Как е най-удачно да се подаде повече от 1 модел във view в ASP.NET MVC?
Как е най-удачно и правилно да се подаде повече от 1 модел към view в ASP.NET MVC?
- чрез view model клас, който има като пропъртита моделите, които ни трябват във view-то;
- чрез ViewBag / ViewData;
- чрез Tuple;
- друго.
Пример от последното домашно - в едно view трябва да листнем tweet-ове и същевременно да имаме форма за постване на тов tweet, която се байндва към модел за нов tweet. Аз съм го направил с Tuple, но ми се иска да чуя мнения, кое се препоръчва да се ползва.
Не е ли ползването на моделите правилният начин спрямо чистия html?
В модела нали има валидация на пропъртитата, лесно се показват грешно попълнени данни в реално време в html-а преди изпращане на заявка, лесно се обработва после в контролера... Нали това е идеята на байндинг моделите.
За валидацията си прав, че става лесно, но никой не е казал, че неможеш да си я напишеш сам на чист JavaScript. Колкото до обработката в контролера не ти пречи там да имаш байндинг модел.
Иначе още едно решение което ми хрумва е да си направиш един общ модел които wrapp-ва другите 2 или повече и си работиш с тях във view-то, но зависи дали си струва това.