Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

jabalka avatar jabalka 960 Точки

[Exam] PHP Basics - 29 август, 31 август 2014 - решения, впечатления, резултати

Здравейте, колеги!

И? Как мина изпитът за вас?

Тъкмо свършихме последния изпит - голяма забава - много интересни задачки. 

Първа и трета от раз. Четвърта - супер забавна и приятна, забавлявах се с обекти, но не изкарах 100.

Втора - без коментар - не харесвам regex - добър повод да го науча :)

Та, споделете впечатления, решения на задачите ви?

 

Ще ходим ли на поправката :):):)

п.п. Да знаете, че за поправките ще можем да се записваме до самото начало на съответния изпит, така че имаме време да решим на какво ще се явяваме.

Тагове:
8
PHP Web Development Basics 31/08/2014 16:56:58
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки
Best Answer

Колеги, качили сме резултатите от PHP курса в профилите ви. Забавихме се, защото до вчера вечерта беше крайният срок за проверка на домашните. Скалирахме нагоре резултатите от изпитните групи, в които се паднаха по-трудни задачи.

4
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Задачите на всички групи се оказаха доста тежки. Явно ще трябва да скалираме резултатите, защото не мисля, че хората са дошли на изпита неподготвени, а просто нивото беше по-високо от необходимото. В крайна сметка при по-ниски точки ще има по-високи оценки - това е решението.

18
31/08/2014 17:00:16
bsdemon avatar bsdemon 348 Точки

То хубаво ще ги скалирате резултатите ама повечето време загубено за решаване на една задача няма как да го скалирате.
Ако задачата е по лесна се решава по-бързо и остава повече време за другите задачи.
Ако е по-трудна повече време за решаване и съответно не остава време за решаване на друга задача или задачи.
Аз поне като захапя някоя задача, докато не изкарам някакво вярно решение, не я оставям. Това си ми е навик от нещата които съм правил до сега. Знам че в някакъв момент ако се откажа от нея и започна друга, може би ще изкарам повече точки, ама не го правя. Просто няма да мога да се съсредоточа за да реша новата, при положение че старата ми е почти, почти решена.
Та затова мразя скалирането като цяло. 

9
cefothe avatar cefothe 16 Точки

Задачите наистина бяха хубави особено тази с regex. Мисля, че наистина бяха почти като реални, такива които могат да се падатнат за PHP проекти. А това решение на втора задача, ще го използвам за да премина на HTML 5 в кой от мойте проекти. Евалата за решенията. Нямаше да е лошо да се дадат по някой друг пример пример, за да е по лесно да се пробва.

0
Neven avatar Neven 38 Точки

Софтуни и най-вече г-н Наков, с цялото ми уважение към труда ви, няма ли да е по-разумно вместо да скалирате резултатите или да добавяте точки при объркани тестове всеки път, да отделяте повече време за изграждането на изпитите за дадения курс?

Мисля, че мина достатъчно време от стартирането на Софтуерната академия, за да имате обективен поглед над пропуските, които е неизбежно да се появяват тук и там. Не искам да ви нападам, но писането на изпитни задачи до сега не ви се получава много добре. Всеки път има грешни условия, неясности, грешни тестове и несъобразена трудност спрямо преподадения материал. Надявах се изпитът по JavaScript да ви е показал, че така не е добре да се подхожда към може би най-сериозната част от даден курс, а именно финалната проверка на знанията в края му. За съжаление все още нивото на изпитните задачи не е достатъчно високо.

Не ме разбирайте погрешно, виждам че има подобрения (на изпита по PHP нещата определено бяха по-добре) и вярвам, че малко по-малко тези проблеми ще бъдат отстранени, но все пак не е никак приятно да отидеш на изпит, да си решиш да кажем 1-ва задача и да си сигурен в логиката и алгоритъма си и при събмит в джъджа да ти причернее от грешни тестове, които в последствие се оказват сгрешени от вашия екип, а не от нас, явяващите се на изпит.

Освен това в повечето случаи изпитните ви задачи не са съобразени с това, което вие преподавате в курсовете си. Ако не се лъжа за регулярни изрази в този курс отделихте не повече от 30-40 минути в една от лекциите си (поправете ме, ако греша). На изпита обаче давате точно такава задача, която ако човек сам не е изръчкал regex-а свят ще му се завие, докато я реши. Същото се случва и с многомерните масиви. Пак за тях отделихте в този курс минути, но на изпита давате спокойно задачи от този тип, които са много по-сложни от това, на което вие учите обучаващите се в академията. Надявам се разбирате какво имам предвид. Все пак нека поясня. Не е проблем, че давате трудни задачи на изпитите си, проблем е че подготовката за тях и преподаваният материал не са съобразени с трудността им.

