Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

Petya avatar Petya 2461 Точки

Санкции при проверка на домашни и некоректни коментари

Здравейте на всички! Забелязваме, че масово някои хора пишат едни и същи коментари, когато оценяват домашните работи на свои колеги. Искаме само да ви кажем, че тези неща се следят и в случай, че забележим нарушаване на правилата (некоректно оценяване, писане на едни и същи коментари по много пъти), не само няма да получавате точки (както беше досега), но и ще ви бъдат отнети точки като наказание.

Успех на всички и дано разбирате колко е важно преглеждането на чужди домашни/код за вашето развитие.

29
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1550 Точки

Премахнете домашните от точковата система (не само оценяване - и самите домашни) и недоволството от всички страни ще изчезне. Мисля, че няма нужда да обяснявам защо и също защо ще донесе още малко обективност на оценяването (хора, които си пишат всичко съвестно, получават колкото хората, които просто ги преписват). Това с 2131312 символа - колко от хората ще седнат да пишат романи, че всичко е много готино и изпипано вместо да си учат? Санкции - как по-точно ще определите критериите, кой ще следи за такова нещо, или пък ще се пише алгоритъм за анализ на лексиката... 

9
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Подкрепям напълно!

По-добре вместо да се дават точки за домашни, които могат да се преписват от къде ли не да се дава по един индивидуален проект, който да се точкува. Отделно отборния проект. Просто не е достатъчно обективно да се оценява човек само от един изпит - не винаги можеш да покажеш най-доброто на изпит (пътуване, умора, завъртяни условия и т.н.)

5
HPetrov avatar HPetrov 822 Точки

Аз пък мисля, че не трябва да се свалят от точковата система. За мен това е бягане от проблема, не решение. Отделно на това страшно много хора ще спрат да си правят домашните просто защото не им се занимава или ще си търсят готовите решения само да видяд как се случват нещата. Да, наистина съвестните ще си ги правят въпреки това, но пак даже при тях ще спадне мотивацията малко или много да го правят. Също така ако се махне от точковата система мисля, че ще останат страшно малко хора, които да седнат и да проверяват на колегите си домашните, което в крайна сметка не води до нищо добро.

Относно директното копиране на домашните или преписването им нищо не може да се направи адекватно освен просто, когато човек има съмнения, да оценява спрямо тези съмнения. Според мен е важно по 1 или друг начин да ти мине през ръцете най-малкото един код. Все нещо ще ти влезе в главата.

Слагане на минимален праг за брой символи съм съгласен, че нищо няма да промени освен да подразни някои. Единствените санкции, които имат смисъл са оценяването на feedback-а. Ако си знаеш, че домашното ти е добро и принципно няма какво толкова да се коментира... еми даже и супер generic оценка да получиш на това, няма как да знаеш дали не е copy/paste или просто човек няма какво да измисли толкова. Ако знаеш, че домашното ти куца тук таме или ти липсват домашните, и получиш коментар, че всичко е отлично и работи... тогава вече има проблем и го оценяваш като "некоректен".

4
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Значи, ти ако не си особено мотивиран да учиш и да си пишеш домашните, фактът, че ти влизат в оценката няма да те мотивира да гониш качество. Мотивира те да предадеш домашното и да си вземеш тъпите точки, щото ако се бориш за хубава оценка, дори да си уверен, че можеш да се справиш добре на изпита, някак не е рационално да теглиш майната на едни 20% от оценката - ще копнеш отнякъде решения, за да не си по-назад в тази компонент. 

Проблемът е поведенчески и се корени в неправилно поставените стимули. За да се спре това поведение на преписани домашни и генерични коментари, трябва да се променят стимулите на хората. Единият вариант е да се затегнат правилата и да се вдигне тежестта на домашните. Другият е да се махнат от оценяването въобще и автоматично ще отпаднат всякави проблеми с качеството. 

Хубаво, който копира домашни ще си изпати на изпита вероятно. Но наличието на такова многообразие от лошо направени или взети наготово домашни наказва хората, които проверяват. Писна ми едно и също домашно да проверявам по 5-6 пъти и да пиша едни и същи коментари - нито аз печеля нещо от това усилие, нито човекът, който е качил домашното. Ще напиша "Отлична работа, нямам забележки", на следващото ще перифразирам на "Не виждам съществени пропуски, продължавай в същия дух" и ще съм почти сигурен, че човекът ще се израдва, че с малко усилие е получил добра оценка, ще ме награди и мен за благодарност и готово. Получава се негласно разбирателство между пишещите домашни и проверяващите, че така и така повечето домашни са копирани, дай да не си тровим нервите. "Live and let live". Взимаме си точките от този компонент и отиваме на изпит да видим кой ще се справи по-добре. А защо просто не прескочим всички тези глупости и не отидем директно на изпит и там каквото сабя покаже? 

