Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

antonio_rtodorov avatar antonio_rtodorov 74 Точки

Linux - никога не съм го ползвал, може ли малко помощ?

Здравейте,

чувал съм за Linux и това, което разбрах за него е, че това е операционна система, която е препоръчителна за разработване на различни програми, но не е геймърска система. Искам да го тествам и можете ли да ми кажете изпитан файл, който мога да инсталирам? Според вас, ако ползвам Linux предимно за работа - разработване на сайтове, писане на програми, работа с програми от типа на MS office, може ли да се каже, че това е препоръчителния избор? Какви съвети бихте дали за хора, които не са инсталирали Linux и не са имали допир до него?

Много благодаря,

Поздрави!

Тагове:
0
Общи приказки
brslv avatar brslv 69 Точки

Здравей.

Като човек, който ползва линукс като основна ОС, насърчавам те да инвестираш в разучаването му, поради 2 причини:

- Ще разбереш как работят операционните системи и ще си отвориш очите за неща в света на IT, за които M$ ти връзват ръцете (и очите);

- Ще усетиш удобството на конзолата, колкото и странно да звучи (за което си трябва доста първоначална воля). Веднъж ако я 'чатнеш', ще се чудиш защо по дяволите си работил с мишка досега (поне за повечето неща). Готините хакери, дето свалят мацки, цъкат яко в конзола, така че си заслужава, хаха :))))

Има още стотици причини да зарежеш M$, но ще си спестя хейта, с който не искам да те ангажирам.

И понеже виждам, че за първи път се сблъскваш с "понятието" линукс, има няколко основни неща, които трябва да знаеш, преди да поемеш по правия път:

- Линукс не е Windows. Това ще рече, че не можеш да подкараш Windows приложения в Linux (всъщност, има как, но нека не говорим за това сега). Тоест, всичко с разширение .exe, .msi и т.н. не минава тук. В линукс има едно нещо, наречено пакетна система. Чрез нея инсталираш пакети (представи си го като алтернативата на .exe) файловете. Няма да влизам в подробности. Пълно е с разяснения в нета.

- Забрави за MS Office. Има алтернативи (които в много отношения са по-добри и доста по-леки и приятни за работа) като Libre Office, например.

- Това не значи че не можеш да си инсталираш Eclipse или InteliJ Idea, например. Можеш, но в линукс инсталацията става по малко по-различен начин. Повечето софтуерни компании/фирми/разработчици правят версии на софтуера си за Линукс/Win/Mac, така че...има софтуер, споко :)

- Ако те е страх от конзолата...приготви се психически. :) В линукс много неща ще ти се наложи да правиш през конзолата - инсталиране на софтуер (пакети), премахването им, работа с файлове, директории, системни настройки и т.н. и т.н. Минуса на това е, че нямаш графичен интерфейс и баба ти, например, не може да цъка по копчета с мишката (въперки, че за много неща съвременните линукс дистрибуции имат графична алтернатива - прозорченца, иконки, т.н.). Плюса е, че имаш пълен контрол над операционната си система.

- Ако си геймър - ще ти е тегаво. Има разни игри за линукс, аз например цъках доскоро някаква стратегическа, но аз не съм пример за запален геймър. 

- Ще ти трябва време, за да се научиш. Дори за базовите конзолни команди ще ти е необходимо време. Ако нямаш, не се мъчи, но ако имаш - съветвам те да действаш и да се научиш!!!

- C# под линукс е мъка. Не че на някой му пука за C# :))), но ако си решил да бъдеш .net ninja, по-добре си остани на windows. Под линукс има една врътка с MonoDevelop, но си е дърво, в сравнение с VisualStudio. 

- Въпреки всичко, насърчавам те да го пробваш. Като за начало можеш да си дръпнеш една виртуалка и да си качиш на нея линукс - само за тестове. Ако ти хареса - направи си dual boot и се кефи.

- Вярвам, че ако вложиш малко време и нерви + клетви, ще ти хареса :)))

- Търси в Google, youtube и т.н. сайтове. Пълно е с информация как да си подкараш линукс на виртуалка или да си направиш дуал буут. Съветвам те първо да пробваш на виртуалка. Ползвай Xubuntu - най-лесно и леко е, поне според мен. Ако ти харесва, пробвай и Ubuntu, разликата е само в графичната среда.

