Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

kyamaliev avatar kyamaliev 209 Точки

Проверка на домашни - има ли реален смъсъл към момента и как да я подобрим?

Здравейте, колеги и колежки,

Уж идеята с проверките на домашните е да си помагаме, но според мен, на практика,  в сегашния си вид е безполезна, защото по мои наблюдения към момента схемата е следната:

"Пишем и предаваме -> изпит и тиймуърк -> проверка на домашните"

И какво излиза, че реално домашни се проверяват след изпита - т.е. да се вземат тези заветни 5% от точките. А нали идеята е уж да ти се даде някаква навременна обратна връзка за нещата, които си недоразбрал или сбъркал. И това да ти помогне най-малкото за изпита. А не след него.

И понеже проверката дава 5% от точките, защо не се промени схемата по следния начин: За всяко домашно срокът за проверка да изтича (примерно) 3 дни след срока за предаване.

По този начин който иска да получи тези 5%, ще ги получи, защото е свършил нещо полезно за колегите си, а не защото е свършил нещо почти безсмислено.

Ще се радвам на минуси, плюсове и най-вече на аргументирани отговори и коментари :)

EDIT(14/07): Всъщност измислих по-хитро решение на проблема: да има бутонче ранно предаване на домашното - да си го заключиш сам - все едно срокът за теб да е приключил по-рано по твое усмотрение. И тогава, съответно, да ти се даде опция да проверяваш домашните на другите като теб, които са си заключили своите. 

Поздрави и успех на всички с JS,

Косьо

Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1550 Точки

Друг аргумент в ползва на текущата система освен, че постоянното обвързване с оценяване на домашни губи повече време и така работещите са една идея по-ощетени не мога да дам.

Иначе съм напълно съгласен с теб и предложеното е по-добрия вариант IMO.

2
Antoveravip avatar Antoveravip 67 Точки

Здравей колега,

Малко (да не кажа, че няма) неща на този свят са безполезни и безсмислени.laughing Всяко нещо има своя замисъл - дори, често да не го виждаме и осъзнаваме. Дори такова нещо като мързела в много случаи е доказал своята смислова "безполезност" в откриването и изобретяването на много практични неща. cool

Спрете да гледате тези пусти точки, кое за какво го правиш и колко точки ще ти донесе. (И аз много ги гледах преди и затова давам този съвет embarassedlaughing) Това има смисъл ако се бориш в кратковременен план за някакво класиране и не виждаш по-далече от носа си общата картинка. Правил съм го - та знам laughingwink.

Като цяло от мои наблюдения и практика за ученето по въпросният подход се разделя в етапите, както са:

15% научавам от лекции (+- 5% от това дали ги гледам втори път и/или доколко съм се концентрирал) - защото не винаги си коцентриран в достатъчно висока степен.

20% научавам докато чета, ровя и се интересувам по въпросната технология докато си правя домашните (+- 10% от това дали намирам готов код embarassed или решение или изминавам всички стъпки) в усвояването на идеите и смисъла на това, което правя.

10% научавам при изпълнението на екипен проект (+-5% от това доколко се ангажирам с въпросното изпълнение).

5% научавам по време на изпита - колкото и да е учудващо е така - почти винаги на изпит ми се случва да се сблъскам с нещо, което съм пропуснал и тепърва да го разучавам, което съответно си има своята цена откъм време и нерви. Но то всяко нещо си има своята цена.

3% научавам преглеждайки чужд код (+-2% според това как съм се справил аз самият) - защото това е основната идея, която се крие зад проверката на домашните - да свикнеш виждайки чужд код, бързо да се ориентираш и да преценяваш неговите плюсове и минуси. Да видиш това, което ти си пропуснал да направиш, как може да стане или пък друг подход и да отправиш препоръка за това с което си се справил как може да се подобри.

И дори приключвайки етапите на обучение остават едни 25 - 45% от нещата, които се учат и осъзнават с години практика, в зависимост от сложноста на конкретната материя или технология.

