Arduino Uno
Здравейте. Много ще се радвам, ако успеете да ми помогнете с този вярвам елементарен за вас учещите програмиране въпрос, а той е следния? Как трябва да променя кода за да може релето да се включва при натискане на бутона и изключва при повторно натискане?
Благодаря!
int buttonPin1 = 3 ; //бутон 1
int relayPin1 = 13 ; //реле 1
int buttonState = 0;
void setup() {
pinMode(buttonPin1, INPUT);
pinMode(relayPin1, OUTPUT);
}
void loop() {
buttonState = digitalRead(buttonPin1);
if (buttonState == HIGH)
{
digitalWrite(relayPin1 , HIGH);
}
else
digitalWrite(relayPin1, LOW);
}
Благодаря ти за програмата ще я пробвам! Примера ,които дадох тук го има заложен в софтуера към контролера,а аз леко го коригирах. Нов съм в тази облст(програмирането) и много от нещата не са ми ясни. Аз исках да уптравлявам 4 релета с 4 бутони за сега,а в по-далечно време бих желал да си напиша програма за управлението чрез WIFI modul ,но виждам ,че ще мине време
:) :) ) . Исках и сам да си доразработя програмата ,като тук питам за програма с едно реле и съответно да си я доразработа до това ,което ми е необходимо.Но явно това ,което съм дал като пример е неефективно от там се променят нещата и съответно, както казах познанията ми в програмирането ми са примитивни и с примера , който си дал няма да успея да се справя! :)
След няколко часово търсене успях да намеря точната програма(в нея е поместен сайт и незнам дали е подходяща да се качи в този си вид, но аз уважавам на човека труда и не бих я коригирал) бих я сложил тук ако някой желае да я види.
Здравей отново,
първо малко да упрена :D. Няма как да се научиш да пишеш код ако не се опитваш да пиишеш код. Това изисква да пробваш, да тестваш и да чупиш кода. Не знам по какъв друг начин чове може да се научи. Това, че уважавш труда на другия е страхотно но няма нищо общо с това промениш нещо в този код.
Ако найстина не се чувстваш подготвен за тавива алгоритми по-добре се върни една стъпка назад и разгледай малко по-елементарни пимерчета. Примерно за управление на един светодиод. Накарай го първо само да мига (пойграй си с честотата на мига), после вкарай повече светодиоди, направи така, че да мигат асинхронно, после вкарай управление с бутони и така нататък.
http://enkov.com/arduino/arduino.pdf От тук може да намериш интересни решения и примерчета.
Нещо важно за което не се съобразих вчера!
Освен кода има значение и схемите койт използваш. Управляването на релета не е толкова лесна задача. Правилния начин би бил с използването на транзистори свързани по схема "електронен ключ". За малки релета с напрежение 5 или 12 V аз използвам BD 139 и диоди 1N4007 (не за друго просто са евтини). За съжаление не успях да намеря начин да ти кача схемите тук. Ако имаш интерес, остави ми имейл и ще ти ги изпратя.
Да не е просто управлението.Имам модул,който само трябва да се свърже. Всичко работи както аз искам, но не ми стига искам да усвоя кода и смятам ,че това което си ми дал ще ми е от ГОЛЯМА ПОЛЗА! А... и да прав си, трябва много писане за да вникнеш в нещата! И не се тревожи за схемите .. намерил съм ги! Знам какво искам,знам и как да го свържа, но малко ми куца писането. Ако искаш да бутваш по едно рамо ще съм ти много благодарен.