Loading...

5 възможности, които работата в IT сферата може да ви предложи

avatar Екатерина Темелкова 3 минути
5 възможности, които работата в IT сферата може да ви предложи

Какви са предимствата, които имат програмистите? Споделяме едни от най-приятните възможности, които ще имате, ако изберете професията на софтуерен инженер:

1. Свободата сами да изготвяте вашият график за работа
Да организирате сами работата си не е просто бонус, то е най-вече огромна отговорност и умение. Дори да го постигнете не мислете, че ще изолирате останалите компоненти на трудовия процес - ще имате срещи с колеги или клиенти - без значение дали разговори или срещи на живо. Трябва добре да организирате работния си процес, защото времевия ви ресурс е ограничен. Винаги ще имате крайни срокове, в рамките на които трябва да предадете готов продукт. Въпреки това, ще сте свободни да организирате работата си както счетете за добре.

2. Дистанционна работа
Това до голяма степен е свързано с фрийленсърството и/или работата от вкъщи, но и не само. Не са рядкост фирмите, които позволяват на доказали се свои служители да работят дистанционно. Кой не иска да работи от вкъщи, на една ръка разстояние от всяко домашно удобство, без да се налага да пътува до офиса, да работи по пижама и прочее? Пътят обаче до такава цел не е кратък. Но когато говорим за дистанционна работа не разбираме само работа от вкъщи - представете си как сте на екскурзия и докато пътувате работите върху свое приложение или друг подобен проект. Никой не ви задължава да сте застопорени на едно място, нали това е основната идея на дистанционната работа?

3. Допълнително време за хобита
Това го виждам като следствие на добро овладяване на предишните две точки. Организиран човек, който си поставя реалистични срокове и успява да изпълни поставените задачи в техните граници, ще може много по-лесно да планира оставащото си свободно време. По какъв начин ще го оползотворите - това си е вече ваша работа.

4. Работата и ученето са в хармония
Не са много другите сфери на икономиката, които могат да ви предложат едновременно да работите и да учите нови неща. Не, тук не са ви нужни времепоглъщащи семинари, на които чакате най-вече почивката за кафе, нито помпозни конференции или тромави курсове, които да ви откъсват от работния процес или по-лошо - да поглъщат от свободното ви време.Просто си работите и ежедневно следите за новостите във вашата специалност. А ако искате да се развивате - е, тогава просто прилагате наученото още на следващия ден. Никога не забравяйте, че самите вие трябва да си поставяте по-високи и по-високи цели ежедневно (и да ги реализирате след това, разбира се), ако искате да сте успешни програмисти. За това обаче отново трябва добра самодисциплина и отговорност.

5. Работа в кръг от хора, с които ще споделяте сходни характеристики
Работата в IT сферата е като тичане по бягаща пътека с външно задвижване - ако си позволите дори за миг лукса да забавите темпото - тогава пътеката ще ви изхвърли. Тази динамика е една от най-отличителните черти изобщо на информационните технологии - тя сортира и отсява хората, които са привлечени от идеята просто за добри пари от хората, които могат да дадат над 100% от себе си в работния процес, които ежедневно надхвърлят тези 100%, които ежедневно се развиват и учат нови неща, които работят с необходимата бързина и умеят да организират поставените им задачи. Този процес на "отсяване" води до това, че ще бъдете в една среда с хора, които могат да издържат на напрежението, на динамиката на индустрията, които ежедневно работят над своето развитие успоредно със задачите които изпълняват. По този начин можете да създадете ценни връзки, които в бъдеще да положат основите на приятелства, работни групи и дори (защо не?) нови фирми в сектора. 

Ако развитието в сферата на програмирането ви се струва интересно и нямате нищо против в бъдеще да се възползвате от всички предимства, които предоставя професията, направете първата крачка като кандидатствате за безплатното обучение Programming Basics, което ще ви въведе в основите на програмирането в рамките на само два месеца - време, в което ще разберете дали то ще се превърне в истинската ви страст! Започнете обучението си в програмирането, кандидатствайте още днес от ТУК!

Автор: Георги Кацаров