Loading...

Какви са промените в новата цялостна програма - Светлин Наков

avatar Катерина Костадинова 5 минути
Какви са промените в новата цялостна програма - Светлин Наков

Светлин Наков е вдъхновител на хиляди млади хора по пътя им към професията "софтуерен инженер". Той има 20-годишен опит като софтуерен инженер, ръководител на софтуерни и ИТ проекти, преподавател по информационни технологии, програмиране и разработка на софтуер, ИТ консултант, предприемач и разработчик на уеб, мобилни, настолни и сървърни приложения. Мечтата му е да направи България силициевата долина на Европа. Вижте вълнуващото интервю, което проведохме с него, за да научите за вижданията му за ИТ индустрията, мотивите на младите хора да се насочат към програмирането като професия и още интересна информация:

ИТ индустрията днес и в бъдеще в твоите очи

В последните години ИТ индустрията се развива много бурно, компаниите растат, големи корпорации отварят непрекъснато офиси в България, специалистите ни стават все по-добри. Темповете на развитие минават отвъд границите на представите ни.

Още не е дошло времето, когато роботите ще заменят хората, колкото и да се говори за това. Дори да дойде това време, аз лично смятам, че ще отпаднат по-ниско квалифицираните професии, а по-високо квалифицираните ще стават все по-търсени. В световен мащаб продължава да има недостиг на инженерни кадри и кадри за дигиталната индустрия, така че за момента не се очертава да има спад в търсенето. Софтуерната и дигиталната сфера ще продължат да бъдат изключително привлекателна среда за младите хора, поради големите перспективи, които предлагат.

Кое стимулира младите хора да се занимават с програмиране?

Програмирането е изключително интересно и вълнуващо. Може би желанието да се научиш на програмиране е стимулирано от желанието да твориш, да създаваш, да пишеш код и с него да правиш неща, които по друг начин не би могъл да направиш. Това, според мен, са основните двигатели на хората, които имат автентичен интерес към програмирането, защото то е инженерна наука, която е на границата между изкуството и математическите науки. Все пак то в основите си е просто занаят, който обаче в комбинация с много разнообразни допълнения, умения и направления, се превръща в много повече. Ако например мислиш за потребителското изживяване – това си е изкуство, там си е арт частта, тя включва реален процес на творене. Ако пък мислиш за сложни алгоритми – там вече са точните науки и математическата част.

Разбира се, не малък мотиватор е и доброто заплащане – това обаче за мен е кофти мотиватор. Той не е дългосрочен и устойчив – нещо, което е изключително важно, за да поддържаш желанието си за развитие непрекъснато. Какво ще се случи, ако търговците на бира започнат да получават повече пари от програмистите? Професията ще се заличи? Хубаво е човек да се занимава с нещо, което му доставя истинско удоволствие и удовлетворение от постигнатите резултати, нещо, което притежава стабилна основа за дългосрочно развитие. Страстта към технологиите трябва да е основната подбуда за младите хора да запишат софтуерно инженерство, а фактори като доброто заплащане - да са просто бонуси около това. Факт е, че ИТ сферата предлага огромни перспективи - елитна, търсена, модерна професия, която допринася за по-високото качество на живот. Програмистите могат да си позволят добър социален статус, уважавана позиция в обществото, те оставят нещо ценно след себе си и всеки, дори минимален прогрес, е значим. Именно в съвкупността от всички тези фактори хората трябва да откриват себе си и своята визия за бъдещото. Те трябва да са постоянно търсещи, постоянно учещи, постоянно информирани, постоянно напредващи – а СофтУни се стреми да ги направи именно такива.

Новата цялостна програма – какво е новото, какви са възможностите за развитие след това?

Новата цялостна програма е поредната стъпка към подобрение, на базата на събраната от студентите и компаниите обратна връзка. Основният нов акцент е Python професията, свързана с Django, Machine Learning, Data Science, интерактивни среди (като например Jupiter) и т.н. Python напоследък набра много скорост, основно около изкуствения интелект, machine learning и обработката на данни, които в днешни дни предлагат все по-големи възможности за развитие. Затова той влезе на мястото на PHP в четирите професии, които предлага СофтУни. Нашата философия винаги е била да предлагаме обучение в направления, които най-много се търсят, които фирмите в момента изискват, защото основната ни цел е да произведем завършени хора с професия и работа. По тази причина ние винаги следим пазара на труда и работим със стотици софтуерни компании, събирайки непрекъснато обратна връзка от тях.

В нашите обучения по софтуерно инженерство събираме всички необходими умения и изисквания, които са задължителна крачка в процеса по стартиране на работа като програмист. На изхода от нашите програми, завършилите ще съответстват на изискванията от обявите за работа и критериите към тях, и ще имат самочувствието на можещи и знаещи програмисти.

Ние предлагаме разнообразие от модули – задължителни и незадължителни такива, като те са съобразени отново с нуждите на пазара в момента и търсените от компаниите умения и знания. Един добър пример е че модулът с алгоритмите е незадължителен – основната причина за това е че болшинството фирми биха наели джуниър девелъпъри и без алгоритми. Това е нещо, от което лично мен лично ме боли, смятам, че е грешно, но хората не искат да учат допълнително, за да минат алгоритми, когато биха могли да започнат работа и по-скоро, което, разбира се, е основният мотив на всеки амбициозен млад човек в 21-ви век да търси повече знания.

При всички положения ние се стремим да сме в крак с всяко видоизменение на тези необходимости и да отговаряме напълно на тях, за да могат нашите студенти да постигат реални успехи в професионалното си развитие.

Ако думите на Светлин Наков са ви вдъхновили и си мечтаете и вие да направите първата стъпка в посока постигане на мечтаното професионално развитие в IT сферата – присъединете се към някой от предстоящите модули по софтуерно инженерство! Обучението е с изключителна практическа насоченост и имате възможността да получите кариерно съдействие за над 70 от най-добрите технологични компании в света! 

Предстоящи модули:

МОДУЛ: Fundamentals Module – септември 2019

МОДУЛ: C# Advanced - септември 2019

МОДУЛ: Java Advanced - септември 2019

МОДУЛ: JS Advanced - септември 2019

МОДУЛ: C# DB - септември 2019

МОДУЛ: Java Web - септември 2019

МОДУЛ: JS Web - септември 2019

МОДУЛ: Front-End - септември 2019