Относно проверката на домашните веднага след тяхното изпълнение - при една технология, с която се сблъскваш за първи път - доколко ти е актуално виждането и мнението за неща на които и ти тепърва се учиш? Дали след първата лекция или след целият курс ти е по-меродавно виждането и мнението?

Да, сега HTML и CSS курса е направо елементарен с много други по-дълбоки неща и не е удачно да сравняваме с него.smile

Но когато си се качил за първи път на кола и си карал 30 - 60 мин. и са ти треперили краката и ръцете от напрежение и вълнение laughing - дали би ти било актуално мнението за курсистът, които също се учи и кара след теб или преди теб? Та то дори когато вземеш книжка - още толкова неща не са ти ясни, че да можеш да изкажеш актуално мнение. Ако по някаква причина си по-добър в момента от него - какво би ти било мнението? Дали ще е нужно? Дали ще е полезно? Ако пък си по-слаб? Тогава ще можеш ли пак да дадеш актуална и реална оценка за неговото справяне зад волана?

Надявам се лиричното ми описателно отклонение да ти е било полезно.

А сега относно въпросите ти.

С какво ще ти помогне веднага обратната връзка на домашните за подготовката на изпита или твоето справяне? Нали затова имаме отворена тема за всяко домашни, където се обсъжда, коментира и вижда чужд код и различни подходи за един и същ проблем. И това е и главната идея от тези теми - иначе спокойно можеш да преровиш гитхъб и да си откриеш ако искаш само да вземеш набързо някое домашно, защото за него не си успял на време. laughing

От това дали проверката на домашните е полезна или почти безсмислена зависи главно от ангажираноста на човека, който ги проверява и времето, което отделя за въпросната проверка.

Относно това как аз ги правя нещата - повярвай ми минал съм през всичките възможни етапи, междинни и крайни състояния. И съм преписвал домашно, когато ми се е налагало, и съм си писал изцяло домашно. Не е нужно да казвам, кой случай ми е бил по-полезен и съм се чувствал по-удовлетворен от себе си! laughing

Случвало ми се е както да не се справя добре на даден изпит и да проверявам домашни именно, заради тези възможни 5%, които евентуално, биха ми помогнали изпита да ми бъде - взет. Както и да се справя максимално на изпит и пак да проверявам  всички домашни, вече не заради тези 5%. Случвало ми се е да не мога да отделя време и да не проверявам домашни. Всеки според случая си решава, как да постъпи и да организира ограниченият "неограничен" ресурс наречен време.

В общият случай ги проверявам по-скоро донякъде от любопитство, донякъде заради онези другите 5%, та дори и 2% знания, които евентуално бих добил виждайки друг подход или начин на решение.

Надявам се отговорът ми да е бил достатъчно аргументиран и смислен.

Поздрави и успех и на теб и на всички колеги на JS и последващите технологии laughing

11
kyamaliev avatar kyamaliev 209 Точки
Благодаря за изчерпателното мнение:) Ама имам следния въпрос: Като има отворена тема, където можем да гледаме различни решения, как проверката на домашни променя нещата? Или това е начин за СофтУни да знае кой пише домашни (в противен случай всеки може да качва празни архиви), или е нещо, което цели хората, които имат по-големи трудности да получат още малко помощ. Друг момент е, че в края на курса най-вероятно всеки би написал всички домашни по малко по-различен начин и тогава мнението на проверяващия може да се окаже съвсем ненужно, защото пропуските могат и да са попълнени. Но нека не дискутираме странични неща, исках да чуя мнението на всички вас по темата - какво ще загубим, ако се скъси срокът за проверка?
1
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

3 дни е доста малко. По-добре щеше да е ако можеше да се сложи краен срок няколко дни преди изпита, но така се получават нещата в C# Basics в момента, че това няма как да стане - изпитът е на 25-ти, крайният срок за предаване на последното домашно е 22-ри. Може да се сложи срок една седмица след предаването; другите варианти вече са намаляване на срока за предаване (в нашия курс са 2 седмици след лекцията, което е доста). В другите курсове не знам как стоят нещата, но предполагам и там не са идеални. 