Щом сте решили да тествате познанията и уменията на хората по регулярни изрази, отделете една цяла лекция на тях, в която показвате разнообразни техники и похвати за използването и прилагането им. Ако нямате предвидена такава, добавете я и я вместете между останалите лекции за седмицата. Щом ще има задача за многомерни масиви, отделете поне половината време от една лекция, в която преподавате точно тях в дълбочина. Не е достатъчно да подхвърлите, че има такива похвати в програмирането и да оставите изцяло на учащите да си търсят материали и да се самоподготвят за изпита. Ако това за вас е достатъчно, в такъв случай вие реално може и само слайдове да качвате в системата си и ние да си ровим в нета за материали по темите, които засягате в тях. Вярвам, че все пак това не е целта на Софтуни.

Искам да обобщя, какво, според мен, трябва да подобрите в курсовете си:

  • Повишаване на качеството на лекциите - по-добра структура на материала, които преподавате
  • По възможност ни спестете лутането по време на лекция защо нещо, което сте очаквали да работи не работи. Губите понякога по 20 минути да търсите защо даден израз или техника не бачка. След което претупвате много по-важни и значими въпроси от лекциите си
  • Фокусирайте лекциите си върху техниките, които ще бъдат тествани на изпита след курса. По-голямата част от дадена лекция трябва да е посветена на този материал.
  • Съобразявайте изпитите си, с това на което ни учите в лекциите/домашните си. Така ще си спрестите и допълнителната работа по скалиране и недоволството от наша страна.
  • Проверявайте изпитните задачи по няколко пъти, преди денят на изпита за да се уверите, че няма пропуски по тях
  • Тествайте изпитните задачи и вижте дали няма грешни тестове преди деня на изпита

Вярвам, че подобрения по точките по-горе ще повишат значително нивото на курсовете ви, както и тяхната стойност.

Поздрави от мен!

21
02/09/2014 13:10:54
vladislav.karamfilov avatar vladislav.karamfilov 1123 Точки

Състезанията са пуснати за практикуване:

Условията и авторските решения на задачите може да намерите на съответния таб на задачата в съответното състезание.

Успешна практика! smile

10
rosenrusev avatar rosenrusev 175 Точки

Здравейте,

 

Възможно ли е да ни предоставите и тестовете заедно с решенията?

 

3
Tr00peR avatar Tr00peR 566 Точки

Много хубав изпит, поздравления за екипа! За първи път има добре разпределени резултати и няма по 15+ човека с максимален брой точки. Трудността на задачите беше адекватна за нивото, на което трябва да се намираме на този етап.

Освен това и тестовете бяха качествено направени - беше възможно с работеща задача за нулевите да хванеш само 10 точки на истинските. :)

Лично за мен това беше най-интересния и полезен за израстването ми изпит до момента, въпреки че за първи път нямам максимален резултат и за първи път седя до последната минута. Дори по време на самия изпит научих доста нови неща докато се чудих защо ми гърми някоя задача. Сега, след като излязат тестовете, най-вероятно ще науча и още.

Предполагам, че за пореден път ще има доста недоволни хора от трудността на задачите. За тях мога да кажа, че ако искаме да се развиваме, трябва да ни е трудно. Оценките, както знаете, винаги са според общото предствяне, така че резултатите като цяло няма да са по-ниски от обикновено. Но се замислете, кое ви дава повече - 100-150 точки на труден изпит или 300-350 на лесен.

 

Поздрави и успех на всички, на които им предстоят поправки!

14
tosilv avatar tosilv 69 Точки

Много добре, реших всичко.

Съгласен за първа и трета, бяха лесни.

Втора беше дълга и я реших грешно и трябваше да я правя наново, но се получи. Голямо мазало е но бачка. Почти не бях пипал регекси и имах доста четене в интернет.

Четвърта ми беше лесна също. Щях да ползвам array_multisort директно, но намерих идеална функция която вътрешно го ползва.

Ето задачите, пускам ги понеже вадят максимални точки, може да са полензи на някой. Също така всякаква критика се приема добре дошла.

1. Problem1-TextAbbreviator

2. Problem2-SemanticHTML

3. Problem3-TextGravity

4. Problem4-Softuni Students

5
31/08/2014 17:56:08
Matrix avatar Matrix 1092 Точки

Стандартен изпит, като за автоматизирана проверка от системата - първа лесна задача, работа със стригове (a.k.a регулярни изрази), работа с матрици, JSON...

