Loading...

4 команди при Linux System Administration

avatar Катерина Костадинова 2 минути
4 команди при Linux System Administration

Удобният графичен интерфейс на компютъра отваря необятен свят пред нас, в който с комфорт и удоволствие можем да се потопим и да изследваме. Зад него обаче стоят огромен обем изчисления и автоматизации. Системната администрация е дейност, която изисква от нас да излезем отвъд зоната си на комфорт и да се гмурнем в не особено приветливия на пръв поглед свят на командната конзола. За да се докоснете малко по-близо до материята, днес ви представяме 5 конзолни команди и действия:

iostat

Командата „iostat“ детайлно показва какво правят вашите подсистеми за съхранение. Обичайно тя се използва за наблюдение на това колко добре работят тези подсистеми и помага да забележите проблеми със забавяне на входящо-изходния поток, преди вашите клиенти установят, че сървърът е бавен, което би било неприятна ситуация и за двете страни.

meminfo and free

Meminfo” дава подробен списък на процесите, които се случват с паметта. Най-често вие достъпвате meminfo данните при работа с други програми, като “cat” (съкратено от “concatenate”) или „grep“ (“global regular expression print“). Ако например използвате „cat/proc/meminfo“, ще имате достъп до информация, която показва това, което се случва в паметта на вашия сървър във всеки даден момент. За достъп до по-обща информация е по-удобна командата „free”. Това е и разликата между двете команди.

mpstat

Командата „mpstat“ докладва дейността на всеки от активните процесори при мултипроцесорен сървър. В наши дни навсякъде се използват многоядрени процесори, а командата е валидна за почти всички видове сървърни конфигурации. Тя позволява да се наблюдават общите статистики за системата или за отделния процесор. Подобна информация ви позволява да забележите възможните проблеми с приложенията, преди потребителите да са ги видели. 

netstat

netstat” е сред инструментите, които системните администратори използват ежедневно. Тя дава информация за мрежите, като например употреба на сокетите, routing, протоколи, мрежови статистики и други. Някои от най-използваните netstat опции са:

• -a - показва цялата информация за сокетите;
• -r - показва цялата routing информация;
• -i - показва цялата статистика за мрежовия интерфейс;
• -s - показва статистика за мрежовите протоколи;

Изброените команди са буквално капчица в океана от възмжности, които отваря пред нас Linux системната администрация. Ако сте готови да се потопите по-дълбоко в този необятен свят, предстоящият курс “
Linux System Administration - may 2020” е идеалната възможност за вас. Обучението е с цялостна практическа насоченост, за да усвоявате възможно най-ефективно всички нови знания! Очакваме ви!