Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
doliviano avatar doliviano 3 Точки

Как да стана ... Developer - теми

Здравейте,

гледах две от видеата на Наков как да стана PHP и JavaScript Developer. В тях той споменава, че първата стъпка преди човек да започне да изучава програмни езици е да се научи да програмира и изброява 4 области:

  • умения по програмиране
  • алгоритмично мислене
  • основи на компютърните науки
  • софтуерно инженерство

За мен, обаче, те са неясни. Някой може ли да изброи кои теми има предвид? Да кажем за алгоритмичното мислене има книга Програмиране =++ Алгоритми. Останалите теми, обаче нищо не ми говорят. Също така казва, че във видеата на курсовете са засегнати някои от нещата, т.е. не всичките. 

Интересуват ме темите, тъй като искам да намеря допълнителни материали, най-вече книги по тематиката, в които е обяснено подробно и детайлно. За мен е важно.

Благодаря предварително и се извинявам, в случай че повтарям въпроса на други курсисти.

2
Programming Basics
inser7 avatar inser7 221 Точки

Здравей колега,

мойте адмирации,че задаваш този въпрос!Браво!Така по същество...

1-ва стъпка-запиши се на Programing Basic(мисля че вече се провеждат всеки месец).Има 2 форми присъствена и онлайн-сам преценяваш.Ако имаш възможност бъди присъствена,ако не и онлайн става(аз лично съм онлайн).

След като се сблъскаш със задачите и домашните на Basic курса, ще разбереш дали програмирането те "влече" или не чак толкова....Курса по Basic също така е и безплатен,заплаща се само явяването на изпит-пак е по желание,но без взет изпит няма как да продължиш напред.

Относно книгата,която си цитирал- "Програмиране =++ Алгоритми" тя е за по-напреднали в бранша,Под алгоритмично мислене,поне това е моето мнение,е да можеш да решаваш логически задачи.

Пример: в 1 кошница има 6 ябълки.Дошли 6 деца и всяко взело по 1 ябълка,но в кошницата останала 1!?Как е възможно това?

Проучи кога започва следващият Basic курс и се запиши.След това мисли за книгите които ще ти трябват!

Поздрави Георги

П.С. Ако имаш още въпроси пиши...."с питане до Цариград се стига" :)

1
simona_st avatar simona_st 38 Точки

Преди 2-3 месеца Наков сподели във Фейсбук видеото "Как успешно да се подготвим за изпит след курса Programming Basics и какво следва?". В него се споменава, че един програмист трябва да умее (поне) тези четири неща:

 

1) да може да пише код

2) да има добро/развито алгоритмично мислене

3) да знае добре даден език

4) да е запознат със software development process (Процесът на разработка на софтуер)

 

Не знам дали този информация ще ти е от полза, но мисля, че поне донякъде отговаря на зададения въпрос.

1
12/01/2018 00:38:29
k.sevov avatar k.sevov 1072 Точки

Струва ми се, че идеята не е да се научат тези неща преди да започнеш да учиш езици за програмиране, а по-скоро да обърнеш внимание на тези основи (т. е. на самото програмиране) преди да започнеш да учиш някое приложение в практиката (примерно някой фреймуърк за уеб на PHP или JS). Програмата на Софтуни е доста добре организирана от тази гледна точка, като именно с тези теми се започва в Programming Basics, първата част на Tech Module и след това Java/C# fundamentals ако продължиш с един от двата езика. Решават се много задачи в час и за домашна, което много ще ти помогне да развиеш алгоритмичното си мислене и като цяло основните умения по програмиране. Тези неща се учат най-вече с писане на код, а не с четене на книги или по-скоро първо четене, а после много писане :) 

Откъм книги за начало ти препоръчвам тази книга, която е написана по темите от Programming Basics и както и самият курс ще те запознае със съвсем началните, но и основни идеи в програмирането. След като овладееш тези неща, можеш да се захванеш с тази книга, която е значително по-дълга и сериозна и обхваща както начални, така и теми за доста напреднали, заедно с много задачи, с които можеш да се упражняваш. Написана е чудесно и силно я препоръчвам като допълнение към курсовете. Следващата стъпка ще е вече да четеш нещо специализирано за езика, с който решиш да се захванеш, за да можеш да навлезеш в дълбочина, но има време за това, сега важното е да запознаеш с основите на програмирането, които са общовалидни и езикът като цяло няма значение. Подкрепям мнението на колегата, че "Програмиране=++Алгоритми" е за напреднали и не бих ти препоръчал да отделяш време за нея преди да достигнеш ниво, в което имаш прилични познания по темата.

1
doliviano avatar doliviano 3 Точки

Идеално, изтеглих 2-те книги за основи и въведение в програмирането във вариантите за различните езици, а схемата за процеса за разработка на софтуер обобщава софтуерното инжинерство. За него бързо намерих книга. Има дисциплина Computer Fundamentals и книга за нея, която по-скоро ще я прегледам набързо. Мисля да спра дотук. Няма смисъл да задълбочавам прекалено и да уча излишни подробности. Тези да ги разбера и науча както трябва е достатъчно. Следват езиците за програмиране. Благодаря за изчерпателните отговори!

0