2
nikolay.dimov83 avatar nikolay.dimov83 143 Точки

Съгласен съм, че трябва да има санкции за непроверени домашни, но санкции на база "еднаквост на коментари" са меко казано несъстоятелни! Това може да hint или red alert, че има нещо нередно, но самото решение за отнемане на точки следва да идва след обстойно разглеждане на проверените домашни от служител и намиране на реални несъответствия. В конкретния случай се заяждате на дребно. Моите извинения, но трудността на домашните беше същата като трудността на домашните в C# Basics. Нормално е 99% от хората да са си написали или ПРЕПИСАЛИ задачите и е нормално в този случай да им дадеш коментар, че всичко е ОК, нормално е и този коментар да е един и същ при положение, че досега не сте въвеждали изискване за различност на коментари.

Също така държа да отбележа, че за мен още по - важно за развитието е повишаването на трудността на домашните и осигуряването на начин да се спре порочната практика да се преписват домашни. Писане на различни коментари (особено по задачи с 10 реда) може да е важно за всякакво друго, но НЕ И IT развитие. 

 

Така, че като студент настоявам:

 

1. За изпита по PHP да се въведат ясни и точни разписани критерии за оценка на домашни с които всички ще са запознати и ще спазват.

2. Тази недомислица за отмене на точки да се прекрати за курса по Javascript - вложих достатъчно усилия да си напиша домашните, да проверя на колеги, да се готвя за изпита и да бутаме сами с Косьо Ямалиев екипния проект, за да ми казва някой, че съм шмекер и да ми отнема точки по правила, които не само звучат несериозно, но и са въведени СЛЕД КРАЯ НА КУРСА.

НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН и НЯМА КАК да приема отнемане на точки по такъв субективен критерий - точки се отнемат за доказано несвършена работа и по ясни критерии. 

 

Благодаря ви за вниманието

7
quickben avatar quickben 966 Точки
nikolay.dimov83 "Писане на различни коментари (особено по задачи с 10 реда) може да е важно за всякакво друго, но НЕ И IT развитие." Проверки на входните данни правиш ли с 5 реда "програма" :) За мен програма която по условие трябва да приема точно 5 числа и не го прави не е написана добре. Аз да ти кажа точно в тези задачи от домашното които са уж по 5-10 реда си проличава кой влага малко старание. Явно съм от тези със малко над средния резултат ;) Ето ти няколко примера. Задача №8 от Console Input & Output C# Basics: Write a program that reads an integer number n from the console and prints all the numbers in the interval [1..n], each on a single line. Note that you may need to use a for-loop. Проверил съм 10 домашни от всички теми(без advanced, защото там немога да дам конструктивна критика) и никой не се беше сетил елементраното нещо, че входа може да е отрицателно число и следователно нито една от проверените от мен домашни не беше направена коректно.(да вади правилен изход при отрицателно число като входни данни). Мисля, че беше само 1 от 10, но не съм сигурен вече. Даже в първото домашно имаше място за импровизация - задача №15 Аge after 10 years. Аз лично си направих масив със поне 15 формата от класа DateTime за да не дава Exception-i и направих така, че ако случайно се въведе формат който не съм предвидил да изписва user-friendly message което да посочва точно това което си объркал. Точно тази задачи не я предадох така, защото една колежка ми каза, че няма смисъл да е толкова "сложно", но я послушах само за тази задача да ти кажа честно. Тук можеш да намериш всичките ми домашни от C# Basics и ако намериш повече от 3 задачи който са 5-10 реда ще те черпя едно голямо :) http://www.4shared.com/rar/4uwz5akece/HOMEWORKS.html
0
jabalka avatar jabalka 960 Точки

Според мен оснвоният проблем е, че няма яснота - написано черно на бяло - какво точно означава проверка на домашни, коректна проверка на домашни и т.н. Би било хубаво правилата, рамките и изискванията да са по-ясни и точни. Когато има ясни правила може вече да има и сурови санкции. Съгласна съм с колегите, че не е коректно да се каже - сменихме правилата за санкциите днес - сега ще го теглите, въпреки, че не знаехте какво точно искаме и очакваме от вас :)

Екипът на СофтУни е в пълното си право да променя правила и изисквания, но не е коректно да е от днес за вчера. Нека се направят промени на база този курс за следващия. Курсът започва - ясни правила, ясни санкции, всеки прави информиран съзнателен избор как и дали да проверява и оценява домашни.

Това е мнението ми по въпроса.

С уважение към всички изказали се по-горе колеги (и хубав ден),

Яна

12
Yulia avatar Yulia 1346 Точки

Казват: "В спора се ражда истината". И е така - открихме, че има съществена разлика между разбиранията ни за това какво значи "провека на домашно". Но не мога да приема факта, колко много от вас се отнасят безотговорно към това.

