Loading...

Какво мога да правя с Java?

avatar Румен Янев 3 минути
Какво мога да правя с Java?

Всички сме виждали парещата чаша за кафе с надпис Java, преди да влезем в някой уебсайт, приложение на компютъра или на телефона си. И наистина, Java е навсякъде, точно като сутрешното кафе, с което много от нас са свикнали.

Но какво всъщност е Java?

Чисто и просто Java е един от най-използваните програмни езици в света. Създаден преди повече от 20 години, езикът не спира да се развива и усъвършенства, за да може да отговаря на непрестанно развиващите се нужди на пазара. Той е и един от най-предпочитаните езици за начинаещи програмисти, защото е приложим на практика навсякъде.

Какво мога да правя с Java?

Всичко. Но в следващите редове ще ти представя конкретни примери на уебсйатове, приложения и дори игри, които са написани на Java и вероятно използваш всеки ден.

Десктоп приложения

Java се използва за написването на множество програми, които използваме ежедневно като антивирусната ни програма, медиа плеъра ни или браузърът ви. Примери за приложения написасни на Java са Microsoft Edge (което не е най-добрата реклама) и Eclipse.

Мобилни приложения

Голяма част от мобилните ни телефони работят с операционната система на Android, която не би съществувала без Java. Това е и официалния език за писане на приложения за Android и вероятно всички приложения, които използвате в момента, са построени с езика. Няма да давам конкретни примери. Нужно е само да потърсите в GoogleIs the (името на приложението) app written in Java?“. Отговорът ще е да.

Бизнес софтуер

Бизнес софтуерът е съвкупност от приложения, които облсужват нуждите на цяло предприятие, а не на индивидуалния потребител. В последно време този тип приложения стават все по-популярни, тъй като дигитализацията е важен процес в развитието на успешния бизнес. Създателите на Java твърдят, че 97% от бизнес софтуера е написан на езика им. Компании, които използват софтуер, написан на Java, са Trivago, Spotify, Pinterestи Google.

Уеб приложения

Java е широко използван в създаването на уеб приложения. Той предоставя лесен синтаксис и високо ниво на защита, което го прави много популярен в услуги, които включват чувствителна информация като онлайн формуляри в институции. Някои от платформите, които използват Javaса Ebay, Google, Facebook, Amazonи Linkedin.

Игри

Макар и да не е един от най-основните езици за създаване на видеоигри, Java определено разполага с възможността за това, стига човекът, който пише кода, да знае какво прави. Пример за най-популярната Java игра е Minecraft, което само по себе си е достатъчно. Но ако това не ти стига, ето още няколко.

Още много

Милиони устройства използват Java, за да функционират: навигация в коли, телевизори, Blue-ray плеъри и медицинска техника. Не случайно Java е и толкова популярен език. Освен това, той е и основата за много от появилите се след него програмни езици, което прави познаването му още по-ценно.

Java обществото

Разработчиците, които използват Java са над 7 милиона по целия свят, което е и основна причина за постоянното развитие и адаптивност на езика. Всеки, който реши да се научи да използва програмния език, има възможността да се допита до безброй професионалисти и да работи с огромния набор инструменти, справочници и бази данни.

Ако и ти имаш желанието да станеш част от тази голяма общност, то курсът ни Programming Basics with Java точно за теб. Той е безплатен и е направен специално за всеки, който има желанието да навлезе плавно в света на програмирането. Ще се сблъскаш с множество практически задачи, които ще положат основите, за да направиш крачката към софтуерното инженерство. Запиши се сега!