Loading...

"СофтУни те учи на изключително важни неща за бъдещото ти професионално развитие" - интервю с Михаела Малинова

avatar Мария Вълчева 4 минути
"СофтУни те учи на изключително важни неща за бъдещото ти професионално развитие" -  интервю с Михаела Малинова

Днес ще се срещнеш с Михаела Малинова – амбициозен студент, както в държавен университет, така и в СофтУни. Вече е тръгнала уверено по своя път на развитие, след като се записва в цялостната Java пътека. А сега я оставям тя да ти разкаже останалото покрай своята СофтУни история:

Представи ни се с няколко думи

Здравейте! Казвам се Михаела Малинова и съм завършила бакалавърска степен в Техническия университет в Пловдив със специалност Компютърни системи и технологии. Към настоящия момент карам магистърска степен в същата специалност и едновременно с това работя като Софтуерен експерт по програмиране и дизайн в Broadcom.


През лятото или есента на следващата година се очаква да завърша държавния университет и да бъда вече магистър Компютърен инженер, след което имам за цел да завърша и цялата програма на SoftUni и да прибавя още една диплома и много практически знания.

Как започна историята ти със SoftUni?

За SoftUni разбрах от мои колеги в университета, в който се обучавам. Ключовото нещо, което разбрах от тях, и което ме накара да се включа и аз в професионалната програма, беше това, че се набляга на практическите задачи и изготвянето на самостоятелни проекти, които могат да послужат като идеално портфолио при кандидатстване за работа. Именно това е нещото, от което работодателите се впечатляват най-много и което търсят у своите кандидати.


А и големият плюс на SoftUni е това, че първоначалният курс – Programming Basics, е напълно безплатен и всеки един има възможността да прецени дали програмирането е нещото, с което иска да се занимава, без да се налага да дава предварително каквито и да е било пари и след това да съжалява.

Кои обучения завърши при нас и кое е най-важното, което обучителният процес остави в теб като впечатление?

Към момента съм изкарала почти цялата Java пътека. Остава ми да мина Java Web, за да завърша цялостната програма.


Освен курсовете от пътеката, попаднах и на един курс за Android mobile development, в който преоткрих и другата си страст – мобилната разработка. Именно това се оказа и дипломното ми проектиране в Техническия университет, за което съм изключително благодарна на SoftUni за натрупаните знания дори и в тази област.


Изключително ценни и добре подбрани са всички задачи, които се поставят на курсистите. От тях можеш да научиш и доста по-странични, но изключително важни неща за бъдещото ти професионално развитие. А именно умението добре да разпределяш и менажираш времето си, да бъдеш отговорен, да бъдеш всеотдаен.


Наистина добро впечатление ми направи това, че в SoftUni се организират множество допълнителни семинари, както за професионално ориентиране, така и за разговори как да се представиш по най-добрия начин на едно техническо интервю.

Какво мислиш за лекторския състав на SoftUni?

Лекторският състав на SoftUni е изключително добре подбран и смело мога да кажа, че всички са изключителни професионалисти с огромно желание за преподаване. От всяка една лекция и всяко едно упражнение се вижда желанието и страстта, с което застават пред нас. С екип като този, няма как човек да остане недоволен.


Доста пъти лекторите са оставали на разположение за по-любознателните и любопитни курсисти, дори и след часовете, за да отговорят на всички въпроси, без значение от кое направление и коя сфера са те. Помощта, която се оказва на нас като обучаващи се, е огромна, а обучителният процес е една приказка – винаги завършва с щастлив край.

Какви са впечатленията ти от курсовете?

Курсовете са много добре структурирани. Програмата е изградена така, че да се започне от самата 0 и да стигне до знания, които са напълно достатъчни за един кариерен старт.


Всички материали за лекциите и самите упражнения обхващат точната материя. Благодарение на курсовете успях да усвоя основните концепции и design patterns, необходими на всеки един програмист.


Големият чар на SoftUni се крие в това, че се цени мнението на всеки един обучаващ се. Изисква се и се изслушва мнението ти, а програмите се актуализират непрекъснато  и винаги са в крак с новостите в тази сфера, в която всичко е толкова динамично.

Какво се промени за теб, след като започна обучението си при нас?

Обучението ми в SoftUni се превърна в един стаж за мен, понеже започнах своя кариерен път, без дори да беше необходимо да преминавам през нито един такъв. Всички натрупани знания и най-вече цялата практическа подготовка, която получих, се бяха напълно достатъчни в моя случай.


Уменията, които усвоих благодарение на прекрасния екип от професионалисти, са безценни. Малка част от тях са чистия, подреден и структуриран код, подходите при решение на различни проблеми и предизвикателства, работа с различни бази данни, както и работа с version control systems като Git.


Благодарение на знанията, които натрупваш от всеки един от курсовете, получаваш все по-голяма и по-голяма увереност в себе си, докато един ден не се озовеш с изцяло изграден от самото начало до самия край мобилно, десктоп или уеб приложение.

Какъв съвет би отправил към бъдещите курсисти на СофтУни?

Най-ценният съвет, който бих могла да им дам, е да инвестират в себе си, защото тази инвестиция винаги си заслужава. Да продължават да учат, да се развиват, да излизат от зоната си на комфорт, да не се отказват – да са постоянни и да правят всичко това с удоволствие, защото тук ученето никога не спира.


Бих искала да им кажа, че дори да са избрали държавен университет, техническите знания никога не са напълно достатъчни, макар да са толкова фундаментални. А SoftUni е страхотното място за прилагане на техническите знания в практиката.

---

Ако и ти търсиш практическо образование и цялостна подготовка от основите до детайлите, не се колебай да запишеш безплатния ни въвеждащ курс Programming Basics. Ще черпиш знания и умения от доказани професионалисти в света на програмирането и ще разбереш дали това е сферата, в която искаш да се включиш. Още истории като тази на Михаела, от които да се вдъхновиш, ще откриеш в блога ни, за да видиш как се развиват курсистите ни, а ако и ти искаш да ни споделиш подобна, пиши ни на content@softuni.bg.