Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
Zapryan avatar Zapryan 5 Точки

Задача ''Туристическа агенция"

Здравейте, колеги! Не мога да разбера къде бъркам в следната задача:

Задача 3. Туристическа агенция

Туристическа агенция има нужда от система за изчисляване на дължимата сума при резервация. В зависимост от различните дестинации и различните пакети, цената е различна.Цените за денса следните:Цена за денБанско/БоровецВарна/Бургас с екипировка без екипировка със закуска без закуска100лв.80лв130лв.100лв.VIP отстъпка10%5%12%7%Ако клиентът е заявил престой повече от 7 дни, получава единия ден безплатно.

Вход:

От конзолата се четат 4 реда:1.Име на града -текст с възможности ("Bansko", "Borovets", "Varna"или "Burgas")2.Вид на пакета -текст с възможности ("noEquipment", "withEquipment", "noBreakfast"или "withBreakfast")3.Притежание на VIP отстъпка -текст с възможности "yes"или "no"4.Дни за престой -цяло число в интервала [1 ... 10000]

На конзолата се отпечатва 1 ред:Когато потребителят е въвел всички данни правилно, отпечатваме: "The price is{цената,форматирана до втория знак}lv! Have a nice time!"Ако потребителят е въвел по-малко от 1 ден за престой, отпечатваме: "Days must be positive number!"Когато при въвеждането на града или вида на пакета се въведат невалидни данни, отпечатваме: "Invalid input!"

В Judge ми дава 37 точки.

Код: https://pastebin.com/xMxMkwUm

Линк към Judge: https://judge.softuni.bg/Contests/Submissions/View/16716771

Тагове:
0
Python
svephoto avatar svephoto 1072 Точки

Здравей, Zapryan,

 

Виж тази част от твоето решение:

 

if count_days >= 7:
    sum_all = (price * count_days) - (1 * count_days)

 

и след това виж какво ще стане, ако го направиш така:

 

if count_days > 7:
    sum_all = price * (count_days - 1)

 

В условието ни е казано, че клиентът получава 1 ден безплатно, "ако е заявил престой повече от 7 дни", т. е. не трябва да имаме и знак за равенство, а само за по-голямо. И след това крайната цена си я смяташ просто като извадиш един ден от подадения на входа първоначален брой дни. Така би трябвало вече да стигнеш до 100/100.

 

Успех!

1
Zapryan avatar Zapryan 5 Точки

Така се получи. Много благодаря!

0