0
HPetrov avatar HPetrov 822 Точки

Според мен няма никакво значение дали ще провериш едно домашно 3 дена след като е изтекъл срока за предаване, 3 дена след като е било пуснато домашното за предаване изобщо (ако се направи такава система) или 2 седмици след крайния изпит. По време на курса ще научиш разни неща, ще мине изпит, ала бала, но ако видиш даже една задача решена по малко по-различен начин или по-добър начин, за който не би се сетил никога, няма значение кога си го видял. Важното е че си го видял и си научил нещо ново. В крайна сметка се учим да програмираме и да станем добри в това, а не просто за да си вземем изпита. Изпита е просто една формалност по пътя към това да станем добри и по-добри.

Това е моята гледна точка, поздрави ;)

3
kyamaliev avatar kyamaliev 209 Точки
Ще използвам твоя пост за обобщен кометнар :) (понеже е по-надолу) - просто не ми се връзва, че основната цел на домашните е да гледаме чужд код. Ако беше това щеше да има бутонче - свали произволно домашно и да се приключи. Защо тогава трябва да пишем рецензия, която после ще се проверява? Съгласен съм, че изпита е формалност, но защо да сме тук в СофтУни, като можем по цял ден да се ровим по форумите? Факт е, че всичко зависи от нас самите, ама и това доколко е удачна системата също зависи от нас :)
1
HPetrov avatar HPetrov 822 Точки

Целта на feedback-а е например някой по запознат да ти подскаже някой тънкости, или да ти посочи грешките. Като цяло да получиш някаква обратна връзка или съвет относно това, което си написал. Ако се ровиш по цял ден във форумите супер, намираш много неща, упражняваш се, но... няма кой да види това, което си написал и съответно да ти каже аджеба... хубаво ли е ;)

1
kyamaliev avatar kyamaliev 209 Точки

Точно за това повдигнах въпроса - защо ми е на мен в края на курса да разбера как съм си написал първото домашно, което със знанията си към тогава най-вероятно бих го написал по-добре/по-иначе?

 

1
shan0 avatar shan0 53 Точки

Идеята е,че сега примерно получавам фиидбек на второто домашно(примерно), че имам еди каква си грешка, да обаче аз съм минал още 6 теми след това и вече не правя тая грешка, въпроса е с какво ни помага това,че чак сега се оценяват реално кое къде има грешка, след като в доста от случаите предполагам хората са научили по-добре матеряла.

2
Antoveravip avatar Antoveravip 67 Точки

Да, колега.

В това отношение определено ако ти бе проверено в по-ранен етап - вероятно от коментара да си хванеш грешката, преди да се научиш от последващи лекции, че не се прави така. Но пък проверяващият има вероятност да не ти каже, че имаш грешка. И да - тази грешка си я осъзнал и разбрал. Ами ако не беше? Тогава този коментар щеше да ти изчисти финално нещата, които си пропуснал.

Но това което исках да кажа по-горе е и в предният коментар е, че проверяващият трябва да е по-напред в технологията, за да ти обясни грешката! Иначе може да те подведе! Или ще те оцени - "Браво колега - добре си се справил - продължавай в същият дух!". Как да ти я покаже своевременно грешката, ако и той я допуска и не е минал още материала, който да го научи, (и след който и ти вече не я допускаш), че в крайна сметка това е грешен код, похват или така нататък.

Но в крайна сметка от нас си зависи колеги - или се бъркам? Няма забрана и никой не е забранил! Който реши, чувства се напред и смята, че ще е удачно да проверява домашните веднага след тяхното затваряне - нека да проверява. Въпросът е, че ако се сложи ограничение и краен срок, то според мен стойноста на голяма част от оценките, няма да бъде на нивото, което би трябвало да са.

2
MartinBorisov94 avatar MartinBorisov94 52 Точки

Също искам да допълня за негативната страна на това да има ограничение 3 дни след края на срока за предаване. При такива ограничения със сигурност проверени домашни от вида " Браво справил си се идеално" " Нямаш грешки" и тн.. знаем ги всички , ще се увеличи многократно.

