Санкции при проверка на домашни и некоректни коментари
Здравейте на всички! Забелязваме, че масово някои хора пишат едни и същи коментари, когато оценяват домашните работи на свои колеги. Искаме само да ви кажем, че тези неща се следят и в случай, че забележим нарушаване на правилата (некоректно оценяване, писане на едни и същи коментари по много пъти), не само няма да получавате точки (както беше досега), но и ще ви бъдат отнети точки като наказание.
Успех на всички и дано разбирате колко е важно преглеждането на чужди домашни/код за вашето развитие.
Подкрепям напълно!
По-добре вместо да се дават точки за домашни, които могат да се преписват от къде ли не да се дава по един индивидуален проект, който да се точкува. Отделно отборния проект. Просто не е достатъчно обективно да се оценява човек само от един изпит - не винаги можеш да покажеш най-доброто на изпит (пътуване, умора, завъртяни условия и т.н.)
Аз пък мисля, че не трябва да се свалят от точковата система. За мен това е бягане от проблема, не решение. Отделно на това страшно много хора ще спрат да си правят домашните просто защото не им се занимава или ще си търсят готовите решения само да видяд как се случват нещата. Да, наистина съвестните ще си ги правят въпреки това, но пак даже при тях ще спадне мотивацията малко или много да го правят. Също така ако се махне от точковата система мисля, че ще останат страшно малко хора, които да седнат и да проверяват на колегите си домашните, което в крайна сметка не води до нищо добро.
Относно директното копиране на домашните или преписването им нищо не може да се направи адекватно освен просто, когато човек има съмнения, да оценява спрямо тези съмнения. Според мен е важно по 1 или друг начин да ти мине през ръцете най-малкото един код. Все нещо ще ти влезе в главата.
Слагане на минимален праг за брой символи съм съгласен, че нищо няма да промени освен да подразни някои. Единствените санкции, които имат смисъл са оценяването на feedback-а. Ако си знаеш, че домашното ти е добро и принципно няма какво толкова да се коментира... еми даже и супер generic оценка да получиш на това, няма как да знаеш дали не е copy/paste или просто човек няма какво да измисли толкова. Ако знаеш, че домашното ти куца тук таме или ти липсват домашните, и получиш коментар, че всичко е отлично и работи... тогава вече има проблем и го оценяваш като "некоректен".
Значи, ти ако не си особено мотивиран да учиш и да си пишеш домашните, фактът, че ти влизат в оценката няма да те мотивира да гониш качество. Мотивира те да предадеш домашното и да си вземеш тъпите точки, щото ако се бориш за хубава оценка, дори да си уверен, че можеш да се справиш добре на изпита, някак не е рационално да теглиш майната на едни 20% от оценката - ще копнеш отнякъде решения, за да не си по-назад в тази компонент.
Проблемът е поведенчески и се корени в неправилно поставените стимули. За да се спре това поведение на преписани домашни и генерични коментари, трябва да се променят стимулите на хората. Единият вариант е да се затегнат правилата и да се вдигне тежестта на домашните. Другият е да се махнат от оценяването въобще и автоматично ще отпаднат всякави проблеми с качеството.
Хубаво, който копира домашни ще си изпати на изпита вероятно. Но наличието на такова многообразие от лошо направени или взети наготово домашни наказва хората, които проверяват. Писна ми едно и също домашно да проверявам по 5-6 пъти и да пиша едни и същи коментари - нито аз печеля нещо от това усилие, нито човекът, който е качил домашното. Ще напиша "Отлична работа, нямам забележки", на следващото ще перифразирам на "Не виждам съществени пропуски, продължавай в същия дух" и ще съм почти сигурен, че човекът ще се израдва, че с малко усилие е получил добра оценка, ще ме награди и мен за благодарност и готово. Получава се негласно разбирателство между пишещите домашни и проверяващите, че така и така повечето домашни са копирани, дай да не си тровим нервите. "Live and let live". Взимаме си точките от този компонент и отиваме на изпит да видим кой ще се справи по-добре. А защо просто не прескочим всички тези глупости и не отидем директно на изпит и там каквото сабя покаже?