- Тук можеш да изгледаш двете видеа (Основи на линукс) - https://softuni.bg/trainings/1080/Java-Basics-Jan-2015 и да придобиеш малко повече представа 'що за животно е това'.

Общо взето Linux е яко нещо, ако имаш време и нерви. Ако искаш да си сериозен дев, рано или късно ще ти се наложи да работиш в такава среда. И както казах, линукс ще ти разшири доста IT грамотността. Щеш-не-щеш ще ти се наложи сам да си оправяш куп настройки/бъгове и покрай това ще научиш доста.

Това е от мен, дано съм ти бил полезен.

7
antonio_rtodorov avatar antonio_rtodorov 74 Точки

Здравей,

много ти благодаря за отговора. Понеже съм на работа и видеото, което си ми пратил означава ли, че в него се съдържа от къде да изтегля линукс, как да го подкрам, за какво да го ползвам, команди за конзолата и като цяло информация от как да инсталираш линукс до как да го ползваш?

Ако трябва да бъда честен, работата с мишката ме побърква, направо искам да я отскубна и да я хвърля, а това идеята за конзолата, командите и главното ползване на клавиатура супер много ми харесва. Ако имаш още някакви съвети или линкове, които ползваш ще съм ти много благодарен да ми ги покажеш или разясниш.

С най - искрени благодарности,

Поздрави!

0
brslv avatar brslv 69 Точки

Да, видеата са две (специално от този курс), като това, което помня, когато карахме курса, беше че има всичко необходимо като информация да си подкараш линукс-а и да навлезеш постепенно - като обяснения за файловата система, партишъни, основни команди, пакетни системи и т.н. и т.н.

Относно ресурси - аз лично винаги използвам гугъл или търся видеа в youtube, когато изникне питанка. Не съм ползвал точно определени сайтове, не съм чел книги и др. Далеч не се смятам за линукс гуру, но се оправям, а за да се оправяш и да се чувстваш що-годе комфортно в конзолата (и като цяло в линукс) - имаш всичко необходимо на едно търсене в гугъл.

Два съвета, които могат да са ти от полза:

- Преди да тръгнеш да правиш дуъл буут (да си инсталираш паралелно линукс с windows-а), прочети много внимателно и се запознай обстойно с партишънинга. Има много изписано по темата в нета. Но е добре да си внимателен и да знаеш какво правиш, когато инсталираш. Разбери как работи файловата система, кое за какво е и прецени колко пространство да заделиш за важните неща.

- Извади си основни комади (apt, tar, chmod, chown, ls, cp, mv, mkdir....) някъде на листче или в удобен за теб формат, до които да имаш бърз достъп, когато работиш с файлове, пакети и т.н. Просто е по-удобно и ще ги научиш по-бързо.

И едно бонусче - пробвай vim. След като не обичаш да работиш с мишка, това е за теб. Чисто и просто това е текстов редактор, като notepad, но ако усвоиш някои техники и трикчета, vim е зверски добър тул. Ако потърсиш в нета ще видиш vim гурутата каква нечовешка продуктивност постигат - потърси видеа и се убеди сам. Предупреждавам те, че е 'малко' по-хардкор от нормалните редактори. Работи се само с клавиши и клавишни комбинации. В началото е тотален mind-fuck, но след 3-4 месеца няма да искаш да работиш на друг редактор. В момента голяма част от по-леките неща (html, js, css, php...) се опитвам да ги кодя на vim и всеки ден се удивявам колко е мощно. Иска се яко воля, да знаеш.

Vim има и за Windows, но просто не е яко :)

Не се сещам какво повече да те посъветвам, затова успех! :)

1
AleksandurSeferinkin avatar AleksandurSeferinkin 333 Точки

Аз бих те посъветвал да инсталираш по-user-friendly дистрибуция на линукс. Линукс е просто ядро (в Windows е NT), което различни организации ползват, за да създадат система от програми - ОС. Ubuntu/Kubuntu са едни от най-ползваните дистрибуции и всичко в тях е направено като за начинаещи. Имаш избор да правиш всичко с мишка или всичко с конзола. Ако искаш нещо "try hard" - ArchLinux.

