Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Индивидуални уроци по програмиране: има ли интерес?

Колеги,

Планираме да пуснем нова услуга в СофтУни: индивидуални уроци по програмиране. Става въпрос за обучение с 1 студент и 1 обучител, с цел подготовка за изпити и наваксване на пропуснат материал.

Обучители ще бъдат топ студентите от СофтУни. Ще се плаща 20 лв. на час, от които 10 лв. отиват за обучителя и 10 лв. покриват организационни разходи.

Има ли интерес към идеята? Питам и от двете страни. Има ли навитаци да дават частни уроци? Има ли навитаци да ползват частни уроци, например да се готвят за изпити? Ценовата схема изглежда ли ОК? Дайте мнение, за да преценим как да дейстаме с този проект.

nikbikbank avatar nikbikbank Trainer 76 Точки

Аз съм много "за". С удоволствие бих преподавал, ако някой има интерес да ме слуша :D : )

6
Anita avatar Anita 360 Точки

О има интерес и още как. Даже ние вече почнахме преди 2 дни в "Занималнята на Банкин"  :) За мен е удовоствие да бъда сред твоите ученици :-)

5
Plami avatar Plami 373 Точки

Мисля, че тук е добро мястото за реклама на Занималнята на Банкин :D

Занималнята на Банкин

Ако проблеми с програмирането има
не чакайте да стане зима.
Бързо в занималнята на Банкин се запишете
много много не го мислете.
Много програмни езици знае
и никак той не хае,
запретва светкавично ръкави
и въобще не се бави.
Той съветва: "Мишка не търсете,
а пръстите си намерете,
всички команди научете
и не се двоумете".
И така унесени в захлас,
програмките се нижат час след час.

Иначе звучи интересно, макар че досега се пропагандираше за помощ между колеги :)

4
nikbikbank avatar nikbikbank Trainer 76 Точки

хахахахаха вече и последователи имам :D Радвам се за което !! Значи поне половината от това, което правя има смисъл : ) Благодаря !!

2
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

Само гледайте да не се получи нещо от сорта на: Абе мога ли тук да те питам нещо? Ами няма проблем, запиши си час и ще ти го обясня.

13
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

@XmUrF, че какъв би бил проблемът на тази схема?

 

Обаче, като гледам от отговорите, май се получи много вожд, малко индианец.

-5
a_rusenov avatar a_rusenov 1103 Точки

Няма ли да е по-добре да са малки групички от 5-6 човека - достатъчно големи, за да е по-масово, и достатъчно малки да може да се обръща внимание на всеки поотделно. И да е безплатно..все пак не е ли това идеята на Софтуни, а и не вярвам да се навират хора, на които им е вече ясен материалът. Ако това е далече от гореспоменатата идея, може би го обмислете и включете като друг вариант.

6
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Според мен това е услуга, която би била полезна само за хора от провинцията, които се самообучават или са онлайн студенти и нямат достъп до  други програмисти. В този смисъл цената никак не ми се струва провинциална. Или поне аз не бих дал 20 лв/час да ме обучава някой с недоказани знания. Или дори да има знания, то не означава, че може да ми ги предаде.

Идеята е добра, но реализацията и изисква много добро премисляне и намиране на баланса между споделянето на знания и печалбарството.

13
HPetrov avatar HPetrov 822 Точки

Доста добра идея. Това със сигурност би помогнало и на обучаващите, като все пак ще трябва предварително да си опреснят някои неща. Аз съм "ЗА" :)

0
Matrix avatar Matrix 1092 Точки

Тъй като темата е направена с цел събиране на мнения, ето го и моето: 

Първо - какво стана с идеята за споделяне на знанията? В смисъл, защо да плаща някой 20 лв за урок, при положение, че може да помоли за помощ някой колега... Нали идеята беше да си помагаме? Какво стана с тази "мантра", идеология..? Както искате го наречете. Или, ако няма колега, който да е способен да обясни на друг колега - ми отиваш и питаш трейнърите, с които текат упражненията след лекцията? За какво му е на някой да плаща 20 лв на някой друг и да го пита за помощ, при положение че има трейнъри доброволци? Освен това има видеа в интернет, туториели, решени задачи и т.н. Да не стане така, че утре Гошко моли Пешко да му обясни как е успял да си обходи матрицата, ама Пешко вместо да му помогне му заявява:
Аааа, да ме извинявш, ама безплатен обяд няма! 30 мин обяснения - 10 лв! Само сега обаче има и промоция от  безплатни 15 мин - плащаш 15 лв и получаваш 1:15 мин обяснения... Демек 15 мин бонус!


