Приложен Изкуствен Интелект
Loading...
Семинар

Приложен Изкуствен Интелект

Заповядайте на безплатен 2-дневен семинар на тема "Приложен Изкуствен Интелект", който ще се проведе на 2 септември 2015 г. (сряда) от 18:30 до 21:00 часа в зала Code Ground и на 3 септември (четвъртък) от 10:00 до 16:00 часа в зала Open Source на Софтуерния университет (София, ул. Тинтява 15-17, етаж 1). Лектор е Светлин Пенков.

За Семинара

Семинарът ще протече в два дни.

Първият ден (сряда, 2 септември, от 18:30-21:00, зала Code Ground) ще разгледаме какви са последните постижения в сферата изкуствения интелект (ИИ), какви са тендециите и какво предстои да се случи следващите няколко години. Ще дискутираме концептуални въпроси свързани с ИИ като например: "Можем ли да постигнем ИИ само чрез виртуални агенти или трябва да позлваме роботи?" Ще въведем основни понятия и методи в ИИ. Ще поговорим за планиране, машинно самообучение, невронни мрежи, генетични алгоритми, клъстериране. След края на първата лекция ще придобиете обща представа за основните проблеми свързани с ИИ както и методите, които се ползват за да ги разрешим.

Вторият ден (четвъртък, 3 септември 10:00-16:00, зала Open Source) ще се спрем на конкретен проблем свързан с ИИ, който ще изберем на първата лекция заедно. Ще дискутираме теорията детайлно, за да имплементираме решението. Фокусът на втория ден ще бъде реалната имплементация на решението. Участниците в семинара ще разполагат с няколко часа да работят върху имплементацията си с помощта на лектора, а накрая ще видят готово решение. Ако има достатъчно желаещи, възможно е да разгледаме и повече от един проблем.

Основната цел на семинара е да въведе участниците в ИИ, да демонстрира имплементацията на конкретен проблем, за да мотивира участниците да прилагат подходи от ИИ в собствените си проекти.

За кого е подходящо събитието?

Първият ден е подходящ за всеки, който има интерес към ИИ. Вторият ден участниците ще работят върху задачи, така че е необходимо да имат опит в програмирането, макар и минимален. Всеки участник може да избере програмния език, който ще ползва, тъй като фокусът на семинара ще бъдат алгоритмите, а не тяхната имплементация. Решенията на задачите ще бъдат показани на С++.

За Лектора

Светлин Пенков

Светлин Пенков в момента е докторант по роботика и невроинформатика в университета в Единбург. Изследователската му дейност е насочена към прилагането на методи от машинното самообучение и вероятностно моделиране в проблеми свързани с роботиката. Светлин се интересува как роботите могат да учат модели на околната среда и на хората, с които работят, като той самия често използва подходи, вдъхновени от човешкия мозък. Вече 2 години участв на световното първенство по роботфутбол (RoboCup), където отборът му представлява Великобритания. Светлин има повече от 6 години опит в индустрията - разработване на алгоритми, свързани с машинно самообучение и машинно зрение, както и пакетирането им в готов продукт.

Светлин Пенков photo

Ресурси