СофтУни акредитиран университет ?
Има ли шанс СофтУни да стане акредитиран университет ?
Има ли шанс СофтУни да стане акредитиран университет ?
Както знаеш, засега СофтУни не е университет по смисъла на Закона за ВУЗ-овете.
Но за да стане такъв, едно от условията е предлаганото обучение да е с продължителност минимум 3 (три) години, което в момента не е така, а и не се очаква скоро да стане.
Така, че по въпроса - СофтУни няма да стане „университет“, но предстои да си изгради репутация.
Благодаря за бързия отговор!А някой може ли да обясни колко години трябва да уча в университет партнъор за да имам професия(сертификат) от СофтУни и диполома за висше образование ?
Колега, информацията е достъпна от доста време в раздела За Университета / Университети партньори.
"Софтуерният университет предлага програми за бакалавър и за професионален бакалавър чрез партньорство с акредитирани ВУЗ-ове. Партньорските ни програми представляват 2-годишно обучение по софтуерно инженерство в Софтуерния университет и още 1 или 2 години обучение (редовна или задочна форма) в наш университет-партньор, което да доразвие други умения и знания. Дипломите за висше образование се издават от университети-партньори след покриване на всички държавни изисквания."
Да - защото теоретична възможност винаги има.
Не - защото многократно Наков е заявявал, че СофтУни е алтернатива на държавната образователна система и това го прави много по-гъвкав и адекватен на нуждите на пазара. В момента в който организацията стане част от официалната система, ще трябва да започне да се съобразява с хилядите безсмислени наредби и всякакви нормативни актове, гарантирано бумащината ще се увеличи експоненциално, а качеството на обучението ще падне.
Не - защото няма особен смисъл. В ИТ сектора работодателите търсят умения, а не дипломи. Няма работодател в бранша, който да не знае какво е СофтУни и качеството на кадрите, които проивеждат Наков и ко.
Единственият недостатък университетът да няма акредитация, към момента е липсата на субсидии за студентите - общежития, намаления за градския транспорт и т.н.
За търсенето е така. За заплащането вече е друга бира. Всяко ниво в йерархията и съответно неговото заплащане си има определен минимум, върху който се начисляват бонуси от сертификати, завършено образование - неговата степен /бакалавър, магистър, доктор - последната много не я тачат в тоя сектор/, години стаж и т.н. Това е система която доста работодатели извън България прилагат. Както и някаква част от работодателите в България, които имат йерархична и бонус система.
Понеже аз съм върл противник на хартийките тип диплома, мога да се съглася с вас и знам, че сега ще кажете "Работодалелят търси умения, не хартийки, и ако види че се справяш добре, ще ти увеличи заплатата". Well-played, само че зависи в какъв сектор работиш.
Много нашумял е сектора, в който работодателят ти те назначава по проекти на клиенти, които далеч не са в сектора на ИТ-то и не знаят колко добър си ти. И когато клиентите кажат - искам по нашия проект да назначиш само програмисти в твоята фирма, които имат магистърска степен, щото ние не сме ИТ-та и не може да сме сигурни, че имаш необразовани нинджи, ще се подсигурим с това, че няма да ни пратиш третокласни ламери, по този начин". И последният, в името на парите и сделката с клиента, ще се съгласи, така на него ще му е оферта кадрите му да имат образование, защото клиентите ще го търсят повече - ще знаят, че може да им предложи програмисти, които отговарят на тяхните не-ИТ критерии - образование. И тъй като това образование, което той ще иска от бъдещите програмисти, трябва да е подплатено с нещо (защото - защо ми е да отида при него, като иска образование, като мога да отида при друг, който не иска) - той започва да дава бонуси за това и така се появява порочната система от началото на поста ми.
Една срено-голяма фирма от този тип има всякакви клиенти - и такива капризни като споменатите и други, които не са толкова капризни. Така, че образованието за влизане във фирмата не е задължително. Стартовата заплата да речем е 5000 лв. И на работодателя ще му струваш толкова, ако нямаш образование, от своя страна той ще те назначава по проекти на клиенти, които нямат подобни претенции - съответно може би плащат и по-малко. Друг обаче ще струва на работодателя ти 7000 защото има образование, и ще е назначен по проект, където клиентите са капризни, но може би плащат и двойно повече на останалите, съответно отново за работодателя тези 2000 лв. отгоре са избити.
Вероятно защото вече имам завършена бакалавърска степен не се бях замислил върху този аспект.
Има и други случаи, в които дипломата има значение, например при кандидатстване по европейски програми (не съм сигурен дали всички) се изисква минимум магистърска степен.
Но ако няой търси диплома - вариантите са много в България; ако търси знания - не са чак толкова.