Софтуерно Инженерство
Loading...
+ Нов въпрос
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5488 Точки

Индивидуални уроци по програмиране: има ли интерес?

Колеги,

Планираме да пуснем нова услуга в СофтУни: индивидуални уроци по програмиране. Става въпрос за обучение с 1 студент и 1 обучител, с цел подготовка за изпити и наваксване на пропуснат материал.

Обучители ще бъдат топ студентите от СофтУни. Ще се плаща 20 лв. на час, от които 10 лв. отиват за обучителя и 10 лв. покриват организационни разходи.

Има ли интерес към идеята? Питам и от двете страни. Има ли навитаци да дават частни уроци? Има ли навитаци да ползват частни уроци, например да се готвят за изпити? Ценовата схема изглежда ли ОК? Дайте мнение, за да преценим как да дейстаме с този проект.

nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5488 Точки
Best Answer

Благодарим на всички за мненията и обратната връзка. Какво мислите за възможността частните уроци да се случват срещу някаки бонус точки, безплатно за обучаемите. Ето как си ги представям:

  • За обучители кандидатстват всички, които имат оценка Отличен в даден курс.
  • За обучение кандидатстват всички, които имат нужда и желание и са записани да учат нещо в СофтУни (може и наблюдатели).
  • От СофтУни правим разпределение (в началото на ръка, а по-нататък системата може да го прави). Ще помислим как да го направим най-честно.
  • Всяка двойка избрани обучител и обучаем се срещат в удобно за тях време и работят.
  • Обучаемият задължително попълва обратна връзка за всяка проведена сесия -> какво е научил, полезно ли е било, обяснява ли добре обучителят.

Предлагам таксата да отпадне, да бъде безплатно. Целта е да помогнем на по-бавно напредващите да се справят с програмирането, не да изкараме пари от тази работа. Само ще си навлечем занимавка да събираме дребни суми. Щом има навитаци да помагат безплатно, нека да им дадеш шанс. Ще даваме бонус точки, които така или иначе даваме за помагане, например във форума или като асистент.

Всичко това може да се случва и онлайн, например по Skype или Team Viewer

Харесва ли ви идеята?

99
NorthMania avatar NorthMania 40 Точки

Тази идея с бонус точките и безплатното обучение е перфектна ! Не мисля че има по-добър начин това да се осъществи.

Силно подкрепям реализацията на тази инициатива !

9
mihayloff14 avatar mihayloff14 843 Точки

Аз също подкрепям тази идея повече от предходния вариант.

Далеч по-добре е за обучаващите, както и за обучаемите. Бих участвал в такъв проект и от двете страни. Вариантът със скайп също обслужва интересите на онлайн обучаващите се.

 

9
mmddimitrova avatar mmddimitrova 451 Точки

Идеята в този вид е страхотна, благодарим Ви! smile Надявам се и бонусите да са хубави, за да има повече желаещи за обучители. Със сигурност ще напиша една особено хвалебствена статия в блога си по този повод.

9
RoYaL avatar RoYaL SoftUni Team Trainer 6845 Точки

Стига да е законно, ми звучи добра идея :)

4
hristolilov avatar hristolilov 394 Точки

Навит съм да давам с най-голямо удоволствие :) (а и да взимам по-натам, не се знае :D ) Цените ми изглеждат ок, не са по-високи от тези,които искат учителките по математика/език/български от седмокласниците.

1
georgi950 avatar georgi950 65 Точки

Аз също съм навит за преподавател. Опитвал съм да обеснявам преди на определени хора и се получава доста добре.

1
Filkolev avatar Filkolev 4502 Точки

Звучи като нещо, от което бих се възползвал като наближат изпитите.

Възникват обаче доста организационни въпроси, например ще имаме ли избор кой кого да обучава, индивидуално с обучителя ли ще се разбираме за график и място на провеждане и т.н. И въпрос с повишена трудност - ще има ли достатъчно обучители, предвид, че това е услуга, която преимуществено ще се ползва в периоди преди изпити, т.е. едва ли ще е равномерно разпределено натоварването за тези хора.

И последно - в какъв стадий е идеята? Дали хората, които в момента се готвим за приемен изпит по C# Basics ще може другия месец да ползваме услугата?

1
slavek avatar slavek 48 Точки

Според мен е доста добра идея някой рамо до рамо да ми обяснява и показва точно това което на мен ми липсва. Аз мисля, че това е отлична идея. Нещо като директно наливане на знания. Определено бих се възползвал. Имам голямо желание да съм и от другата страна. Като взема изпита по C#Basics.

0
milen8204 avatar milen8204 302 Точки

Пичове ако го направите както трябва да е, по българското законодателство си е голяма разправия, то са едни граждански договори, регистрираш ги в данъчното подаваш декларации в края на годинта - луда работа. Не съм запознат с детайли, но в моята работа се наложи да ставам лектор и бяха големи разправии.  Гледайте да не стъпите на криво, че глобите са големи :) и за двете страни.

2
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5488 Точки

Засега проучваме възможността да организираме нещо такова. Данъчните ограничения трябва да ги решим, както и как точно ще става мачването обучител-обучаем.

8
RoYaL avatar RoYaL SoftUni Team Trainer 6845 Точки

Еми, аз предлагам, да има някакъв график на обучаващите. И ако някой си "буукне" час, да се вижда че този час в графика е зает вече. Пък, естествено, е задължение и на обучаващия и на обучаемия да са там в учереното време. 

 

За обучаващите би трябвало да е трудово задължение, най-вероятно с граждански договор или нещо подобно, което ги прави задължени да изпълняват възложената си задача, а за обучаемите - те са клиенти, може да се иска предварително да се заплати за услугата, съответно така ще бъдете сигурни, че дори и да не дойдат в буукнатия час, няма ощетени.

0
nikolay.dimov83 avatar nikolay.dimov83 142 Точки

За обучаващи, гледам има голям интерес (включително и аз) -  за обучавани обаче не знам дали ще е толкова голям наплива :)

0