Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

evgenikolov avatar evgenikolov 304 Точки

[HQC - Exam 07.02.2016] Впечатления и коментари

Как ви се стори изпита?

След като разгледах и забутаните тестове и решението съм убеден, че нямаше как да направим всичко, което се изисква от нас. Имаше прекалено много неща за рефакториране, доста повече бъгове и завъртяни случаи, които изяждат супер много от времето в сравнение с предишни изпити, а нулевите тестове бяха много "готини". Вкъщи си погледнах първият нормален тест, промених само една стойност от 1 на 2 и изкарах 6 точки дори без да ми минават нулевите. В началото на изпита ни казаха, че нулевите покривали доста неща и били добре направени, но до колкото разбирам май изобщо не са били.

Здраве да е, ще се видим на поправката като ще се надяваме изпита да е по-съсредоточен върху КПК курса и да е съобразен с времето което имаме. :)

Тагове:
30
C# OOP Advanced 07/02/2016 19:32:00
p_shalev avatar p_shalev 80 Точки

    Ако имахме 8-10 часа - може би, но за 6 - според мен е невъзможно да се изкарат 100/100. Аз специално се захванах направо с по-неприятната работа(както си мислех към онзи момент) - декапалване, изнасяне в класове(както и писане на нови от нулата) и писане на интерфейси. Джъджа го оставих на страна и пак не мисля, че всички принципи на ООП и КПК са ми ОК. Бъговете бяха яко зачукани...като цяло трябваше да се вземе решение - структурата или бъговете...За тестове отделих 35 мин, колкото да не е без хич...Като заключение - нито един от компонентите не изпипах.

    За мен фактът, че нито един от нас не успя да се пребори за повече от 50% от точките в Джъджа е доста показателен. Иначе изпитът според мен беше доста готин, не се съмнявам, че е  било доста трудоемко да се напише подобна задача. Честно казано като изключим напрежението от недостига на време, ми беше интересно и що-годе приятно. Дано на поправката се даде задача, която да е реално съобразена с предоставеното ни време.

Успех на всички, с които ще се видим на 10-ти Март ;)

    
 

11
ktodorov avatar ktodorov 42 Точки

Нямаше нищо трудно в изпита, но за тпва време просто няма как да стане. Аз лично бих имал нижда от поне още 2 часа, за да оправя всички бъгове и да реша всичко, което се иска indecision

1
enevlogiev avatar enevlogiev 1168 Точки

Подобно на ООП, решавах изпита няколко дни по-рано, като бета тестър. За разлика от ООП, този път не се справих.

Мисля, че изпитът беше приятен, но не знаех как да си разпределя времето и малко или много бях игнорирал условието, което ме прецака. КПК се оказа доста по-различно като концепция от останалите изпити, така че сам съм си виновен : )

3
byclops avatar byclops 126 Точки

На мен изпита ми се стори по-лесен като логика от предишните, но огромен като обем.

Не си представям колко още практика ще ми трябва, за да стигна ниво да направя всичко това за 6 часа.

Имах предварителен план как да подходя, но на всяка крачка се налагаше да навлизам по-навътре и да пренаписвам и разкачам нови класове, да поправям нови бъгове. В крайна сметка времето не стигна да разчистя достатъчно за да напиша всички тестове, което беше първоначалната идея. Да не говорим за judge, оптимизации, StyleCopи др.

1
deniz avatar deniz 29 Точки

Аз за разлика от ооп, ми се струва че,  бях доста по подготвен. Прочетох си условието няколко пъти, бих казал че го разбрах. Почнах да си правя интерфейси. Като дойде време да си правя отделните класове нахам едно светка друго. опитах се да напипа класовете от 0 . И като гледам 40 грешки ми изписва долу се отчайвах. По едно врреме се ядосах и почнах от начало и така си мина времето. Иначе знаех какво да направя, просто не успях. На поравката ще сме по подготвени!

Поздрави!

1
mbeleva88 avatar mbeleva88 69 Точки

Според мен авторското решение е правено повече от 6часа :) 
Аз ако имах време щях да им направя на всички Interface-и сигурно, но реших да продължавам напред с тестове, документация и т.н... 

Имам въпрос, грешно ли е, ако съм направила Interface с всички методи на командите и там съм написала документацията на 3-те метода, а не в класа. Предполагам, че не е голяма драма.. ама понеже гледам в авторското решение ,че хем има интерфейс, а документацията е направена в класа, който имплементира интерфейса.