Второ - от всяко дърво свирка не става. Факт! Вярно, че това донякъде се коригира с практика, но какво правим когато някой плати 20 кинта за урок, а в замяна не получи, това което очаква? 

Като цяло от идеята би имало смисъл, ако уроците ги водят трейнъри с доказани вече знания, не само като резултати от Judge системата, ами и като практика в работата... Разбирам, някой гуру в занаята да седи и да отдели от времето си, да ми разказва тънкости и хитрини, но някой пич, който до преди 2-3 месеца тапърва е учил какво е for цикъл, и дали защото има дарба да програмира, дали защото е имал свободно време да изрешава по три пъти изпитните задачи и на изпита може да е имал и  късмета да изкара 500/500, да седи и да ми обяснява ала-бала неща, за което и 20 лв да му се плащат... Някак си не ми се връзва като концепция...

29
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Ами чудя се дали ще се намерят достатъчно доброволци ако е безплатно и дали ще са додтатъчно мотивирани да го правят. Очаквам двамата (ученик + обучител) да седнат на един компютър и да решават задачи, като ученикът предимно пише, а обучителят му помага и го насочва като запецне. Нещ такова си представям. И наистина ще е най-хубаво ако някой би г правил безплатно, но ми се струва трудно постижимо.

Няколо човека ме питаха за индивидуални уроци и затова възникна тази идея. Мъчно ми е като видя 20% нули по изпитите. Знам, че тези хора с малко побутване могат да се научат да програмират. понакога самият факт, че даваш пари за частни урци, те прави по-сериозен и ангажиран и постигаш успехи. Наблюдавал съм това с уроците за канидат-студенти и кандидат-гимназисти.

12
SsandmanN avatar SsandmanN 9 Точки

Идеята е добра. Според мен ще трябва да има някаква система с feedback rating на обучаващите.

Тоест след проведен персонален урок да се трупа рейтинг на обучаващия, понеже независимо от уменията е доста важно и доколко обучаващият успява да обяснява достъпно.

Предполагам това би било полезно впоследствие на обучаващите се да преценят доколко ще им свърши работа определен "преподавател".

3
gudov avatar gudov 274 Точки

Идеята за безплатно обучение започна да се изпарява...

3
Matrix avatar Matrix 1092 Точки

Идеята на СофтУни, никога не е била да предоставя безплатно обучение! Просто хората като ЕООД търсят допълнителен източник на доходи... Чест им прави обаче, че първо се допитват за мнение до студентите си... В смисъл, не го налагат - "От днес ние решихме така и така и толкова!" Хубаво, че търсят обратната връзка и мнението на хората ги интересува.

1
nikolay.dimov83 avatar nikolay.dimov83 143 Точки

Абсолютно съгласен съм с Matrix - дори според мен е голям реверанс, че абсолютно всички материали са достъпни за всички хора. Иначе идеята за индивидуално обучение има хляб, но трябва лекторите да са много печени - или Наков, Евлоги, Пенка или студенти, които вече са минали съответния курс с отличие и за време под 60% от максималното.

1
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки
Опитваме се да балансираме безплатното с източници на доходи. За да се развиваме трябва да имаме доходи, но трябва и всичко, което правим да е достъпно, да може всеки да си го позволи.
10
dsmilyanov avatar dsmilyanov 237 Точки

Като гледам интерес към идеята има, но главно от "обучаващи". Ако наистина има хора, които биха дали пари за такъв "частен урок", то явно наистина има смисъл. Ако наистина се въведат такива "индивидуални уроци", то трябва много ясно да се разграничи кое точно е урок и каква точно е продължителността му (естествено и в кое време), и кое е доброволното "асистентство".

