Loading...

Няколко съвета за начинаещи програмисти

avatar Георги Кацаров 3 минути
Няколко съвета за начинаещи програмисти

Всеки, който току що е тръгнал по пътя на програмиста или възнамерява да поеме по него, най-вероятно има някое-друго погрешно схващане и множество въпроси по отношение на това какво трябва да направят, за да бъдат успешни в своята кариера. Ето няколко съвета, които ще изчистят неяснотите, по отношение на това какво представлява програмирането и какъв е пътя на програмиста.

1. Програмирането е инструмент
Важно е да разберете, че програмирането само по себе си е само инструмент, чрез който вие решавате даден проблем. Той не е решението. Решението на проблем е идеята, която изниква във вашият ум, а кодът – начинът по който да приложите това решение на практика. Запомнете: винаги трябва първо да измислите решението и след това да потърсите най-добрият начин за неговото прилагане, чрез чисто и ясно програмиране. Колкото по-напред навлизате в програмирането – толкова по-лесно ще преобразувате вашите идеи в конкретен програмен код.

2. Усвоете общите основи
Ако тепърва поемате по пътя на програмирането, имайте в предвид, че е много лесно да отхапете по-голямо парче, отколкото можете да преглътнете. Тази метафора може да се разбира по няколко начина: Винаги трябва да има ясна последователност на новостите, които научавате. Вие може да сте надарени с отлична памет, но ако изучавате нещата в произволен ред може да навредите на себе си, като пропуснете нещо важно или ако променения ред на изучаване води до нарушаване на логиката, свързваща отделни компоненти на даден език. Също така „отхапването на голямо парче наведнъж“ от даден програмен език, може да доведе до там да се загубите в неговите детайли, без да сте придобили представа за по-общата картина за него. Излишно е да казвам, че не е желателно да се „нахвърляте“ на няколко програмни езика успоредно.

За тази цел вие трябва да разбирате основите на компютърното програмиране, които се прилагат към всички компютърни езици. Това включва термини като „обектно-ориентирано програмиране“, „условна логика“, „типове данни“ и други.

3. Започнете с проекти, които са ви наистина много интересни
Когато поемате по пътя на програмиста, трябва да сте наясно със себе си коя сфера на програмирането най-много ви привлича. Насочете вниманието си на там и научете всичко, което ви е необходимо, за да можете да се реализирате в тази насока. Междувременно можете да се упражнявате (когато напреднете, разбира се), като създавате приложения свързани с вашите интереси и крайната ви цел.
Най-доброто нещо, с което можете да изпъкнете пред други кандидати на интервю за работа като програмист, разбира се, са няколко добри и интригуващи собствени проекта във вашето портфолио. Такива проекти биха могли да покажат множество страхотни качества, които работодателите търсят. Тези качества включва:
- Инициативност и мотивация да се превърнете във велик програмист;
- Възможност да внедрите вашите знания в реално, работещо приложение;
- Силна самоувереност, че сте готови и способни да търсите решението на проблеми възникнали в процеса на работа;

4. Поставяйте всичко под въпрос.
Ще прогресирате много по-бързо и ще научите повече, ако преди това придобиете навика да проявявате дълбоко любопитство по отношение на това как работят нещата. Разглеждайте различни програми и се опитвайте да откриете каква е логиката зад техните функции. Също така, имайки дълбоко разбиране върху дадена софтуерна рамка (framework) върху която сте изградили някое свое приложение, вие ще бъдете много по-ефективни по отношение на справянето с проблеми, когато такива възникнат.

5. Не се задоволявайте с това, което знаете.
Няма проблем, че не разбирате или не знаете всичко, щом става въпрос за програмиране. И което е по-важно – важно е, че вие го осъзнавате. Да сте наясно със собствените си ограничения ще ви позволи по-лесно да ги преодолявате, да разширявате знанията си. Това обаче е свързано отново с любопитството – именно чрез любопитството си вие ще можете да откривате нови неща, неща които все още не знаете как работят, как са изградени и така ще можете да си поставяте нови цели за постигане и нови хоризонти за покоряване.


А кой е най-добрият начин да станете софтуерен инженер? Като кандидатствате за безплатния курс “Programming Basics” на Софтуерния университет, просто като кликнете ТУК.