Programming Basics - Мнение относно провелите се изпити при предните випуски
След като реших задачите от 1 до 4 (включително) от всички изпити провели се до момента искам да изкажа моето лично мнение ,казвам лично ,защото не искам да влизам в спорове дали казаното в поста е така или не – това е просто мнение и не целя нищо с него, освен да го споделя.Изградил съм си това мнение на базата на моите скромни знания по C# ,които до преди месец и полувина бяха нула.
Задачите във всеки отделен изпит са подредени по добър начин, като са степенувани от по-лесна към по–трудна ,което гарантира ,че в най-лошия случай и с минимални знания би трябвало да се реши поне една задача,НО:
От изпит до изпит има голяма разлика в трудността на отделните задачи някои първи задачи са изключително лесни например "Cinema" от 11/04/2014 тази задача дори няма над какво да се замислиш.Докъто други като "Fruit Market" от 14/04/2014 или "Fit Box in Box" от 28/04/2014 се решават с методи (не съм пробвал без,предполагам че ще падне голямо писане).Същото е валидно и за вторите задачи например "Odd Even Sum" или "Half Sum" от 10/04/2014 мога да кажа че са по - лесни дори от Fruit Market , докъто други втори задачи искат доста повечко мислене и разсъждения като например "Odd or Even Counter" от 7/11/2014.Третите задачи общо взето са с еднаква трудност, изключение прави "Programmer DNA" от 14/04/2014 и "Disk" от 28/04/2014 ,които са малко tricky докъто се досетиш какво да правиш,но това пак ги праща в категорията по-трудни от другите трети задачи.За четвъртите задачи какво да кажа, ами там разликите са много големи, някои четвърти задачи като трудност са (Problem.4==Problem.2) например "Gambling" 8/11/2014 спокойно може да бъде и втора задача, докъто други могат да ти скъсат нервите като "Spiral Matrix" 19/12/2014 или "Bulls and Cows".Петите задачи не ги коментирам, защото съм решил само 4 и все още нямам мнение (пък и за момнета всички ми се виждат еднакво трудни).
В заключение мога да кажа: От провелите се до момента изпити има такива, които са били по - трудни от други.И да стискаме палци нашият изпит да не бъде от „по–трудните“.
Напълно съм съгласен с това, което казваш относно това че последните изпити са доста по-балансирани от към трудност, няма ги тези големи разлики,каквито се забелязват в началото това говори, че хората които пишат задачите си вършат работата добре.Относно трудността това е доста относително за това аз говоря от моята гледна точка и изразявам само моето мнение, със сигурност има хора за които тези задачи са детска игра.
Най-трудният изпит за мен е 28.04.2014. А от него най-трудна ми беше 2-ра задача (?!!!). Другите изпити по-скоро бих ги определил както сходни по сложност.
PS. Това, че автора е използвал методи на някои решения, не означава, че тази задача се решава задължително с методи : ) Теоретично е възможно задача, която се решава с 15 реда код, да е по-сложна от друга, която има 200 реда изнесени в отдели методи.
Да и тук съм съгласен.И според мен на 28/04/2014 е бил най-трудния изпит всички задачи сравнени с останалите изпити са били по-трудни.