За да не стане в един момент ситуацията такава - Пешо дава индивидуални уроци, взима там 5-10 лева на час, все тая. И понеже Пешо има тази възможност, да помага срещу заплащане, Пешо решава, че времето, в което той се изявява като асистент в СофтУни, е непълноценно за него и затова той само "отчита дейност", вместо да помага на хората за домашните / отговаря на въпроси.

Не подлагам под съмнение полезността на такъв вид услуга. Колкото и да ми е приятно да помогна на някой да си реши проблема/задачата, на моменти ми е трудно за 30 минути да обърна внимание на 5-6 човека и на всеки да помогна със задачата/проблема.

Единствено трябва да се изготви много добре системата, както и да има задължителна обратна връзка, все пак ако Гошо даде 20/40 лева за 1/2 часа "частен урок", а Пешо не може да обяснява като хората, тая работа е ясно, че не е за Пешо. Не е важно в края на урока Гошо да си тръгне с готов написан код и системата да му дава 100/100 точки, по-важното в случая е, Гошо да разбере самата материя и в най-добрия случай сам да стигне до отговора.

TL;DR: Като цяло съм ЗА идеята, но просто трябва много внимателно и хубаво да се обмисли, за да не стане накрая - Абе взеха ми тука едни пари, ама нищо не научих.

5
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

Сега имам малко повече време и ще напиша по-подробно какво е моето мнение по въпроса.

Такива частни уроци, ако можем така да ги наречем, имат смисъл ако в тях примерно този, който обучава, помага на колегата си да решават някакви допълнителни задачи. Може и задачите от домашното, но там вече стават много тънки нещата. Нали затова бяха асистентите, да помагат с домашните и с нещо, което не сме разбрали от материала. Все пак в университета като искаш да питаш асистент за нещо, не ти взимат пари за това. Пари се взимат за нещо допълнително, което не влиза в програмата и което е бонус.

Задължително трябва да има ясна граница между нещата, защото иначе тази идея, поне според мен, ще се опорочи и хората, както споменаха и други колеги, с право ще си мислят как нали аз тук си платих семестриалната такса, защо сега ми искат пари за всеки въпрос?

Аз лично нямам намерение да се възползвам от тази "възможност". Нещо повече, аз не съм от най-добрите, но ако знам нещо и мога да помогна на някой, ще го направя безплатно. Гледам да съм на принципа, след като не се прави с комерсиална цел (моята помощ няма да помогне на някой да създаде комерсиален продукт), и след като самият аз не се занимавам професионално с това (не обучавам хора и не си изкарвам парите по този начин) значи пари от него няма да взимам.

П.П.

Този пост не трябваше да е като коментар на поста на колегата, просто се обърках :).

5
dsmilyanov avatar dsmilyanov 237 Точки

@XmUrF

Съгласен съм. И все пак, както често обичам да казвам - Хора всякакви.

Има хора, които са свикнали някой да седне и "1 on 1" да им обяснява нещата. Ако аз съм от тези хора, защо да не се възползвам от "услугата"? При упражнение на което има 10 асистента и 30-40+ студента, няма как да задължа някой асистент да дойде да седне до мен и 1 час да ми обяснява някакви неща.

Аз например, като асистент, нямам нищо против да обяснявам надълго и нашироко на някой защо кода му не работи, кое как работи, кое е добрата практика и т.н. Но в края на деня аз няма как да се разцепя на 10 и на 10 човека да отделя еднакво дълго време за обяснения или за показване на нещо. За някои хора масираните обучения вършат работа, за други хора 90% от времето се справят, в другите 10% просто вдигат ръка и питат я лектора, я някой асистент, трети вид хора обаче имат нужда от по-личен подход или повече време за обяснение/показване на неща.

И най-важното в случая (както и ти спомена) е да има много ясна граница.

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.