Като feedback след курса мога да кажа, че е хубаво когато се качва вариант от изпитни задачи за тренировка в Джъджа и се снимат видеа с тяхното решаване, да се качват поне един ден преди първия изпит, за да имат време хората все пак наистина да ги разгледат тези задачи и да се подготвят, иначе просто му се губи смисъла... Например видеото с решенията на Вариант 2 беше качено в петък сутринта, което не виждам от каква полза е било на тези, които вече са били в залата и са решавали първите задачи... В това отношение искам да поздравя Яна и Кико, тъй като те бяха наистина бързи и съумяха да качат видеото си в четвъртък вечерта, което определено е една идея по-добре от петък сутринта...

P.S. Обадате се на Каналин Цолов да сложи малко греессс на вратата в залата, че скърца като за световно :D

 

5
31/08/2014 17:50:52
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Абсолютно съм съгласен: тренировките за изпит трябва да се правят седмица преди изпита, а не предния ден. Взимаме си поука.

2
atanas2d avatar atanas2d 59 Точки

Здравейте,

Този изпит беше няколко пъти по-труден като обем и пипкавост от предните. Като сложност - нищо особено, но имайки предвид, че това беше най-краткия курс, с най-нова материя за повечето от нас (навлизане в истинския WEB), този изпит беше като гръм от ясно небе и лично аз въобще не съм очаквал и не съм се готвил за изпит с подобна трудност.

На JavaScript имах 400 точки преди да свърши изпита, на този - директно отивам на поправката. Вярно, нямах толкова време да се потготвя в голяма дълбочина за стотиците особености на PHP езика... Но пак повтарям - за 3 седмици подготовка, а и с развалената система за проверка на 3-та задча на първия изпит накрая (където аз дефакто МАЙ изгубих точките си на нея, защото така и не разбрах дали е била вярна или не), този изпит беше просто една голяма изненада - за повечето от нас неприятна.

Не че не можеш да се потготвиш за него и да го вземеш, но просто нямаше база за сравнение с предните и лично аз не съм инвестирал толкова време за подготовка, защото не съм го очаквал... (не че за 3 седмици, които беше целия курс имах кой знае колко възможности за това, говоря като онлайн студент все пак).

3
coaster avatar coaster 412 Точки

Не знаех, че е имало проблем с проверката на 3-та задача. Всъщност когато се прибрах вкъщи седнах да се чудя защо успях да мина само нулевите тестове и нито един от другите. Интересното е, че от изпита си тръгнах с 0 т. от трета задача, като се прибрах имах 22, а след това видях, че по-надолу имам изпратено решение с 4 верни теста, но те не са отчетени, съответно решението дава 0 т.

1
atanas2d avatar atanas2d 59 Точки

Ами имаше накрая на изпита :), точно когато приключвах работа по нея. На поправката ще ги оправим задачите, с малко повече тренировки...

1
Aluin avatar Aluin 76 Точки

Труден изпит, но и готин! Задачите бяха многослойни. Честно казано имам чувството, че научавам най-много на изпит, докато си блъскам главата над някой проблем. Regex-a така и не го научих, а трябва. Поправката ще я скипна. Евентуално по натам със следващия випуск. :) 

5
31/08/2014 17:59:58
dani_ddd avatar dani_ddd 82 Точки

Днешният изпит мога да опиша само е една дума - ЖЕГА - времето беше горещо, а вътре убийствено задушно. Тестовете гърмяха като пиратки по Нова година и допълнително нагнетяваха обстановката. И за капак на всичко, до мен се беше разположила една убийствена колежка, което ама тотално ми изпече мозъка...

 

П.П.

Иначе за първи път без максималните точки. Яд ме е обаче не че задачите бяха трудни, а че трябваше да се правя на QA, за да отгатвам какви простотии може да ми пратят като хводни данни...

Ама колежката наистина беше супер tongue-out

7
TodorovH avatar TodorovH 216 Точки

Съгласен съм с колегите! Изпита си беше точно за нивото, на което трябва да бъдем до момента! Имаше много мислене по задачите, но не бяха трудни! Това което ме тръшна беше регулярния израз, като цяло! Явно там ще трябва да се поработи и то доста! Май ще трябва да се направят някой и друг уъркшоп по регулярни изрази! Днешният изпит ме мотивира допълнително и ми показа, че всичко върви в правилната посока!!! Поздравления и благодарности на екипа на Софтуни, за къртовския труд, който са положили! Ще се видим на поправките!

3
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.