Loading...

Кои са новите професии на бъдещето?

avatar Павлина Георгиева 7 минути
Кои са новите професии на бъдещето?

Трудовият пазар се развива с впечатляващи темпове в сферата на технологиите и дигиталните науки. Изискванията за добре подготвени кадри все по-малко се ограничават до отличната диплома от университета. На преден план излизат и се утвърждават практическите умения и гъвкавостта в условията на динамично променяща се среда.


Ние в СофтУни отдавна сме уловили тези тенденции. От самото си създаване следваме каузата да създаваме курсове и обучителни програми, които да подготвят курсистите ни за професиите на бъдещето. Именно затова разработихме цялостни професионални програми по софтуерно инженерство, дигитален маркетинг, криейтив и дизайн, както и редица отворени курсове. Залагаме на преподавателски подход “учене чрез правене” и на лектори, които са доказани практици в областта си.


А кои са добре познатите - нови професии на бъдещето, за които се стараем да предоставим качествено, достъпно и практически насочено обучение, предсои да разберем в настоящата публикация.

Кои фактори обуславят необходимостта от професиите на бъдещето?


Динамичните темпове, с които се развиват технологиите, са само един от факторите, заради които новите професии на бъдещето се налагат все повече на трудовия пазар. Нека разгледаме и останалите:

Масовата дигитализация. Все повече процеси в личното и служебното ни ежедневие са пряко обвързани с електронни устройства. За да работят те оптимално, е важно да са обезпечени с качествено работещ софтуер.
Защита на данните. Удобствата от дигитализацията са безспорни. Наред с тях обаче идват и притесненията доколко добре са защитени личните и фирмените ни данни в онлайн пространството.
Автоматизация на производствените процеси. Времето е най-ценният ни ресурс. Затова и занапред ще се залага на умелото съчетаване на човешкия фактор и автоматизирането на работните процеси.
Разбиране на потребителското поведение. Колкото по-добре разчитаме нуждите на потенциалните и реалните клиенти, толкова по-успешно ще достигаме до тях с правилните продукти и услуги.

Кои са най-популярните професии на бъдещето?

Посочените фактори, обуславящи търсенето и предлагането в съвременния трудов пазар, извикват и необходимостта от определени кадри. Ето кои са те:

• Софтуерен разработчик;
• Експерт по киберсигурност;
• Инженер по роботика;
• UX дизайнер;
• Анализатор на данни.


В следващите редове ще отделим малко повече внимание на всяка от тези професии на бъдещето.

Софтуерен разработчик


Професията на софтуерните разработчици ще продължи и занапред да бъде все така популярна от двете страни на трудовия пазар. Почти невъзможно е да посочим сектор, в който наличието на качествен софтуер да не е от съществено значение. И точно тук на сцената излизат уменията на програмистите да пишат качествен код, който се превръща в програми, разрешаващи реални проблеми.

Какви умения са ви необходими за софтуерен разработчик?

В случай че тепърва започвате да изучавате софтуерното разработване, ще ви бъде от полза да сте добри по математика. Това обаче не е задължително условие. В СофтУни имаме успешни истории на наши курсисти, които далеч не са се погаждали с математическите науки, но въпреки това успешно са стартирали кариерата си в софтуерното инженерство. Препоръчително е също да имате алгоритмично мислене.


Вече напредналите в тази сфера е добре да имат познания и умения за различните логически подходи или парадигми в програмирането. Такива са базите данни, обектно-ориентираното програмиране, функционалното програмиране, мрежовото програмиране, уеб технологиите и др. Умелото боравене с различни технологии или езици по програмиране също ще ви направи конкурентни на пазара.

Защо професията софтуерен разработчик е толкова привлекателна?

Ако се замислите за професии, които доказано повишават жизнения стандарт, то тази на програмистите по всяка вероятност ще излезе начело в списъка. Да, софтуерните инженери и разработчици са добре платени. Много добре платени. И това е награда, която те напълно са заслужили с непрекъсната практика, себеусъвършенстване, надграждане и отдаденост. Наред с атрактивната финансова част можете сами да откриете предимствата на тази професия за себе си. Може би обичате да откривате и разрешавате проблеми или вашата сила е в разработването на вдъхновяващи приложения и функционалности.

Експерт по киберсигурност

Сигурността на данните ни в интернет, били те лични или фирмени, ще продължи да осигурява все по-голяма популярност на специалистите по киберсигурност и в бъдеще. Тяхна е грижата да осигурят надеждно защитена информационна среда посредством специално разработени стратегии, политики и програми.

Какви умения са ви необходими за експерт по киберсигурност?

На първо място трябва да умеете да “четете” мрежата, за да можете да улавяте потенциални и реални опасности за пробив в нея. Важно е да бъдете много добри психолози и да улавяте нагласите на тъмната страна, там, където се кроят плановете за компрометиране на сигурността. Ще ви бъде от полза и умелото боравене с различни инструменти за криптиране на информация.

