Linux - никога не съм го ползвал, може ли малко помощ?
Здравейте,
чувал съм за Linux и това, което разбрах за него е, че това е операционна система, която е препоръчителна за разработване на различни програми, но не е геймърска система. Искам да го тествам и можете ли да ми кажете изпитан файл, който мога да инсталирам? Според вас, ако ползвам Linux предимно за работа - разработване на сайтове, писане на програми, работа с програми от типа на MS office, може ли да се каже, че това е препоръчителния избор? Какви съвети бихте дали за хора, които не са инсталирали Linux и не са имали допир до него?
Много благодаря,
Поздрави!
Здравей,
много ти благодаря за отговора. Понеже съм на работа и видеото, което си ми пратил означава ли, че в него се съдържа от къде да изтегля линукс, как да го подкрам, за какво да го ползвам, команди за конзолата и като цяло информация от как да инсталираш линукс до как да го ползваш?
Ако трябва да бъда честен, работата с мишката ме побърква, направо искам да я отскубна и да я хвърля, а това идеята за конзолата, командите и главното ползване на клавиатура супер много ми харесва. Ако имаш още някакви съвети или линкове, които ползваш ще съм ти много благодарен да ми ги покажеш или разясниш.
С най - искрени благодарности,
Поздрави!
Да, видеата са две (специално от този курс), като това, което помня, когато карахме курса, беше че има всичко необходимо като информация да си подкараш линукс-а и да навлезеш постепенно - като обяснения за файловата система, партишъни, основни команди, пакетни системи и т.н. и т.н.
Относно ресурси - аз лично винаги използвам гугъл или търся видеа в youtube, когато изникне питанка. Не съм ползвал точно определени сайтове, не съм чел книги и др. Далеч не се смятам за линукс гуру, но се оправям, а за да се оправяш и да се чувстваш що-годе комфортно в конзолата (и като цяло в линукс) - имаш всичко необходимо на едно търсене в гугъл.
Два съвета, които могат да са ти от полза:
- Преди да тръгнеш да правиш дуъл буут (да си инсталираш паралелно линукс с windows-а), прочети много внимателно и се запознай обстойно с партишънинга. Има много изписано по темата в нета. Но е добре да си внимателен и да знаеш какво правиш, когато инсталираш. Разбери как работи файловата система, кое за какво е и прецени колко пространство да заделиш за важните неща.
- Извади си основни комади (apt, tar, chmod, chown, ls, cp, mv, mkdir....) някъде на листче или в удобен за теб формат, до които да имаш бърз достъп, когато работиш с файлове, пакети и т.н. Просто е по-удобно и ще ги научиш по-бързо.
И едно бонусче - пробвай vim. След като не обичаш да работиш с мишка, това е за теб. Чисто и просто това е текстов редактор, като notepad, но ако усвоиш някои техники и трикчета, vim е зверски добър тул. Ако потърсиш в нета ще видиш vim гурутата каква нечовешка продуктивност постигат - потърси видеа и се убеди сам. Предупреждавам те, че е 'малко' по-хардкор от нормалните редактори. Работи се само с клавиши и клавишни комбинации. В началото е тотален mind-fuck, но след 3-4 месеца няма да искаш да работиш на друг редактор. В момента голяма част от по-леките неща (html, js, css, php...) се опитвам да ги кодя на vim и всеки ден се удивявам колко е мощно. Иска се яко воля, да знаеш.
Vim има и за Windows, но просто не е яко :)
Не се сещам какво повече да те посъветвам, затова успех! :)