Loading...

Ники Банкин за бурно развиващите се технологии, програмата по софтуерно инженерство и още

avatar Катерина Костадинова 2 минути
Ники Банкин за бурно развиващите се технологии, програмата по софтуерно инженерство и още

Николай Банкин е част от лекторския състав към цялостната програма за софтуерно инженерство на Софтуерния университет. Той е програмист, преподавател и любител на спорта. Първите си стъпки в света на програмирането прави преди 11 години, а работи успешно като такъв от 6. Споделя за себе си, че винаги е имал интерес да „дава обратно“ това, което е научил, поради което от 5 години се занимава и с преподаване по програмиране в различни академии.

Днес ще ви представим вдъхновяващо интервю с Николай, в което ще сподели от причината за зараждането на интересите му към програмирането, до перспективите на ИТ сферата в неговите очи и малко повече за цялостната програма по софтуерно инженерство:

Здравей, Ники! Сподели с нас какво те привлече към програмирането?

Когато започнах да уча програмиране, нямах много добра идея в какво се впускам, но тъй като математиката ми вървеше повече от българския език, общо казано, беше една от предпочитаните опции от мен. Това, което продължава да ме привлича в програмирането, е разнообразието на работата и предизвикателствата, които се появяват под различни форми в разработването на една система.

Според теб каква е перспективата на ИТ сферата в бъдеще?

С развитието на различни технологични решения, много сектори все повече ще разчитат на ИТ за подръжка и развитие на системи от всякакво естество. Доскоро никой не е предполагал, че ще програмираме коли - от настройки по двигателя до информационните им системи и автономното движение, най-вероятно в момента не предполагаме следващото голямо нещо, което ще бъде автоматизирано и ще има нужда от количество добре подготвени ИТ специалисти.

А кои технологии смяташ, че ще се развиват най-засилено занапред?

В момента тенденцията е все повече неща да се случват "в клауда", т.е. извън нашите визически устройства, което води със себе си редица предизвикателства - както софтуерни, така и хардуерни.

Също така, борбата да включим всевъзможни устройства в обща "умна" мрежа (Internet of Things) все още продължава, като изникват всякакви умни крушки, печки, коли, светофари и какво ли още не. Ще бъде интересно как ще се развием в тази насока.

Защо да се запишем в цялостната програма на Софтуерния университет?

Смятам, че има много часове и дни, вложени в това да се измисли най-подходящата градация от човек, който никога не се е занимавал с програмиране, до програмист, готов за своята първа работа в тази сфера. Програмата е била тествана от хиляди студенти, които са доказали, че това надграждане работи и дава резултати в дългосрочен план.

Какъв съвет би дал на бъдещите курсисти, които тепърва стартират в сферата на програмирането?

Прогответе си една торба с мотивация, защото много от задачите, които решавате, няма да се получат от първия път. Пригответе си и една торба с търпение, защото ще трябва да разберете добре по-базовите концепции, преди да преминете към по-сложните, и ще има моменти, в които нещата работят "на магия". И знайте, че си заслужават безсънните нощи и нерешимите задачи :)

Започнете да пишете своята вдъхновяваща история в света на ИТ индустрията, като се запишете за някой от предстоящите модули по софтуерно инженерство! Обучението е с изключителна практическанасоченост и имате възможността да получите кариерно съдействие за над 70 от най-добрите световно известни технологични компании! 

Ето ги и предстоящите модули:

Fundamentals Module - януари 2020 

C# Web - януари 2020 

C# Advanced - януари 2020 

Java Advanced - януари 2020

Python Advanced - януари 2020 

Front-End Frameworks - януари 2020 

Java DB - януари 2020 

JS Advanced - януари 2020