Защо професията eксперт по киберсигурност е все по-търсена?

Проблемите, свързани с пробиви в сигурността на информационната мрежа, нарастват в световен мащаб. На фона на това има сериозен недостиг на специалисти по киберсигурност. Само преди две години имаше впечатляващ дефицит на повече от 3 милиона кибер експерти. Затова и подходящо обучение в сферата днес може да донесе успешно кариерно развитие утре.

Инженер по роботика

Тази професия изглежда като излязла от научно-фантастичен роман, но към днешна дата си е напълно реална. И ще продължи своя подем занапред в бъдещето. Всъщност инженерите отдавна са затвърдили позициите си на трудовия пазар. Развитието на технологиите и все по-належащата нужда да се автоматизират процеси, изведе на преден план високо квалифицираните специалисти. По-точно това са инженери, чиито способности да кодират софутер, подпомагат автоматизацията в области като агротехника, биомедицинско инженерство, складиране и логистика и др.

Какви умения са ви необходими за инженер по роботика?

Бързият и логичен отговор е, че трябва да бъдете високо квалифициран инженер с умения да създавате качествен код. На първо време обаче са ви нужни базови умения по програмиране, роботика и сензори, ако тепърва навлизате в тази сфера. Важно е също да умеете да работите с електронни компоненти и двигатели, както и да разчитате електронни схеми.

Защо се търси професията инженер по роботика?

Причините и тук са пряко свързани с бурното развитие на технологиите, както и във все по-забързаното ежедневие. Потреблението на стоки и услуги придобива все по-големи мащаби. Затова и автоматизирането на процесите при производството им стана задължително, за да може да се отговори бързо и качествено на потребителските очаквания.

UX дизайнер

Това са специалистите, които стоят в основата на позитивното потребителско изживяване онлайн. Тяхната роля е свързана с осигуряването на функционален и интуитивен дизайн за уебсайтове, приложения и други цифрови платформи. Крайната цел е изживяването за потребителя на въпросните сайтове и приложения да бъде максимално приятно и той с лекота да открива необходимата му информация. По този начин, когато е умело навигиран из сайта или приложението, се увеличава вероятността, той да извърши желана от нас конверсия като покупка, резервация, заявка и т.н.

Какви умения са ви необходими за UX дизайнер?

За UX дизайнерите е много важно да разбират гледната точка на онлайн потребителя. В тази връзка наред с необходимостта от добри умения в областта на дизайна, се намесват и психологическите и комуникативни качества. Важно е да се справят на много добро ниво с проучването и изграждането на персони. В допълнение идва и създаването на сценарии и стори бордове. Не на последно място е и разбирането и разчертаването на цялостното пътешествие на потребителя в даден уебсайт или приложение.

Защо UX дизайнерите са все по-търсени кадри?

Днес все повече ежедневни дейности се извършват онлайн. Като започнем от пазаруване, минем през плащане на сметки и завършим с различни банкови операции. Търговията на дребно също разчита в голяма степен на онлайн магазини, за да продава стоки, както и немалко услуги се предлагат през интернет.


За да бъдат успешни подобни продажби обаче, е важно изживяването на сайта или на приложението, от страна на потребителя, да бъде приятно, с интуитивна навигация, удобен и функционален дизайн. За всичко това се грижи UX дизайнерът, чиято роля в увеличаването на конверсиите става все по-осезаема.

Анализатор на данни

Основно предимство на дигиталния маркетинг е, че има необходимите инструменти за проследяване и анализ на потребителското поведение. Именно на ниво проучване и разчитане на потребителите се намесват анализаторите на данни. Те са изключително полезни с уменията си да проследяват солидно количество дигитална информация, да я обработват и превеждат на разбираем език.

Какви умения са ви необходими за анализатор на данни?

Отговорът на този въпрос се съдържа в самия въпрос. Очевидна е необходимостта от умелото разчитане на данни, но ролята на анализаторите не спира дотук. Като анализатор трябва да умеете да систематизирате данните, да изваждате есенцията от тях и да ги представяте по начин, който надхвърля сухото цитиране на цифри. Сами по себе си цифрите и процентите нищо не говорят, ако не ги облечете в достъпни и разбираеми обяснения.

Защо нараства популярността на анализаторите на данни?

Доброто разбиране на потребителските нагласи води и до все по-успешното предлагане на точните стоки и услуги в подходящия момент на правилните хора. Това е немислимо без умелото разчитане и анализиране на данните за потребителите. Анализаторите на данни са тези, които точно и ясно могат да ви представят тенденциите в потребителското поведение. За вас остава единствено да се съобразите с тях по-максимално релевантен начин.


А в случай че искате да бъдете подготвени за професиите на бъдещето, не пропускайте да разгледате цялостните програми на СофтУни по софтуерно инженерство, дигитален маркетинг, криейтив и дизайн. Всяка от тях започва с безплатен входящ курс и лесно можете да се ориентирате коя сфера е точната за вас.