Loading...

Какво можеш да работиш, ако изучиш програмния език Python?

avatar Катерина Костадинова 2 минути
Какво можеш да работиш, ако изучиш програмния език Python?

Професионалист, специализирал се в работата с Python, би могъл да заеме редица престижни, перспективни и добре платени работни позиции. Типът дейности, които можеш да извършваш, ако завършиш подобна професия, зависи от индустрията и конкретната дейност на компанията, в която попаднеш, но това, което обединява всички тях, е писането на код, разбира се.

В следващите редове ти представям и малка част от възможностите за кариерно развитие, които би могъл да получиш, ако изучиш все по-набиращия популярност програмен език Python, а първата стъпка по този път пък можеш да положиш с Programming Basics with Python!

Web Developer

Уеб девовете обикновено се специализират в една от двете посоки на уеб разработката - “front end” (от страната на клиента) или “back-end” (от страна на сървъра). А оптималният вариант е пълният цикъл при специализация като “Full-Stack Developer”, в който случай ще можеш да извършваш и двете.

Web Development работата се счита до голяма степен и за креативна, тъй като от теб би зависил уеб сайтът с неговите функционалности и съдържание, а полето за творчество тук е почти безгранично!

Python Developer

Python разработчиците често работят основно от „страната на сървъра“, като или пишат логиката, или са отговорни за разработка на платформата. Софтуерните специалисти в тази област често работят с продуктовите и дизайн екипи върху различни интересни приложения и уебсайтове, които да паснат на нуждите на клиента.

Data Analyst

Data Analyst професията включва събиране, организиране и интерпретация на данни, за да се създадат стратегически инсайти, с които впоследствие можем да работим.

Специалистът по обработка и анализ на данни в ежедневието си отсява огромни количества информация, за да достигне само до онази, която може да бъде ключова за клиента, компанията или областта, в която работи. Оперира с Python библиотеки, с помощта на които анализира данните и ги представя по комфортен и лесно четим за организацията начин.

Data Scientist

Data Scientist професионалистите обикновено е необходимо да притежават по-комплексен сет от умения, спрямо Data Analyst-ите. Това включва компютърни науки, математика, статистика, като е необходимо и да са изключително добре запознати с конкретната сфера, в която оперира бизнесът.

Те са отговорни не просто за събирането и анализирането на данни, но и чрез machine learning разработват статистически модели и структури от данни за организацията. Работата им е изключително интригуваща и задълбочена, а възможностите за развитие са необятни.

Machine Learning Engineer

Ако пък ти е интересно да се развиеш отвъд анализите на данни, Machine Learning е следващата вълнуваща стъпка. Специалистите в сферата работят както с данни, така и с изкуствен интелект, като изготвят статистически анализи и имплементират специални алгоритми.

Както виждаш, светът на Python е необятен, а наред със споменатите професии има още редица възможности, които биха могли да се отворят пред теб.

Положи основите на една истински перспективна кариера с предстоящия на 8 януари безплатен курсProgramming Basics with Python, който е вход към цялостната ни програма по софтуерно инженерство. Очакваме те!