Loading...
naskoprasko avatar naskoprasko 9 Точки

[Exam Problems] C# Basics Exam 8 November 2014 -Gambling

Здравейте !
Понеже от вече час се боря с тази задача, та искам да ви попитам следното:
Понеже не се сещам за друг начин да намеря алгоритъм за изчисляване на процентите правя следното:
От дадения пример за вход:
100
2 7 9 А 
използвам, че полученият процент 47.428 е процент от някакво число Х и това цялото е равно на сумата-32.

Получавам числото 67.4706 и след това го използвам, за да изчисля процентите със следната формула:
Процентите за по-силна ръка от тази на крупието = сумата на картите на крупието умножена по 100 и целият този израз разделен на 67.4706.
Програмата изглежда да работи, но само за първия пример (там откъдето намерих и изчислението).
Вероятно логиката ми не е правилна и това число не е универсално и ви моля за насоки(не искам чужди решения, просто някакъв  hint , за да си довърша задачата) :)
Благодаря предварително!

Едит: Ето го условието https://judge.softuni.bg/Contests/Practice/DownloadResource/298

Тагове:
0
Programming Basics 09/03/2015 19:50:43
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Не мога да ти разбера съвсем идеята.

Полученият процент е съотношение на две числа - броят печеливши ръце и общият брой възможни ръце. Общият брой е константа, може да се пресметне, но печелившите ръце се изменят, съответно няма как да reverse-engineer-неш от един конкретен резултат някаква специфична формула, която да върши работа във всички случаи. Цялата задача се върти около намирането на този процент.

0

Всички възможни ръце са 13^4=28561...
Да речем, че мога да напиша някакъв феномен, който пресмята силата на всички ръце и ги сравнява с тази на крупието...нужно ли е ?
Според мен трябва да има нещо по-лесно...просто не мога да се сетя. :)

0

Точно това трябва да прави програмата - да провери колко от тия 28561 ръце са печеливши, което значи, че трябва всички ръце да се тестват. След това се пресмята вероятността за победа и на база на тоя процент се вади изхода. Задачата е доста аналогична на други 4-ти задачи от изпити, няма някакви уловки или по-завъртяни сметки.

1

Целият процес ми се стори малко дълъг и бавен и реших, че се търси нещо по-хитро, но както и да е..реших я вече :). Благодаря !

0
GalyaGeorgieva avatar GalyaGeorgieva 88 Точки

Имам генерален проблем с тази задача. Не мога да я разбера, за да я "захапя".

Парите в какво "играят"?
Това, което разбрах, е че според показаната ръка трябва да преценим дали си заслужава да играем. "Заслужава" ще рече дали шансът да изтеглим по-силна ръка е над 50%.

Моля за помощ като разяснения, а кодът ще си го мисля сама.

1

Доколкото гледам добре си разбрала задачата. Парите са дадени само за украшение общо взето, ползваш ги само за да сметнеш очакваната печалба, иначе не оказват сериозно влияние. Единствената цел е да сметнеш шанса да спечелиш ръката; оттам нататък просто вадиш изхода.

2
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.