Loading...

ИТ перспективи, професионално развитие и качествата на добрите програмисти с Дончо Минков

avatar Катерина Костадинова 4 минути
ИТ перспективи, професионално развитие и качествата на добрите програмисти с Дончо Минков

Дончо Минков е поредното ценно попълнение в лекторския състав на цялостната ни програма по софтуерно инженерство. Той е Technical Lead & System Architect в Dev екипа на СофтУни и се занимава с програмиране вече цели 15 години, през 10 от които е технологичен трейнър и програмист. Преподавал е много технологии, като .NET, ASP.NET Core, Python & Django, Node.js & Express, Android, iOS, React, Angular, алгоритми и други. В момента играе ключова роля в изграждането на системата на СофтУни за провеждане на международни обучения, като тя е изградена с ASP.NET Core, React и работи под Linux, използвайки Docker контейнери.

Зададохме му няколко въпроса, с които да ви дадем повече информация за него като преподавател и програмист, за някои от най-ключовите точки от професионалното му развитие, перспективите на ИТ сферата в неговите очи и други. Ето и отговорите, които той ни даде:

Разкажи ни за най-големия си професионален успех

Най-голям професионален успех като трейнър и обучител е наградата „30 под 30“ на списание Форбс.

Като програмист... мисля, че е проект, който заедно с екипа ми разработваме, представляващ модерна система, която е подсигурена и достъпна навсякъде по света с добра скорост.

Перспективите на ИТ сферата в твоите очи?

В България перспективите са огромни. Има търсене на кадри от всякакви сфери и разновидности – от изкуствен интелект, разработка на игри, изграждане на сложни системи, като в тях са въвлечени както големи компании и корпорации, така и малки динамични стартъпи.

Търсенето е огромно. Поради тази причина, условията, при които работят програмистите, са много добри. Всяка фирма иска да задържи кадрите си и да привлече повече и повече нови специалисти, затова се предлагат всякакви допълнителни екстри, като например гъвкаво работно време, свобода в менажирането на работния процес, осигуровки, ваучери и много други.

Кое постижение в технологичната сфера те впечатлява най-силно?

Бих казал - развитието на мобилните устройства. Преди 15 години беше престижно да имаш мобилен телефон. Разговорите бяха толкова скъпи, че с близки и приятели само си презвънявахме, без да си вдигаме. Това да изпратиш SMS си беше голяма работа...

В момента технологиите са се развили толкова много, че всеки има компютър в джоба си, на ръката си, навсякъде. Така хората могат по-лесно да поддържат контакт с близките си, да използват карта и компас, когато пътуват, да правят красиви снимки, без професионална техника, и какво ли още не.

Един от най-често срещаните въпроси е какви отличителни качества трябва да има програмистът. Какво е твоето мнение?

Реално всеки може да стане програмист, независимо от възраст и образование. Не бих казал, че са нужни математика и/или алгоритмично мислене. Тези неща, ако са нужни, идват с времето. Най-важното е човек да е мотивиран, да има желание да учи и да се развива. Програмистите са problem solvers, т.е. дава им се проблем и те трябва да намерят решение, независимо от знания и опит. Добрите програмисти са добри problem solvers.

Сподели нещо впечатляващо, което твоите студенти са направили

През годините съм преподавал на десетки хиляди студенти и е трудно да определя едно конкретно нещо. Игри, сложни системи, реално успехите са прекалено много. Също така, не мисля, че аз съм най-влиятелната фигура в техния успех – дал съм им началото, помогнал съм им да повярват в себе си, и хората правят страхотни неща.

Ако все пак трябва да се спра на конкретен пример - това е развитието на Ивайло Кенов. Той беше мой студент през 2012 година, а в момента е CTO на СофтУни и има безкрайно много успешни проекти зад гърба си.

Кое е отличителното в цялостната програма за софтуерно инженерство на СофтУни, заради което си струва хората да се запишат в нея?

Не е едно нещо, а по-скоро комбинация от няколко:

1. Програмата е мислена не просто от преподаватели, а програмисти, които искат да споделят най-ценните си знания със студентите.

2. Пътеката на обучението е зряла, изграждана и подобрявана в продължение на години.

3. Програмата се подобрява постоянно, а от моя личен опит мога да кажа, че всяко предложение за подобрение се разглежда много внимателно и при преценка се имплементира.

4. Лекторският състав на СофтУни е невероятен. Топ софтуерни инженери и лектори, които преподават с огромно желание. И те са събрани на едно място, за да може всеки, който има желание, да почерпи от техния опит.

Ако вече се чувствате вдъхновени и си мечтаете и вие да направите първата стъпка в посока постигане на мечтаното професионално развитие в IT сферата – присъединете се към някой от предстоящите модули по софтуерно инженерство! Обучението е с изключителна практическа насоченост и имате възможността да получите кариерно съдействие за над 70 от най-добрите технологични компании в света!

Предстоящи модули:

МОДУЛ: Fundamentals Module – септември 2019

МОДУЛ: C# Advanced - септември 2019

МОДУЛ: Java Advanced - септември 2019

МОДУЛ: JS Advanced - септември 2019

МОДУЛ: C# DB - септември 2019

МОДУЛ: Java Web - септември 2019

МОДУЛ: JS Web - септември 2019

МОДУЛ: Front-End - септември 2019