Loading...
DHristoskov avatar DHristoskov 211 Точки

Programming Basics - Мнение относно провелите се изпити при предните випуски

След като реших задачите от 1 до 4 (включително) от всички изпити провели се до момента искам да изкажа моето лично мнение ,казвам лично ,защото не искам да влизам в спорове дали казаното в поста е така или не – това е просто мнение и не целя нищо с него, освен да го споделя.Изградил съм си това мнение на базата на моите скромни знания по C# ,които до преди месец и полувина бяха нула.

Задачите във всеки отделен изпит са подредени по добър начин, като са степенувани от по-лесна към по–трудна ,което гарантира ,че в най-лошия случай и с минимални знания би трябвало да се реши поне една задача,НО:

От изпит до изпит има голяма разлика в трудността на отделните задачи някои първи задачи са изключително лесни например "Cinema" от 11/04/2014 тази задача дори няма над какво да се замислиш.Докъто други като "Fruit Market" от 14/04/2014 или "Fit Box in Box" от 28/04/2014 се решават с методи (не съм пробвал без,предполагам че ще падне голямо писане).Същото е валидно и за вторите задачи например "Odd Even Sum" или "Half Sum" от 10/04/2014 мога да кажа че са по - лесни дори от Fruit Market , докъто други втори задачи искат доста повечко мислене и разсъждения като например "Odd or Even Counter" от 7/11/2014.Третите задачи общо взето са с еднаква трудност, изключение прави "Programmer DNA" от 14/04/2014 и "Disk" от 28/04/2014 ,които са малко tricky докъто се досетиш какво да правиш,но това пак ги праща в категорията по-трудни от другите трети задачи.За четвъртите задачи какво да кажа, ами там разликите са много големи, някои четвърти задачи като трудност са (Problem.4==Problem.2) например "Gambling" 8/11/2014 спокойно може да бъде и втора задача, докъто други могат да ти скъсат нервите като "Spiral Matrix" 19/12/2014 или "Bulls and Cows".Петите задачи не ги коментирам, защото съм решил само 4 и все още нямам мнение (пък и за момнета всички ми се виждат еднакво трудни).

В заключение мога да кажа: От провелите се до момента изпити има такива, които са били по - трудни от други.И да стискаме палци нашият изпит да не бъде от „по–трудните“.

Тагове:
2
Programming Basics 27/03/2015 10:23:28
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Забележи, че повечето задачи, които посочваш, са основно от изпитите на 1-вия випуск преди 1 година. Следващите изпити мисля, че са доста по-балансирани. Освен това ако дадена задача (например 4-та) е по-лесна, това обикновено се компенсира с по-трудни други задачи (например 2-ра или 5-та).

Друг е въпросът, че е много относително коя задача е трудна и коя лесна; не винаги авторите могат да преценят кое ще затрудни хората с начални знания. Стараем се възможно най-много хора да тестват задачите преди да се дадат на изпит, за да може освен да се изчистят условията и тестовете от грешки, да се прецени и трудността на дадения изпит.  Задачите се усложняват или улесняват спрямо оригиналния вариант, за да се настрои цялостната трудност на изпита.

Още нещо, което е хубаво да се отбележи. Преди имаше повече изпити, защото имаше само една зала. Сега всички студенти от даден курс отиват на изпит заедно и решават едни и същи задачи, т.е. летвата е еднаква за всички. Дали изпитът ше е по-труден или по-лесен от предишните няма особено значение, състезавате се на равни начала (единствено на база личната подготовка). Ако изпита се окаже по-сложен, в смисъл, че резултатите като цяло са по-ниски, просто критериите за прием ще са малко по-ниски.

2

Напълно съм съгласен с това, което казваш относно това че последните изпити са доста по-балансирани от към трудност, няма ги тези големи разлики,каквито се забелязват в началото това говори, че хората които пишат задачите си вършат работата добре.Относно трудността това е доста относително за това аз говоря от моята гледна точка и изразявам само моето мнение, със сигурност има хора за които тези задачи са детска игра.

0
enevlogiev avatar enevlogiev 1168 Точки

Най-трудният изпит за мен е 28.04.2014. А от него най-трудна ми беше 2-ра задача (?!!!). Другите изпити по-скоро бих ги определил както сходни по сложност.

PS. Това, че автора е използвал методи на някои решения, не означава, че тази задача се решава задължително с методи : ) Теоретично е възможно задача, която се решава с 15 реда код, да е по-сложна от друга, която има 200 реда изнесени в отдели методи.

1

Да и тук съм съгласен.И според мен на 28/04/2014  е бил най-трудния изпит всички задачи сравнени с останалите изпити са били по-трудни.

0
ZlatinDimitrov avatar ZlatinDimitrov 11 Точки

Съгласен съм с колегата DHristoskov,че от изпит до изпит има голяма разлика.Аз също се пробвах да реша почти всички задачи от минали изпити и наистина задачите се различават по трудност.Късмет на всички!

0
lubomir.mladenov.5 avatar lubomir.mladenov.5 23 Точки

Така е колега, DHristoskov, наистина някои първи, втори, трети, четвърти или пети задачи от едни изпити са доста по-трудни от същите от други изпити, но лесното за едни може да е трудно за други. Като зяло смятам че са добре балансирани задачите. Успех.

0
quickben avatar quickben 966 Точки

"Задачите във всеки отделен изпит са подредени по добър начин, като са степенувани от по-лесна към по–трудна ,което гарантира ,че в най-лошия случай и с минимални знания би трябвало да се реши поне една задача."

Колега няма такова животно като по-трудна задача, има тип задача за която не си се готвил ;)

Давам ти пример: Реших да се явя на повишителен по C# Basics, 4-та задача я направих за 5 минути и изкарах 100 точки от първа и втора задача взети заедно, защото ги подцених и въобще не ги решавах(верно на изпита който бях това са най-гадните първа и втора задача давани в СофтУни, но това си е за друга тема)

Допълнително мисля, че с оглед на това, че имаш 100 изпитни варянта е нормално със всеки курс да се вдига малко летвата, виж съгласен съм, че трудноста нетрябва да е много по-голяма, но ако ви дават същите задачи вие просто ще ги назубрите и после на вас ще ви е много по-трудно на следващите курсове.

1
27/03/2015 20:13:43
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.