Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Индивидуални уроци по програмиране: има ли интерес?

Колеги,

Планираме да пуснем нова услуга в СофтУни: индивидуални уроци по програмиране. Става въпрос за обучение с 1 студент и 1 обучител, с цел подготовка за изпити и наваксване на пропуснат материал.

Обучители ще бъдат топ студентите от СофтУни. Ще се плаща 20 лв. на час, от които 10 лв. отиват за обучителя и 10 лв. покриват организационни разходи.

Има ли интерес към идеята? Питам и от двете страни. Има ли навитаци да дават частни уроци? Има ли навитаци да ползват частни уроци, например да се готвят за изпити? Ценовата схема изглежда ли ОК? Дайте мнение, за да преценим как да дейстаме с този проект.

mmddimitrova avatar mmddimitrova 433 Точки

Убедена съм, че ще има желаещи и за двете позиции - обучители и обучаеми, аз лично бих се възпозвала.

Плащането също трябва да е удобно, за мен е най-удобно чрез дебитна или кредитна карта, всичко останало е разкарване и губене на време.

Предлагам консултацията да може да се осъществява и онлайн чрез скайп и Team Viewer или други подобни технологии.

Не е зле да помислите за виртуални класни стаи на същия принцип, примерно за ударна подготовка за изпит, но за повече хора. Бихте могли да правите такива семинарчета с различна сложност. Някои са съвсем неориентирани какво се случва, други искат сложни задачи, трети искат да решат сложна задача, но тя да им бъде обяснена в най-малките детайли, а четвърти искат да решат една задача по 5 начина.  Може и предварително да се обявят условията на задачите или да има опция самите обучаващи се да си ги изберат. Спирам да изреждам защото вариантите са безброй.

И една молба, 20лв. не са много пари, но един онлайн студент плаща 150 лв. за обучението си, което приравнено към тези 20лв. са 7ч. персонално внимание, не искам да се оплаквам, но просто не мисля, че ще мога да си го позволя, а предполагам и не само аз, но идеята е отлична и ще помогне много.  Няма ли начин да намалите цената на тази услуга или да измислите механизми, които да облекчават положението. Пример: стипендиантите да са задължени да направят 3 такива консултации безплатно или да получават бонус точки към оценките си за всяка безплатна консултация

А защо не и размяна на опит. Ако имам отлична оценка по даден предмет, но имам имам нужда от консултация по друг, защо аз да не  направя безплатна консултация и да мога да се възползвам от такава.

И нека отново отбележа, че не мрънкам. СофтУни беше мечтата на Наков и съм сигурна, че не е просто бизнес план, а много повече.

 

 

2
mihayloff14 avatar mihayloff14 824 Точки

Аз съм скептичен относно тази идея... 

Мисля че се противопоставя на идеологията за open source. Освен това, мисля че всеки, който не знае нещо или има определен въпрос, може да пита или из форума или асистентите по време на лекции. Няма смисъл, според мен, да се дават 20 лева за нещо, което може да постигнеш с малко по-голямо желание. Дори и когато наближават изпити. Все пак, има няколко лекции за подготовка за изпит, така че мисля че са напълно достатъчни за всеки, който прояви достатъчно желание и положи достатъчно труд да възприеме успешно материала.

Мисля че не би било изгодно и за онлайн обучаващите се, тъй като те като са онлайн, най-вероятно това е защото са далеч от София и не могат да присъстват на лекции и т.н. Същото се отнася и за това. Ще трябва да се вложи време и пари, за да може човекът да се възползва от подобна услуга.

Другият проблем са лекторите. Доколкото разбрах, такива биха могли да бъдат отличниците сред студентите. Виждам че някои от тях се справят доста добре с предаването на материала. Конкретно имам в предвид обучението по C# Basics. Нали единият от лекторите е отличник от предния випуск. Но за подобна инициатива ще има нужда от повече хора, за да обучават, а едва ли всеки от тях има достатъчно добри вербални умения и т.н, за да може успешно да предаде знанията си.

