Loading...

Програмирането като социална дисциплина и какво стои зад успеха - Ради Атанасов

avatar Катерина Костадинова 6 минути
Програмирането като социална дисциплина и какво стои зад успеха - Ради Атанасов

Днешният материал е посветен на Ради Атанасов – той също е част от екипа ни с лектори към цялостната програма по софтуерно инженерство, а опитът му като програмист започва едва на 6 годишна възраст! Учил е програмиране в Австралия в Swinburne University of Technology, като някои от обхванатите технологии са BASIC, Delphi, mIRC scripting, Visual Basic .NET В същия университет за първи път се запознава със C#, като от този момент това се превръща в майчин език за него. В последствие работи и като Java програмист, но от 2005 г. насам не спира да използва C# и ASP.NET в разнообразни консултантски роли, които заема през годините. През 2010 г. се връща в България, за да основе IT компанията OneBit Software, която движи и до ден днешен и успява да превърне в предпочитан партньор на Microsoft за SharePoint Server.

В последствие прави и една от най-значимите крачки в кариерата си, като се записва да учи в главния кампус на Microsoft и завършва като Microsoft Certified Master, а година по-късно и Microsoft Certified Solutions Master, което е най-високото ниво за технологично сертифициране на Microsoft съществувало някога. Ето и останалата част от опита му, разказана от самия него, плюс още интригуваща информация, обхващаща вижданията му за перспективите на ИТ сферата, необходимите умения, които трябва да притежава един програмист, и още:

Какво още можеш да ни разкажеш за професионалния си опит?

Голяма част от развитието ми е подхранено от инициативата да си развия собствена фирма за разработка на софтуер. Това само по себе си е предизвикателство, за което са необходими огромен набор от умения, които не са пряко свързани с програмирането. Чрез управление на компания, личните цели в софтуерната индустрия стават доста по-мащабни. Още през ранните години OneBit Software постига значими за мен успехи, един от които е превръщането и в ISV TAP Partner с достъп до сървърни продукти, преди излизането им за масова употреба. Това показва, че Майкрософт ни се доверяват на индустриалната експертиза.

Друг вълнуващ момент за мен е участието ми в Advisory Board като външен консултант за SharePoint Server и присъединяването ми като такъв към екипа Developer Patterns & Practices Core Team на Microsoft, от който съм част и до днес. Също така съм партньор и advisor на Rebellious Software – компания, занимаваща се с разработка на игри, една от които е вече популярната World of Myths. Наскоро с партньори създадохме и Quantum Software Group с офис в Австралия, която се фокусира върху разработване на продукти - в нея съм CEO.

От 2008 г. насам съм лектор по потребителски групи, световни конференции и в СофтУни.

Коя част от кариерното си развитие отчиташ като най-голям професионален успех?

Определено двата сертификата на Microsoft дадоха огромен тласък в кариерата ми. Обучението е 40 дни, 12 часа лекции на ден - всеки ден без почивка. Плюс 4-5 часа упражнения ежедневно. Нивото е много високо, средата и хората там са най-добрите в света, групата е от специално избрани 12 човека. Това ми даде изключително ценни контакти и досег до страшно много екипи вътре в Microsoft.

Какви са перспективите на ИТ сферата в твоите очи?

Светът стремглаво се дигитализира, а софтуерът и хардуерът навлизат във все повече нови аспекти от човешкия живот. Нуждата от качествен софтуер много драстично се повишава - в пъти повече, отколкото способността ни да обучим програмисти. Създават се все по-сериозни програми, включително животоспасяващи софтуерни продукти. Макар да има все повече иновации в писането на софтуер, на човешката раса ще и отнеме време да отговори на необходимостите в технологичния спектър. Потенциалът на ИТ сферата е просто огромен.

Кое ИТ постижение ти прави най-силно впечатление?

Постиженията са изключително много и все впечатляващи, но ако трябва да спомена едно, то бих казал – криптовалутите. Въобще дигиталните валути са изключително интересно и перспективно изобретение на човека. Те драстично променят света, в който живеем, и ще продължават да го променят – това е едно от нещата, които доказват, че необходимостта от програмисти е консистентно повишаваща се. Сред всички неща, които правя, се опитвам да имам максимален досег до крипто екосистемата.

Какви отличителни качества трябва да има един човек, за да се превърне в добър програмист, според теб?

Програмирането в днешно време е социална дисциплина, в която хората работят с хора и никой не прави нищо сам. Изключително важни са уменията да комуникираш ефективно с другите и да водиш качествен диалог, ориентиран към доставянето на добри резултати, възможността да си подреждаш времето и да си фокусиран, да поддържаш добра работна етика. Макар да звучат като умения, необходими във всяка една професия, в програмирането те са невероятно значими и важни за консистентно и бързо развитие.

Второто е английският език – не програмираме с български, всички ценни материали са основно на английски. Възможността човек да се изразява с горе споменатите принципи има пряко въздействие върху резултатите на един програмист, а за изразяването в тази среда е необходим английски.

Сподели с нас впечатляваща обратна връзка и постижения на твои студенти или хора, с които работиш

Програмистите, с които работя в OneBit Software, за мен са един от големите ми поводи за гордост. От началото на тяхната професионална кариера преминават през процеси, които са сред най-значимите за тяхното развитие. Подлагаме ги на предизвикателства, които им помагат да учат бързо и да се превръщат в един от най-добрите програмисти, да се издигат скорострелно и да повишават значително качеството си на живот. Някои от завършилите в СофтУни студенти вече са част от този така бурно развиващ се екип.

Кое е отличителното в цялостната програма за софтуерно инженерство на СофтУни, заради което си струва хората да се запишат в нея?

Номер едно е изборът на включените в програмата технологии и тяхната организация -изключително релевантни са за заобикалящия ни технологичен свят, което не е така в останалите учебни заведения. В СофтУни всичко е приложимо на практика.

Лекторският състав пък е готвачът в добре подбраната технологична рецепта – сред хората в него имам много близки и приятели, с които се познаваме от години. Колективът включва топ експерти, готови да предадат най-доброто от своите знания на студентите си. Те не са тук за материална печалба – основното, което ги радва, е удовлетворението от това да спомагат директно за развитието на сферата, чрез създаването на невероятни програмисти в България.

Ако историята на Ради ви е вдъхновила и си мечтаете и вие да направите първата стъпка в посока постигане на мечтаното професионално развитие в IT сферата – присъединете се към някой от предстоящите модули по софтуерно инженерство! Обучението е с изключителна практическа насоченост и имате възможността да получите кариерно съдействие за над 70 от най-добрите технологични компании в света! 

Предстоящи модули:

МОДУЛ: Fundamentals Module – септември 2019

МОДУЛ: C# Advanced - септември 2019

МОДУЛ: Java Advanced - септември 2019

МОДУЛ: JS Advanced - септември 2019

МОДУЛ: C# DB - септември 2019

МОДУЛ: Java Web - септември 2019

МОДУЛ: JS Web - септември 2019

МОДУЛ: Front-End - септември 2019