Loading...

Виктор Костадинов: "Не спирайте да се развивате, да учите и да експериментирате! Професионалистът трябва винаги да е запознат с най-новите тенденции в технологиите!"

avatar Екатерина Темелкова 2 минути
Виктор Костадинов: "Не спирайте да се развивате, да учите и да експериментирате! Професионалистът трябва винаги да е запознат с най-новите тенденции в технологиите!"

Ръководител на обученията в СофтУни и трейнър в направление JavaScript, Виктор Костадинов разказва за първите си срещи с програмирането, за вдъхновението си да преподава и споделя ценни съвети към младите хора в България. Вижте какво има да сподели, а ако имате въпроси към него, можете да ги оставите като коментар под статията! :)

Кога и как започна да се занимаваш с програмиране?
Виктор: За първи път се докоснах до програмирането във втори клас. Втората ми по-фокусирана среща бе с езиците C и C++ в прогимназията. Освен това учих самостоятелно с помощта на дебели книги :). Дълго време експериментирах с различни скриптови езици (mIRC script, Tcl, Lua) за писане на ботове, онлайн мини-игри и за решаване на пространствени алгоритмични задачи. Имам практически опит с PHP при разработка и поддръжка на сайт за споделяне на учебни материали, което доста обогати познанията и уменията ми.

Смяташ ли, че има нужда от практически обучения - такива, каквито предоставя Софтуерният университет?
Виктор: Необходимостта е факт в глобален мащаб - на всеки пет години броя програмисти на планетата се удвоява, което автоматично значи че във всеки един момент поне половината програмисти имат по-малко от 5 години опит. Невъзможно е да се отдели нужното време на новодошлите в бранша да бъдат запознати с практически проблеми, а теорията не е достатъчна. По-лесно е човек първо да види практическо приложение на технологиите, преди да разбере как работят те на ниско теоретично ниво и защо е избран тъкмо този метод за решаване на проблема.

Кой е най-значимият проект, над който си работил откакто си част от екипа?
Виктор: Организиране и провеждане на екипни работи, които позволяват на студенти от различни професионални направления да разработят уеб приложение от край до край - концепция, изисквания, прототипиране, реализация, тестване.

Какво те мотивира да преподаваш? Как се чувстваш, заставайки пред пълна зала с жадни за знания хора?
Виктор: Мотивира ме възможността да демонстрирам своя подход за решаване на проблеми в програмирането и да надъхам студентите да експериментират с нестандартни парадигми - добър начин да се разшири мисленето. Пълната зала говори за голямо доверие - първо от страна студентите, и допълнително от страна СофтУни, които са преценили, че аз съм най-подходящия човек да застана на катедрата. Подобно доверие е голямо признание, но в същото време идва и с голяма отговорност. Представям си, че млади политици, все още неопетнени от интригите, се чувстват по същия начин, когато ги изберат за първи път на публичен пост.

Какъв е твоят съвет към всички млади хора в България?
Виктор: Да не спират да се развиват, дори след успешна реализация - професионалистът винаги е запознат с най-новите тенденции в технологиите и отделя от времето си да чете статии, да ходи на конференции и обучения и да експериментира с нови библиотеки и езици за програмиране.