Професионална програма
Loading...
Programmer image

Много хора търсят курсове по програмиране и погрешно се записват на курс, изучаващ готова софтуерна технология, а всъщност им липсват базовите умения, разглеждани в този текст. Тези умения не се усвояват с курсове, изучаващи чисто програмни технологии! Умението да пишеш код се развива постепенно, чрез решаване на стотици задачи по програмиране и отнема поне няколко месеца. То дава основа за учене на технологии, но без него не можете да започнете! Ако пропуснете основите, след това каквато и технология да захванете ще ви е трудно, няма да разбирате, ще се чудите кое от къде идва и в крайна сметка няма да се справите. Започнете с основите - с подходящ курс, който насочва мисленето ви чрез ясни примери в правилната посока, правейки умерени стъпки напред в материала. Обучението по първи стъпки в програмирането в СофтУни е изключително подходящо за напълно начинаещи и е безплатно. Можете да го запишете в присъствена форма или да изучавате материала от вкъщи в онлайн форма.

В Интернет е пълно с видео уроци по програмиране - платени, безплатни, на английски, на български, за различни езици и платформи. Когато избирате уроци по програмиране, ако сте начинаещ, започнете от основите на писането на код. Езикът за програмиране няма съществено значение, но е препоръчително да захванете с език, който лесно ви показва основните концепции като C#, Java или Python. Препоръчително е да избягвате сложни езици като C++ или C. Независимо дали ще използвате видео-уроците на  СофтУни или от друг източник, не се хвърляйте директно на определен език, а първо научете основите.

Обърнете внимание на това, че не можете да се научите да програмирате само чрез видео уроци. Единствения начин да усвоите учебния материал е да практикувате постоянно - пишете прости програми и игри или решавайте проблемите си от ежедневието с програмен код.

Когато напреднете, видео уроците ще ви помогнат да станете по-добри. YouTube каналът на СофтУни предлага хиляди безплатни видео уроци и курсове по програмиране, покриващи както основните, така и темите за напреднали.

Books image

Ако предпочитате да учите по книга, започнете с добра книга по основи на програмирането, например безплатните книги  "Въведение в програмирането със C#" и "Въведение в програмирането с Java", "Основи на програмирането с JavaScript", "Основи на програмирането с Python", "Основи на програмирането със C#", "Основи на програмирането с Java" и "Основи на програмирането със C++".

Непременно пишете много код и пробвайте примерите от книгата, променете ги, експериментирайте и най-вече решавайте задачите за упражнения. Програмиране се учи с практика и много писане на код, не с четене!

Когато напреднете, захванете някоя технологична книга според интересите ви, например за Python, Java или HTML 5, но не започвайте в началото с нея. Докато не се научите да пишете код, да работите с проверки, да правите проверки, да ползвате цикли и да извършвате пресмятания с данни, докато не развиете поне начално алгоритмично мислене, още не сте готови за технологиите. Най-добре паралелно с четенето на книги се запишете в "СофтУни" или гледайте безплатно онлайн видео-уроците от минали учебни години. За начало стартирайте с безплатния курс по основи на програмирането в СофтУни, а след него с курсовете от началните нива от цялостната програма за софтуерни инженери.

Професионална програма

Програмиране може да се учи и от други ресурси, не само от видео уроци, присъствени и онлайн курсове и книги. Забавен старт в програмирането са образователните игри по кодиране (coding games), самоучителите по програмиране (coding tutorials) и сайтове за старт в писането на код като Codecademy и W3 Schools. Повечето такива ресурси, обаче са за конкретна технология като HTML или Python, докато само някои ще ви въведат в кодирането (което е препоръчителната първа стъпка).


Ако сте начинаещи, много по-бързо и ефективно ще навлезете в програмирането гледайки безплатните видео уроци по програмиране на СофтУни и решавайки задачите в тях, за които ще получите подробно описание стъпка по стъпка във вид на нещо като самоучител (tutorial), който в СофтУни наричаме инструкция за лабораторно упражнение (лаб) или задание за упражнение и домашна работа. След като решите някоя задача, можете да си проверите решението безплатно в автоматизираната judge система на СофтУни. Ако имате трудности, може да питате във форума и почти сигурно ще получите адекватен отговор до броени минути. Добре описаните задачи за упражнения с подробни упътвания, насоки и подсказки за решаване, заедно с автоматизираната проверка на решенията и дискусионния форум правят началния курс по програмиране един от най-сериозните, най-пълните и най-ефективните учебни ресурси по програмиране за начинаещи, които ще намерите онлайн.

Професионална програма


За улеснение на учащите, учебните материали от по-голямата част от обученията в СофтУни са напълно безплатни, с отворен лиценз, и могат да се изтеглят от страниците на обученията. Тези материали включват презентации за всеки урок (слайдове), задачи за упражнение в клас и домашни с подробни упътвания и насоки, видео уроци (лекции), задания за практически проекти, изпитни теми (практически изпити) и други ресурси. Разгледайте безплатно всички курсове на СофтУни и материалите към тях, които са достъпни за свободно изтегляне.

Професионална програма

Освен курсовете по основи на програмирането в Софтуни се изучават езици, платформи и софтуерни технологии, за които можете да се запишете. За уеб дизайнери се предлагат обучения по HTML, CSS, WordPress и Photoshop. За уеб разработчици се предлагат специалности "Python разработка" и "JavaScript разработка", които изучават уеб програмирането в голяма дълбочина в продължение на около 2 години интензивно. За C# и Java инженери се предлагат сериозни, задълбочени обучения по специалности ".NET разработка" и "Java EE разработка", с продължителност около 2 години, които обхващат основите на езика и платформата, фундаментални знания като ООП и качествен програмен код, бази данни и сървърна уеб разработка.

Можеш да започнеш с програмирането още днес като кандидатстваш за безплатния курс "Основи на програмирането" в СофтУни!