Домашните са практически единственият начин да получим feedback за кода си.
Не разбирате или подценявате колко важно е това! Кога в SoftUni получавате feedback за това как сте написали нещо?! Защо мислите, че ако кода ви като изкарва верен резултат - това значи, че той е отличен?! Какви програмисти си мислите, че ще станете така? По-важно ли е само да си вдигате самочувствието като четете коментари "давам ти 10 точки" или е по-важно да научите как наистина да си ги заслужите?

На изпит - Judge. На домашни - ние не сме Judge.
И задачата при проверка не ни е само да run-ваме unit тестове и да казваме дали резултата съвпада с този от примерите в домашното или не. Да не говорим, че в тях често не са хванати някои гранични случаи, за които е много важно да се научим да мислим. Старейки се да съм полезна с коментара си, аз научавам много неща. Ако наиситна човека има най-яките решения, които съм виждала до сега и няма какво да кажа за тях - ами казвам какво точно ми е харесало и защо. Благодаря за наученото от домашното.

Тук ще задам няколко въпроса на хората, които казват: "ми те всички задачи като са решени добре и са еднакви, защото са преписани - как да не пиша еднакъв коментар?" Ами погледнете вашето домашно! И от вашето ли не е различно?! И вие ли го преписахте от същото място?! Нима няма нито задача, която има по-добро, по-умно решение, което може да посочите? Много тъжно за вас тогава.

Сега малко за точките:
Много добре знаете, че изпита е от най-голямо значение. И ако сте добри - другите точки не са чак толкова от значение. Както Наков каза: "Отличниците са два типа: или с максимални резултати на изпитите, или с резултати малко над-средното, но много старателни." Точките от писане на домашни, присъствия, оценяване на домашни, помагане на колегите - това са точки за старание!!! С безотговорно отношение към това ли смятате да докажете, че сте старателни, за си заслужавате точките и оценката?!

Не знам - смешно ли е или е трагично как се борите в тази тема да си опазите правото да пишете не-полезни коментари, за да си получите заветните мижави 5 точки... чудя се дали докато тече цялата дискусия тук - поне някой си е направил труда да оцени някое и друго домашно като се старае да бъде полезен?! Или само се хвърлихте да лаете, за да си опазите несправедливо получените точки? Вярно, че не е много коректно сега да се отнемат точки - предупреждения за тези хора са достатъчни, но силно се надявам да има коректни санкции за това в следващите курсове. И да - трупайте ми минуси сега на този пост - ако това не ви изнася и искате да продължавате да си отбивате номера. Аз казах какво мисля.

И за финал, ще споделя защо, за разлика от dentia, аз отделям внимание на личните коментари:
Едно е да се пише във форума как е по-добре, как не е добре да се напише нещо. Малко хора обръщат внимание на това. Съвсем друго си е някой да ти отдели лично внимание и да ти даде съвети, да се опита да ти поправи грешките ако имаш такива и да ти обясни защо това, което си написал не е работило правилно или не е най-доброто решение, макар и да е напълно работещо. Шанса в такава ситуация човека да подобри уменията си е много по-висок. Ако на вас ви пука за това, разбира се. В тази тема виждам, че всеки мисли само за себе си.

Не забравяйте, че тук сме за да се учим! И не само на програмиране - а и на personal skills. Да изградим умението да даваме полезен feedback и умението да приемаме критика е също толкова важно, колкото да си решим задачите на изпитите.

6
dentia avatar dentia 362 Точки

Винаги съм го карала лаконично, затова и на всичко горенаписано успях да открия точно едно изречение за отговор - курсът по КПК следва - фийдбек за кода си ще получиш, на всичкото отгоре и ще бъде от някой, чието мнение е много по-ценно от моето, твоето или на Пешо.

2
vladislav.karamfilov avatar vladislav.karamfilov 1123 Точки

БРАВО! Това е начинът, по който всички от ВАС трябва да виждат оценката на домашните!

3
vladislav.karamfilov avatar vladislav.karamfilov 1123 Точки

@dentia, тук не става въпрос само за качеството на кода! Тук става въпрос за намирането на пропуски в домашното (например гранични случаи), даването на градивна критика за изграждането на решението, виждането на друго решение (може би по-умно, по-бързо и по-елегантно), разбирането и ориентирането в чужд код - умения, без които няма как да се изградите като софтуерни инженери!

4
Ivan.Nikolov avatar Ivan.Nikolov 8 Точки

Здравейте,

мога ли да помоля полето за коментари към домашни да го разширите/увеличите, зашото е СУПЕР неудобно в този си формат. 

Благодаря Ви предварително.

0
Kamigawa avatar Kamigawa 750 Точки

Поне на мозилата, която ползвам, в долния десен ъгъл има триъгълниче, което може да се цъкне и да се влачи за да промени размера на полето.

1
17/10/2014 22:34:53
Ivan.Nikolov avatar Ivan.Nikolov 8 Точки

Аз съм с Google Chrom и няма такава опция! Предполагам трябва да се добави изрично, но направо ме заболяха очите от вглеждане. 

Надявам се да го оправят скоро.

Благодаря предварително

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.