8
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Ще трябва да се вложи време и пари, за да може човекът да се възползва от подобна услуга.

 

Да, обикновено в живота е така. Сферата на услугите се предлага за пари, време или и двете.

-1
dsmilyanov avatar dsmilyanov 237 Точки

Както е казал колегата RoYaL - обикновено е така в живота. 

Идеята няма как да се "противопоставя на идеологията за open source". По-скоро идеята предоставя още един начин, по-който могат да стават нещата. Никой не е казал, че след като (ако въобще) се въведе такова "индивидуално обучение", всяко друго ще бъде прекратено. Просто вече ще имаш възможността, ако имаш средствата и желанието, някой да ти обяснява на теб лично било то конкретен взет материал или advanced неща. Ако можеш сам да се учиш, да търсиш каквото ти трябва в Stackoverflow и да се справяш с помощта на други хора - то никой не те задължава да "даваш едни пари" за "индивидуални уроци".

Относно адекватността на самите "обучаващи", при всички случаи ще има обратна връзка - който не може да обяснява добре, просто няма да се занимава с това.

0
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Цялата работа с индивидуалното обучение може да се оформи като платформа за freelancer-и. Има си някаква минимална сума на час, която е за организационните дейности на Софтуни и всеки желаещ учител прави оферта според описаните изисквания на нуждаещия се от помощ. Тези изисквания могат да бъдат дали ще е лице в лице или виртуално обучението, дали ще е системно или еднократно и т.н. Разбира се всичко със система за обратна връзка и общодостъпно реноме на обучавания и обучителя.

Тогава всеки може да си прецени дали иска да плати за индивидуално обучение или иска някой да му помогне безплатно във форума.

2
Catherine avatar Catherine 34 Точки

Бих се възползвала от услугата ако ми преподава hristolilov.  От видеата, които е направил смятам, че ще бъде полезен като обучител. smile

0
BoYaN avatar BoYaN 336 Точки

"Здравейте колеги,
от доста време ми се върти една идея в главата, да се нанаправят менторски програми за онлайн обучаващите се.
Забелязах, че има голям брой студенти с 500/500 на изпита, които ще се запишат онлайн, предимно хора които си работят като програмисти или са в тази сфера. За мен най-големия недостатък на онлайн обучението е липсата на постоянен контакт с колеги. Едно е да питаш някой, за определен проблем, съвсем различно е сам да го търсиш в интернет, като имам предвид това, че понякога ти идва нещо наум, което си мислиш, че може да го има, но не можеш да го дефинираш както трябва и тогава търсенето в интернет става много дълго, докато попаднеш на нещо подобно и да разбереш, че въобще няма нищо общо, с това което си написал като ключова дума в търсенето. А друго си е да попиташ някой, който е наясно, да му обясниш горе-долу какво искаш да се получи и веднага да ти даде отговор. Тук искам да подчертая, не става дума за търсене от на нещо от сорта "как да си накарам VS да ми показва номерация на редовете" или "как се взима char от string", имам предвид неща като "advanced topics" на курса, който минахме.
Аз примерно усетих, че ако си правя методи, ще ми е много по-лесно с решенията на задачи, в които се повтарят проверки, но на изпита не си позволих да ги ползвам, защото щях да загубя прекалено много време, за да ги наглася какво да взимат и какво да ми връщат, както и бях наясно, че ако нещо не сработи, незнаех как да го дебъгна правилно.

Та идеята за менторските програми е следната:

-Топ онлайн студентите, по желание разбира се, да поемат ангажимент, примерно да отделят по 2 часа да кажем 2 пъти в седмицата, да станат ментори на определена група студенти, по-слаби от тях, но с мерак да се развиват.

-Тази определена група от по-слаби (от тях) студенти, които разбира се и те проявят желание за участие, както и резултати(тук имам предвид да не се записват хора с 0 точки на изпита, с 0 предадени домашни), да си направят списък с неща, от които имат интерес или срещат проблеми с тях и да го изпращат на ментора, който да се подготви решения или насоки по дадените проблеми/материал.


