Loading...

Илия Идакиев за своите успехи, качествата на програмистите и цялостната програма по софтуерно инженерство

avatar Катерина Костадинова 3 минути
Илия Идакиев за своите успехи, качествата на програмистите и цялостната програма по софтуерно инженерство

Илия Идакиев е част от лекторския състав към цялостната ни програма по софтуерно инженерство. Към днешна дата той е Google Developer Expert, като от над 7 г. се занимава с JavaScript и от близо 5 години ръководи собствена компания (Hillgrand), в която разработват различни уеб приложения.

Той е един от преподавателите в курса по JavaScript за напреднали в Софийски университет към ФМИ (Факултета по математика и информатика) . Изключително активен е в JavaScript обществото в България и често организира работилници и срещи Води курсове и частни обучения, и от време на време работи като консултант и контрактор към големи фирми.  Повече за успехите му, развитието на ИТ сферата в неговите очи и още интересна и полезна информация, можете да откриете в интервюто, което проведохме с него:

Сподели с нас за някой от по-значимите за теб професионални успехи

Има много неща, които ми дадоха кариерен тласък и ми помогнаха да достигна на мястото, на което съм в момента. Някои от най-ключовите от тях са:

Това, че се заех с преподаване и че участвам в миийтъпи. Помогна както на мен, така и на хората, които посещават събитията, да научат много нови неща и да станат по-добри в нещата, с които се занимават.

Второто беше решението ми да напусна работа и да създам своя собствена фирма. Това ме накара да работя много здраво и беше голямо предизвикателство за мен. Сблъсках се с много нови неща, отвъд програмирането. Идеята беше да разработвам качествени софтуерни решения, използващи най-новите технологии в уеб света. Това е едно от нещата, които ме карат да следвам новостите постоянно и да се стремя да съм професионалист и да се развивам. 

Следващата голяма стъпка за мен беше квалификацията ми като Google Developer Expert. Бях си го наложил като цел от 2 години, но не се чувствах достатъчно подхотвен. Накрая придобих необходимата решителност, минах интервютата и се получи. 

Не на последно място са и проектите, които разработваме. В момента работим основно върху два много комплексни такива, които се стремим непрекъснато да доизпипваме. Това желание за постигане на съвършенство винаги те кара да прогресираш!

Как виждаш ИТ сферата в бъдеще?

В наши дни всичко се върти около ИТ сферата. Смятам, че тепърва предстои огромното развитие за тази област. Автоматизиране на редица проекти, заместване на не малка част от работата от роботи… Това обаче, в което силно вярвам, е че ролята на човека няма да отпадне, просто ще се промени. Нещата, които правим в момента, ще ни се струват на доста ниско ниво, защото ще сме преминали в следващото в технологичен план.

Какви качества е добре да притежаваме, за да станем успешни програмисти?

На първо място е необходимо желание. Доста от студентите влизат в сферата с идеята да вадят добри доходи, което е важно, но не е основното. Необходимо е да притежаваш страст, за да можеш да се развиваш.

Аз смятам също и че математиката е важна. Учи ни да решаваме проблеми по логически път. Много хора се страхуват от математиката, но истината е, че без да се справяме с трудностите, няма как да бъдем успешни в живота. Необходимо е винаги да се изправяме пред предизвикателства, за да можем да продължаваме по-силни напред. Програмирането е точно това - имаш проблем, за който търсиш възможно най-доброто решение, но и в същото време - най-оптималното. Разбира се, има и сфери от програмирането, в които математиката не е водещ фактор, но основните принципи в нея важат навсякъде.

Кое е отличителното в цялостната програма по софтуерно инженерство?

Студентите имат възможност да почерпят опит и знания от някои от най-значимите имена в българската ИТ индустрия. Лекторите са програмисти, които в ежедневието си работят върху комплексни проблеми и могат да предадат на студентите всичко ценно, което са натрупали през годините, а това е от ключово значение. Практическата насоченост е не по-малко важен фактор, както и това, че можете да получите кариерно съдействие за десетки от най-добрите технологични компании.

Ако думите на Илия са ви вдъхновили и си мечтаете и вие да направите първата стъпка в посока постигане на мечтаното професионално развитие в IT сферата – присъединете се към някой от предстоящите модули по софтуерно инженерство! Обучението е с изключителна практическа насоченост и имате възможността да получите кариерно съдействие за над 70 от най-добрите технологични компании в света!

Предстоящи модули:

Fundamentals Module
C# Advanced
Java Adcanced
Front-End
Python Advanced
JavaScript Web
C# DB
Java Web
JavaScript Advanced