Защо компютрите са лоши преводачи?
Loading...
Семинар

Защо компютрите са лоши преводачи?

15.05.15 20:30 - 22:30 Преслав Наков
Заповядайте на безплатен семинар на тема "Защо компютрите са лоши преводачи?", който ще се проведе на 15 май 2015 г. (петък) от 20:30 часа в зала "Inspiration" на Софтуерния университет (София, ул. Тинтява 15-17, етаж 2). Лектор е д-р Преслав Наков - старши научен сътрудник в Катарския институт по компютърни изследвания, автор и носител на редица награди и отличия.

За Семинара

Всеки, сблъсквал се с компютърен превод, знае, че по качество той все още е далеч от човешкия. В тази връзка ще разгледаме следните въпроси: Защо компютрите са (все още?) лоши преводачи? Как превеждат те (напр. Гугъл) днес? Какво прави автоматичния превод труден? Следва ли да очакваме революционно подобрение в близко време и откъде би могло да дойде то? Ще замести ли някой ден компютърът човека-преводач?Място: зала Inspiration, Софтуерен университет - гр. София, кв. Изгрев, ул. Тинтява 15-17, ет. 2 (виж на картата)

Вход свободен.

За Лектора

Преслав Наков

Д-р Преслав Наков е старши научен сътрудник в Катарския институт по компютърни изследвания (Qatar Computing Research Institute).

Завършва магистратура в СУ "Св. Климент Охридски". Прави докторантура в Калифорнийския университет в Бъркли със стипендии на университета и на фондация "Фулбрайт". Работил е като изследовател в БАН, в Националния университет на Сингапур, в Университета на Южна Калифорния, както и в Софийския университет, където преподава и в момента. Ръководил e студенти и дипломанти, някои от които продължават като докторанти в университети като Станфорд и ETH.

Преслав Наков photo

Ресурси