-Менторите да получават допълни бонуси към оценките си, според представянето на зачислените им студенти и техните резултати и така да се стимулират.
-Студентите, които искат ментори, ще трябва да показват резултати или ще отпадат от менторската програма.
-Менторите да могат да премахват хора от програмата (съгласувано с екипа на Университета), които показват слаби резултати, за да може да се освобождават места за тези, които имат желание да се развиват.

Общо взето, това е накратко. Ако Ви допада идеята дайте и свои предложения и идеи, за реализирането.
Поне за мен, като онлайн студент, ще бъде много полезно да мога да се обърна, към колега, който е на по-високо ниво от мен."

2
BoYaN avatar BoYaN 336 Точки
https://softuni.bg/forum/questions/details/678 това е линк към темата, в която бях написал това предложение преди време.
0
jabalka avatar jabalka 960 Точки

Струва ми се, че темата се изкриви.

Аз поне от главния пост в темата разбирам, че става въпрос за допълнителна възможност за обучение на който има желание за особено лично отношение. Никъде не се казва, че това ще замести безплатните услуги на асистентите след всяка лекция. Правилно ли съм разбрала? Това си остава безплатно както и досега за всички, нали така?!?

Относно опасенията на някои хора, че като има платена опция и няма да има вече доброволци - силно се съмнявам. В крайна сметка хората са различни - според мен винаги ще има такива, които държат да им се плаща, и такива, които ще са доброволци заради идеята. 

Все едно да сме недоволни, че не всички сме стипендианти, а плащаме таска....

:):):)

 

Поздрави!

 

3
dsmilyanov avatar dsmilyanov 237 Точки

Не се е изкривила хич темата, просто някои хора изкривено я разбират. Винаги е ставало дума за "допълнителна услуга". Естествено, че доброволците и безплатната помощ винаги ще остане, няма как.

1
Devforce avatar Devforce 16 Точки

Ако успея за вбъдеще да напредна с материала, независимо дали по C#, HTML, CSS3, PHP, MySQL, в частност нещата, които ме вълнуват, мога да се присъединя към идеята, да давам уроци дори и без пари. Винаги съм обичал да помагам на хората. Не съм от онези, които мислят, че като помогнат на някой, ще им вземе хляба. Дори сега в сегашната ми работа, винаги съм се стремял да помагам на новобранците и аматьорите да се усъвършенстват. Така, че живот и здраве, ако напредна в някоя от посочените по-горе области, може да разчитате на мен да помагам с каквото мога на новобранците. 

 

Поздрави!

1
IvanAndonov avatar IvanAndonov 5 Точки

Идеята е супер, защото има много хора, които по една или друга причина са пропуснали /или могат да пропуснат/ част от мача :)

0
quickben avatar quickben 966 Точки

На мен ми харесва вероятно бих се възползвал поне веднъж дори и да не безплатно, като цяло мнението ми за тази услуга както и за повечето услуги е, че е по-добре да я има и да не ти трябва отколкото да ти трябва и да я няма ;)

Едно предложение: Не виждам нищо лошо примерно да се направи една седмична/месечна квота от часове която да е безплатна а ако някой желае да бъде обучаван допълнително време (след като свърши тази безплатна квота от часове) да плаща някаква такса. По този начин се запазва идеята за безплатно обучение като мотивацията за двете страни ще бъде (по това което чета)   придобиване на знания(обучаем) <=> опит в преподаването(обучаващ) както и бонус точки за обучаващия когато го прави безплатно, НО когато обучава някой който си плаща предлагам да взима пари човека а не и бонус точки. Също така по този начин ще се премахне възможността за евентуални злоупотреби с услугата - някой да иска да бъде обучаван всеки ден безплатно. А ако има желаещи да бъдат обучавани по-интензивно те да си плащат след като квотата от часове свърши. По този начин ще има както и безплатно обучение така и хората които искат да им бъде обърното повече внимание ще имат тази възможност.

just a though

4
boyanov avatar boyanov 65 Точки
Добра идея :)
0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.