[Exam Problems] JavaScript Basics - Примерни решения
Здравейте,
бях пуснал тема за решаването на задачи с JavaScript и получих добри насоки, след 1-2 опита вече нямах проблеми с вземането на инпута в системите за автоматизирано проверяване.
Преди курса по С# имаше доста теми с готови решения на задачи, които доста помогнаха на кандидатстващите и си мисля, че ще е добре да постваме тук решения на различни проблеми на JavaScript и така по-лесно да схванем особеностите на езика.
Надявам се също така да успокоя хората, които чакат примерните изпитни варианти и се чудят как да хванат инпута (като мен, вчера вечерта :) ) . Така, може би, ще имате повече време за практика.
Ще постна няколко решени задачи с средна трудност и ще обясня как съм вземал инпута.
п.с. Междудругото в условието на самите задачи си има доста добре обяснено как ще се поемат входните данни, така че споко х 2.
JavaScript - 1 April 2013 - Morning
- Joro the Naughty - Solution
- Sequences - Solution
C# Basics Exam 12 April 2014 Morning
- Triangles - Solution
- Pairs - Solution
Telerik Kids @ October 2013 - 5th grade - Sunday
- Bankomat - Solution
- Shega - Solution
- Sfetofar - Solution
Линк към списък с неща, които съм забелязал като особености, поне за мен бяха изненада Tips & Tricks
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Това са моите решения, споделете и вашите за да имаме пак високи резултати : ))
Колега, ето едно "елегантно" решение на Orders от мен. Ползвам логиката на колегите, които решават Logs Agregator. В случая даже алгоритъма е по-лесен защото не се налага да се ползва функцията hasOwnProperty(key) за да сортираме асоциативния масив, просто пъхам key и value заедно в един нов масив като стринг и там си сортирам масива по нормалния ред. В stackoverflow има една дълга лекция, в която пише че това hasOwnProperty(key) не работи за сортиране точно както ни се иска, защото обектите(асоциативните масиви) по природа са несортируеми, и работисамо когато директно извличаме от обекта key-ове и печатеме на конзолата, и дори и тогава май не е гарантирано какво ще се случи.
Както и да е, това решение на Logs Agregator, си е светия граал за решаване на 4-та задача от изпита, която според мен гарантирано, ще е нещо много много подобно.Най-много да се изгаврят и да се наложи да се прави двойно влагане: асоцаитивен в асоциативния в асоциативния масив . Кофтито на тия задачи е, че не са толкова трудни, всъщност е необходима много голяма концентрация за да ти протече правилно мисълта, когато правиш толкова влагания, което си е проблем на изпит в залата с 200 човека. Аз се бъхтах 2 часа без резултат и накрая като седнах хладнокръвно я написах буквално за 3 минути.