Loading...

От юрист до програмист - историята на Димитър Узунов

avatar Катерина Костадинова 4 минути
От юрист до програмист - историята на Димитър Узунов

Димитър Узунов е част от алумнито на СофтУни с успешни студенти, част от цялостната програма на инициативата ни „Софтуерен университет“. Днес той ще ни разкаже за историята си със СофтУни и за финал ще отправи своя ключов съвет към всички бъдещи програмисти. Вижте интервюто, което проведохме с него:

Здравей! Разкажи ни малко повече за себе си

Здравейте, казвам се Димитър Узунов, на 33 г., и съм част от цялостната програма на Софтуерния университет, като за своето развитие избрах пътеката C# Web Developer.

Завършил съм Юридическия факултет на Софийския Университет през 2012 г. От същата тази година започнах да работя като стажант в правната дирекция на една банка. Впоследствие заемах длъжности като Младши юрисконсут, Юрисконсулт, Старши юрисконсулт, а от 2017 г. ме одобриха за позицията „Началник отдел – Съдебни и изпълнителни процедури“ - един от най-натоварените отдели в правна дирекция, който отговаряше за проблемните кредити (от потребителски до голямите бизнес проекти, като фалирали молове, строителни фирми и т.н.) на банка, която беше с  капитал от над 3 милиарда лева. Тази позиция заемах до началото на 2020 г., когато се случиха определени промени на работното ми място. Междувременно, още през 2019 започнах с коденето J, като това първоначално ми беше хоби, а после се превърна в нещо, на което отделям цялото си свободно време.

 Всъщност, това при мен беше дълго планирано и очаквано завръщане към компютърните науки, тъй като едни от първите самостоятелно изкарани ми доходи бяха още докато бях ученик (в гимназиална възраст) – тогава с още един приятел се бяхме специализирали в преинсталиране на операционни системи, игри и ъпдейти по актуалните тогава комютърни и гейм зали. Междувременно не съм спирал да следя развитието на технологиите (както за софтуера, така и за хардуера), което също ми беше като хоби, като през същото това време България се превърна в една сериозна дестинация за развитие на IT специалисти, което отвори много възможности за реализация за много хора.

Защо тогава не продължих по този път? Въпреки че математическите предмети ми бяха едни от любимите, се притеснявах от изпитите по математика във ВУЗ-овете (по това време, ако не успееш да ги вземеш с високи оценки, отиваш в казармата и общо взето много трудно след 1 година да се върнеш към висше образование). Така или иначе, със SoftUni преодолях тези страхове и предвид множеството успешни истории на хора като мен, реших да навляза в по-дълбоки води.

А как започна историята ти със SoftUni?

Разбрах за SoftUni от интернет и от приятели. В началото се чудех дали да запиша SoftUni или друга подобна голяма академия, която обаче предлагаше да станеш IT специалист само за 6 месеца (а SoftUni по учебен план предлагаше реализация за около 2 години), а дори и обещаваха работа след това.

Разговарях с доста хора в IT сектора, както и изчетох доста мнения в интернет, за да мога да взема информирано решение за избор на учебен център.

Мнението на приятелите и познатите от IT брашна беше, че на първо място е “невъзможно” да се станеш за толкова кратко време какъвто и да било специалист, особено в областта на писането на код. На второ място - фактът, че обещават и работа, според тях хвърляше съмнение за възможностите за развитие, които ще се предоставят. Затова ги послушах. То аз и преди да запиша SoftUni можех да направя сайт – визитка, но къде остават способностите за вдигане на по-сложна конструция на web application-а с database layer, service layer, presentation layer… , които способности реално се търсят на пазара.

Кое е най-важното, което цялостната програма остави в теб като впечатление?

На първо място ще кажа, че още съм далеч (по мое мнение) от приключване на обучението си в СофтУни. Вероятно ще трае още години наред, защото ми е много интересно (мисля след като завърша C# Web и JS Advanced модулите, да продължа с модулите за Full-Stack, а след това с Machine Learning  и математиката или Cyber Security.

На второ място ще кажа, че програмата до момента е много добра. Много неща оставят впечатление у мен – почти всичко, което учим. По-ярки неща например са как да се защитим от SQL Injection (от лекция на Ники Костов),  сетване на Id като GUID, за да не излизат числа в URL-a (от лекция по упражнение на Кристиян Иванов) и др.

Какво мислиш за лекторския състав на цялостната програма на Софтуерния университет?

Ники Костов, Стамо Петков, Иво Кенов (и разбира се колегите от упражненията) са the best. От тяхните лекции се уча вече почти година и дават постоянно практически примери.

В допълнение – постоянно идват новини за огромни икономически мастодонти, които местят IT отделите си в България (последният беше за Commerzbank в Младост 4 и откриването на 600 работни места за IT специалисти). Аз мисля, че тези събития дават реалната оцека за качеството на работата на преподавателите, които работят в SoftUni (който е най-големият обучителен център за IT специалисти в България).

Какъв съвет би отправил към бъдещите курсисти на СофтУни?

Кодът е едно нареждане на пъзел. Приемете го като игра и ще стане едно много леко и приятно занимание, при което няма да усещате времето.

---

Ако и ти нямаш търпение да се впуснеш в необятния свят на програмирането и вече си завършил Programming Basics - включи се в някой от предстоящите модули още днес: