) и да натиснем [Start Streaming] бутона, но това не върши работа и е много чупливо.
  • Искаме при старт на компютъра (и след reboot), без някой нещо да бута на ръка каквото и да е, OBS да тръгва и да започва да стриймва по последната активна конфигурация (настройки за стрийминг и хардуерни източници).

Някой има ли опит или знания с това?

Наков

0
skostadinov avatar skostadinov 2 Точки

За стартирането на програмата мисля, че има начин.

Отваря се run и се пише shell:startup и там се слага шорткът от OBS. За стартирането на стрийм, не съм сигурен, но ще потърся :)

 

П.П: Има опция --startstreaming

За "екзампъл" слагам това: 

"C:\Program Files (x86)\obs-studio\bin\32bit\obs32.exe" --startstreaming

 

П.П2: Намерих тези команди които мисля, че ще свършат работа:

  • -multi : start multiple instances of OBS (combine with -profile and or -portable)
  • -portable : run OBS in a portable mode that saves all settings to the main OBS folder, instead of your %appdata% folder
  • -start : run OBS and automatically start streaming (and recording if that is activated)
  • -profile "profile name" : start OBS with mentioned profile
  • -scenecollection "scene collection name" : start OBS with mentioned scene collection

Отново екзампъл: 

"C:\Program Files(x86)\OBS\OBS.exe" -multi -portable -profile "QuickSync 30fps" -scenecollection "games" -start
0
25/12/2016 18:32:45
Tangrila avatar Tangrila 21 Точки

Здрасти.

Имам решение.
Използвам autohotkey.
Какво прави кода:

  • на интервали проверява дали obs е пуснат, ако не е го пуска.
  • Ако е пуснат проверява в лог файла на obs дали записва, ако не записва изпраща нагласения, в obs за старт на запис, hotkey което стартира записването.

файл

0
28/12/2016 02:02:19
PlamTopchiev avatar PlamTopchiev 15 Точки

Може да качвате клиповте в Youtube и във вашате система...така ше бъде по яко :)

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.