Под линукс можеш да програмираш на всеки известен език, да работиш с алтернативи на всички известни програми ( Gimp/Photoshop, LibreOffice/MS Office.

Според мен линукс е грешно разбиран като "операционна система за програмисти". Това, което можеш да програмираш под линукс, можеш и под windows. Както пишеш код под линукс, така и под windows. Има други неща, които се различават. Линукс те държи няколко идеи по-близко до хардуера. С негова помощ можеш да разбереш как работи компютъра, операционната система, програмите, какво се случва при цъкане на бутона "Power On/Off" и т.н.

brslv, моля, не определяй език за програмиране ч/з IDE! Да учиш програмиране и да ползваш IDE е все едно да се учиш на шофиране, а да караш на автопилот ;)

Моят съвет е да го инсталираш и сам да разбереш дали ще ти върши работа. Самата операционна система е много по-качествена и сигурна от Windows. Като към "операционна система" не влизат онези програми, които са бъгави и не са част от нея. Като цяло има всичко, което ще ти е необходимо да ползваш пълноценно компютъра си. Може би липсват възможности за някои хора, които се занимават професионално с 3d моделиране или Photoshop (понеже GIMP не е на нивото на Photoshop)... 

Като цяло трябва да имаш огромни причини да ползваш windows вместо linux. :)

0
antonio_rtodorov avatar antonio_rtodorov 74 Точки

Много ти благодаря приятел, можеш ли да ми кажеш, от къде да черпя информация за Linux, от къде да си изтегля пакети инсталация и т.н.? Просто наистина искам да го разгледам, но не искам да се бъркам за това искам да намеря източник, който е достоверен програмите не са бъгави и ще оценя Линукса качествено.

0
AleksandurSeferinkin avatar AleksandurSeferinkin 333 Точки

Ами виж сега, всяка дистрибуция има пакетен мениджър - програма, която се грижи за инсталиране/деинсталиране на приложения. Тази програма се свързва към официален сървър, който държи тези приложения под формата на архиви, типични за дистрибуцията. Има такива дистрибуции,които ползват най-нови(бъгави) версии на програмите. Ubuntu/Kubuntu не са от тези и те разчитат на най-нови стабилни версии - можеш да си сигурен, че бъговете са сведени до минимум, ако изобщо има такива. След инсталирането на линукс, ти не би трябвало да се притесняваш от къде да теглиш приложенията. Повечето ги има в сървърите, които пакетните мениджъри ползват. За съжаление все пак има приложения (по-рядко ползвани), които и там ги няма и трябва да ги сваляш от сайтове, да ги компилираш ръчно и инсталираш. ArchLinux има пакетен мениджър (допълнителен), наречен yaourt, който ползва https://aur.archlinux.org/. Това са потребителски програми, които са качени, защото липсват в официалния сървър. Това е единствената дистрибуция, която има тази привилегия (за други такива не зная).

Ubuntu си има вграден каталог с програми, с който можеш да разглеждаш всичко, което е налично. Ще забележиш, че има и платени приложения, но са малък брой и не са критични - можеш да се справиш и без тях.

С две думи - качвай Ubuntu/Kubuntu! Имат си собствено wiki, в което можеш да четеш за всичко, което те интересува. Имат си и форум, в който можеш да задаваш въпроси за всичко, което те интересува. Ще имаш и дистрибуция, която ползва само тествани приложения и ще работят както трябва.

Повечето известни дистрибуции имат собствено wiki, от които аз черпя информация.

Разликата между Ubuntu/Kubuntu е външния вид, можеш да потърсиш картинки в google и да видиш за какво иде реч. Като цяло Kubuntu, което ползва KDE ми е по-удобно и по-лесно се манипулира UI-то. С няколко клика теглиш нови теми, слагаш ефекти, които ще ти грабнат окото.

https://www.youtube.com/watch?v=vKp9WvZv7J8

0
30/06/2015 21:25:40
AleksandurSeferinkin avatar AleksandurSeferinkin 333 Точки

И не забравяй, че в google можеш да намериш достатъчно информация за linux. Ако си още по-запален, бих те препратил тук -> https://github.com/torvalds/linux. Аз съм прегледал над 50% от сорс кода и не ми трябват туториали, за да знам кое какво е и как работи. Друго си е програмист да погледне кода, който кара компютъра му да работи. :)

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.