Кирилица в конзолата
Здравейте, искам конзолата да ми отпечата буква/символ на кирилица. Кодът ми е верен. Минах и през properties->font->consolas, но пак не се получава. Какъв е проблемът?
Здравейте, искам конзолата да ми отпечата буква/символ на кирилица. Кодът ми е верен. Минах и през properties->font->consolas, но пак не се получава. Какъв е проблемът?
Трябва и да укажеш в кода на конзолата как да се печата:
Console.OutputEncoding = Encoding.UTF8;
Послепис: Ако consolas font-a не поддържа кирилица, избери друг.
Трябва да смениш System Locale на Windows на Bulgaria.
Повече инфо: http://windows.microsoft.com/en-us/windows/change-system-locale#1TC=windows-7
Това е грешно, защото 1) с цел в една програма да се изпише нещо на кирилица сменяш настройките на системата; 2) това ще работи само на конкретната машина, всеки, който пусне програмата на комп с други настройки, ще види грешен резултат.
а какво е правилното решение на проблема?
Това, което другите колеги са посочили - смяна на културните настройки на програмата и на изходния енкодинг. Оттам нататък ако има грешка при визуализацията трябва да се смени шрифта на конзолата. Има вариант ако операционната система е по-стара просто нищо да не може да се направи.
Здравей, след като сложа този ред който показа горе, това значи ли, че ако на някой колега на конзолата изпечата "??" вместо кирилица проблема е при него, а не в кода или има и други "ако"?