Loading...

Десет критерия, които са необходими за избор на правилния framework

avatar Екатерина Темелкова 2 минути
Десет критерия, които са необходими за избор на правилния framework

Кой фреймуърк възнамерявате да използвате при разработката на вашия уебсайт? Представяме ви десет критерия, които могат да улеснят вашия избор:

1. Популярност и размер на общността, която го използва 
Това е първия критерий, по който да се ориентирате в сложния и дълбок свят на софтуерните рамки. Колкото по-популярна и разпознаваема е дадена рамка, колкото по-голяма е нейната потребителска общност толкова по-"жизнена" ще е тя, ще е по-развита и по-завършена, ще има повече нови идеи, а също така и повече и по-добри plug-in-и.

2. Философия
Това е същността на една дадена рамка: фундаментален критерий, които гарантира, че ще откриете отговора на своите нужди. Инструмент, разработен от професионалисти за техните собствени нужди очевидно ще бъде по-полезен на други професионалисти, а не на масовия разработчик.

3. Стабилност
Преди да изберете софтуерна рамка, бъдете сигурни, че тя ще е функционална и up-to-date за периода, в който ще я използвате. Това ще улесни значително както поддръжката и, така и ъпдейтването на вашите приложения.

4. Поддръжка
Друг критерий, който не бива да бъде пренебрегван е лекотата с която трябва да намирате отговори на своите въпроси и да получавате помощ. Помощта може да идва от разпространителя, от общността или от някоя компания по поддръжката. Проверете избраната от вас рамка каква поддръжка получава и дали тя може да даде адекватен отговор в различни ситуации.

5. Техники
За да избегнете попадането в софтуерен "лабиринт" винаги трябва внимателно да изберете възможно най-гъвкавото решение, което ще ви даде възможност да отреагирате бързо и адекватно в различни ситуации, породени от нуждите на вашия проект, без обаче да създавате сложна и преплетена мрежа от код, която е трудна за поддръжка. Или казано по-просто - техника, която да е съчетала в себе си най-добрите практики при софтуерните рамки.

6. Сигурност
Всяко едно приложение е потенциално уязвимо. За да минимизирате риска винаги е по-добре да изберете софтуерна рамка, която гарантира функционална сигурност (XSS мениджмънт, например).

7. Документация
Когато избирате софтуерна рамка винаги трябва да знаете следното: Софтуерна рамка, за която има налична подробна и подредена литература е в пъти по-лесна за поддръжка и употреба.

8. Лиценз
Лицензите са важни, просто защото те могат да окажат значително влияние на вашите приложения. За пример, приложение разработено чрез GPL-лицензирана рамка ще бъде обект на GPL. От друга страна, въпроса с MIT лицензираните рамки не стои по същия начин.

9. Наличност на различни ресурси на пазара
Най-вероятно вие бихте искали да имате технически екип около вас по време на фазата на разработка или в по-дълъг период, както за поддръжка, така и за ъпдейти. С други думи, бъдете сигурни, че уменията, които се изискват за даден инструмент (в това число и поддръжката на софтуерна рамка) са налични на пазара.

10. Тествайте я!
Това е ключа! Не се задоволявайте само с четене на ревюта, коментари или слухове в интернет, без значение добри или лоши. Чрез тестването на една софтуерна рамка вие ще можете сами да прецените доколко е комфортна и полезна за вашия проект.

В заключение
Изборът на софтуерна рамка е важно решение в дългосрочен план. Чрез проверката на горните критерии вие ще бъдете с една идея по-подготвени при този важен избор, но изобщо не изчерпват детайлите които отделните рамки притежават. 

Ако искате да научите повече за софтуерните рамки - включете се в предстоящия практически курс PHP MVC Framework, който ще ви запознае с с основни принципи на уеб разработката като HTTP протокол, сесии и начините на запазване на състоянието, кеширане на данните, различните протоколи за пренос на данни, сигурност. Заявете участието си още днес от ТУК!

Автор: Георги Кацаров