Професионална програма
Loading...

Напълно начинаещ

Clock
В случай че тепърва проучвате как се става програмист и сте напълно начинаещи, усвояването на тази професия на базово ниво може да ви отнеме няколко години. Това се отнася и ако учите по-бавно или ви липсва изградено алгоритмично мислене. Темповете на учене при всеки са различни и те са по-бавни, когато не е наличен сериозен опит в математическите и инженерни дисциплини. За да натрупате началните умения, така че да ви вземат за стажант или младши програмист (junior developer), ще трябва да отделяте редовно по 4-8 часа на ден за кодене, в продължение на около 3-4 години.

С основни познания

Learning
Ако имате основа - логическо мислене и базови ИТ знания и умения (или просто схващате много бързо), може да достигнете до ниво за започване на стаж или работа за около година ежедневна работа. Например, ако сте били от силните ученици в математическа гимназия или сте се занимавали с програмиране като ученик или студент или практикувате точни науки или инженерни дисциплини (като математика, физика или архитектура), може вече да имате инженерно мислене и много бързо да придобиете или затвърдите уменията си и да овладеете за няколко месеца съвкупност от софтуерни технологии (например HTML5 и PHP), за да започнете работа като програмист. Когато имате изградено логическо мислене и опит с програмирането и технологиите, може да станете програмисти само за няколко месеца.
Working
Колко време отнема да станеш програмист зависи най-много от мотивацията и отделеното на тази кауза време! Повечето студенти с достатъчно отдаденост научават основите на професията и започват работа за по-малко от година. По-слабо мотивираните или притиснати от живота студенти отделят недостатъчно време (примерно по един ден в седмицата). При тях усвояването на професията програмист отнема няколко години (ако запазят мотивация и не се откажат да учат).

Липсата на време е основната пречка пред въпроса как да станете програмисти по-бързо. Затова, ако работите или не сте уверени дали програмирането е за вас, опитайте безплатния курс по основи на програмирането в СофтУни. След този курс, ако смятате, че сте на правилния път, ви препоръчваме да намерите начин да направите обучението си в "Софтуерен университет" ЕООД основно занимание за поне една година. Не е необходимо да напускате работата си още преди да сте пробвали. Запишете се на курса, за да се научите да пишете код и да проверите дали ви харесва.

Безплатно е да пробвате!