0
kyamaliev avatar kyamaliev 209 Точки

MartinBorisov94,

Има го и това, но нали затова оценяваме рецензията? Или аз нещо бъркам? 

2
stamen4o avatar stamen4o 44 Точки

Смисълът е там, където искаш да бъде. Ако искаш обаче твоя смисъл да е same as other peoples смисъл, това няма как да се случи.

1
kyamaliev avatar kyamaliev 209 Точки

Защо всички решихте, че съм против проверката на домашните? laughing 
Мислех си, че може да се подобри нещо, за да е по-полезно за хората с най-много затруднения.
Защо имахме ограничение във втората екипна работа (HTML+CSS) да не copy-pastevame?
Можеше спокойно да ни го спестят, ама така сме принудени да направим нещо сами и да научим.

Ако човек не смята, че му трябва подкрепа в начинанието за софтуерен инженер, защо му е да се записва в СофтУни? Лекциите са фрий, домашните се достъпват и без регистрация във форумите, изпитите също :)

Ние сме първият випуск и можем да допринесем най-много към идеята СофтУни. За випуск 50 всичко ще е изчистено до най-дребния детайл.

Поздрави

1
kasskata avatar kasskata 492 Точки

Много рядко ми се случва да преглеждам домашни по-късно от седмица след предаването й. Ако ме питате, начина е добър и оценките може да бъдат изчерпателни, въпросът е че хората които не искат да си правят труда да помагат а само спамят проверката за точките, винаги ще ги има. 

Въпросът ми напомня малко като положението със "Замърсяването на околната ни среда" : Някои хвърлят боклуците си където трябва,други - не. И не можеш да се пребориш с тъпотата и егоизма на хората. 

Дори и 3 минути след изтичането на домашното да е срокът за проверяване, пак няма да има полза ако продължават да си спамят хората. 

Тези, които се замислят за проблема: еми правете си го както трябва, пишете доби изчерпателни коментари, обаче тези които не го правят по правилата, еми какво да ви кажа, освен да цитирам този мъдър гении Ицо Хазарта: "Тъпанар Абсолютйен".

Няма да оправим държавата с нови правила, а с интелегентно мислене и добра култура, ама това няма да се случи скоро...

4
kyamaliev avatar kyamaliev 209 Точки

Култутрата, ако не ти е вродена, може да ти се наложи отгоре :) Трудно е, но с времето става.

Сетих се за най-оптималното решение, ама трябва да се пипне по SULS-a - да има бутонче на домашното, като го качиш, да си го заключиш сам - все едно срокът за теб да е приключил по-рано по твое усмотрение. И тогава, съответно, да ти се даде опция да проверяваш домашните на другите като теб, които са си заключили своите. 

Ей това трябва да предложим.

3
kasskata avatar kasskata 492 Точки

мдааа

идеи-бол

хора за осъществяването им : 0+1;

сори брат.До колкото чух съвсем скоро ще има нови хора които да помагат с работата по софтуни.бг така че ще има кой да се занимава да оправя бъгове.

 

0
Plami avatar Plami 373 Точки

Едно е сигурно - тези крайни дати за проверка на домашните трябва да се промени. Просто няма смисъл да получаваш feedback за задачи, които ти служат като подготовка за изпит след самия изпит :) Сега за конкретни крайни срокове и аз не мога да реша какви точно да са, но със сигурност няма да е натоварващо за всички, ако тези срокове са няколко дена след изтичане на датата за предаване. Така проверката ще е плавна и смислена, защото в противен случай повечето от нас остават тази проверка за накрая и така натрупват голямо количество домашни за кратък период от време. Резултата - проверяват донякъде, след това им писва, почват да карат през пръсти, могат да изпуснат някои грешки и по-този начин със сигурност не помагат на отсрещната страна.

Това е от мен и се надявам да бях полезна :)

3
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.