Loading...

15 факта за интернет, които може би не знаеш

avatar Катерина Костадинова 2 минути
15 факта за интернет, които може би не знаеш

Колкото и да сме запознати с материята на интернет, винаги е хубаво да се разнообразим с нови интригуващи знания по темата. По повод стартирането на курса на SoftUni Computer Networking Advanced на 5 октомври, избрахме 15 интересни факта, свързани с интернет, които вероятно никога не си чувал. Те определено ще се окажат полезни в следващия пъб куиз или в самия курс.  

1. Първите думи (или по-скоро букви), изпратени по интернет, са “lo”. След опит да напишатдумата „login“, системата се срива и за нещастие успяват да се изпратят само първите две букви.

2. Потребителите на интернет са повече от 4 милиарда и половина.

3. Звуците, които си чувал, когато си се свързвал с интернет преди години, са били всъщност разговор между два модема.

4. Южна Корея е една от държавите с най-бърз интернет със средна скорост 26.7

5. Преди да изберат Wi-Fi за название на безжичния интернет, някои от имената са били  WaveLAN, FlankSpeed, DragonFly, WECA и IEEE 802.11b.

6. Някои от най-странните неща, които можеш да свържеш с интернет, включват бастун, прибори за хранене, дрехи и памперси.

7. „Гръбнакът“ на интернет се състои от повече от 885 000 км. подводни кабели.

8. Интернет тежи по-малко от зрънце пясък.

9. Internet и Web са две различни неща. Първото е глобална мрежа от мрежи, а второто е информацията, до която имаме достъп, благодарение на тази мрежа.

10. Първият вирус е създаден погрешка и е изписвал думите “I’m the creeper, catch me if you can”.

11. Първата антивирусна програма е създадена, за да спре вирусa по-горе и се казва „Creeper“.

12. За да напишем един имейл, използваме около 2 милиарда електрони.

13. QWERTY клавиатурите са създадени, за да забавят писането на механични пишещи машини и да предотвратят заклещването на чукчетата.

14. Средно на ден биват хаквани 30 000 уебсайта.

15. Програмата на SpaceX – Starlink цели да изстреля 12 000 малки сателита в земна орбита и да осигури глобално интернет покритие.

Дано тези интересни факти са разнообразили деня ви и да са ви припомнили, че работата с компютърни мрежи е от изключително значение за всички по света.

Ако вие сте преминали през обучението Computer Networking Fundamentals или притежавате аналогично ниво на знания и умения - OSI модел, switching, routing, VLANs, STP, OSPF, не се колебайте, а станете част от предстоящия ни курс по Computer Networking Advanced, който стартира на 5 октомври. Разберете тайните на компютърните мрежи и станете истински експерт в сферата. Очакваме ви!