Като съм правила dependency injection-a, малко съм разменила имената на класовете, не съм рзбрала кое точно е controller-a в случая -> аз си го представях, че контролера предава message-a на engine-a, ActionManager-a всъщност държи всички методи..... предполагам ,че и това не е голяма драма :D

В тестовете на авторското решение се тестват exception-ите, които идват от моделите, на мен само с 2 метода, който тестват или successful message ili exception, че не същестува или има дупликат в зависимост от метода, ми излязоха всички с 100% coverage. Тук пак си личи ,че автора е имал достатъчно време да направи допълнителните методи и да тества Моделите :)

А да не говорим ,че за Mock-ването се е престарал :) Аз мокнах метода TestAirConditioner да приема any string и да връща 1 и също съобщение и го тествах, но тук не пишеше за над 80% covarge, а то нямаше и време де.

П.С Някой беше писал, че ползата от нулевите тестове е нулева :) съгласна съм, явно се покриват всички случаи. Аз няколко пъти прегледах условието и всички message-и , exception-и ми бяха ок. Само тоя switch с А...Е го бях оставила, освен от там да е била грешката, но не ми остана времето да гадая, щото и без това нямаше как да проверя :) Не се бях сетила и за енумерация да направя, ама кво да се прай :)

П.С2 Bottleneck-a наистина предполагах ,че е заради използването на List, вместо Dictionary, ама за 4 точки не ми се рискуваше да омажа нещо работещия ми код :) и без това не съм минавала структурите от данни и не съм достатъчно уверена.

3
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Така както го описваш звучи като да си се справила много добре. Иначе, да, switch-ът беше излишен. Даже пречи да си реализираш логиката. Енерджи рейтингът идва като вход и трябва да го сравняваш с интервалите на енумерацията (както се вижда от таблицата). Това е :)

А авторското решение най-вероятно въобще не е правено съзтезателно, тъй като докато е решаван изпитът са се правили промени по условието, заради излезлите проблеми по това време.

2
cap7ainjack avatar cap7ainjack 20 Точки

Изпита си беше точно тест на това как ще си разпределим времето и приоритизираме нещата, които трябва да се свършат.

Според мен хубавото на изпита е, че в работна среда по такъв начин се случват нещата много често. Много често имаш малко време, стегнати срокове и трябва да си разпределиш времето много добре и да наблегнеш на важните части, ако нещо ти отнема повече време от нормалното го оставяш  и т.н. В ИТ сферата работя, но не се занимавам с програмиране. Също очаквам 2-ка, но като цяло изпита стана доста интересн и полезен, по скоро не трябва да се мисли как е можело да го направим за 10 часа, а какво по-добро е можело да се направи за 6те, които имахме, Защото именно това разпределение на времето ми е трудно и на работа да го правя, а е голям фактор.

Вярно че на работа по принцип може да се разбереш с клиента, например, че сега ще нарпавиш това, а пък онова утре или др седмица, но много често и трябва да избираш измеждуняколко неща и кое да свъшриш и как да приведеш проекта в най-завършен за времето което имаш вид. Полезно беше. Повече практика, по-голям опит и резултатите ще се вдигнат,  дано още на поправката :)

 

0
08/02/2016 13:29:14
bacuty avatar bacuty 55 Точки

На мен ми хареса, че наистина имаше за рефакториране,а не реформатиране.Но условието уви, го четох по диагонал.
На миналите изпити винаги първо си преглеждах класовете и така по-лесно откривах бъговете, както и проследяването на аутпута от всяка команда...тука обаче с тоя дучах на вятър... :) не се получи много.

Здраве да e..наистина се научиха много полезни неща по време на курса!

1
anamariyat avatar anamariyat 9 Точки

Не знам за каква работна среда говориш, но в добра работна среда, ако дойде такъв код ще имаш onboarding, estimation, code review и planning преди да направиш каквото и да е.

Този изпит си беше чисто забиване за всички. Не смятам че е удачно, да трабва да мислиш какво може да направиш за 6 часа, а изпита да е напълно възможен за решаване за 6 часа с пълен брой точки (нещо, което нито един човек не постигна в judge). Това достатъчно добре показва колко изпита отговаря на възможностите ни.  

6
cap7ainjack avatar cap7ainjack 20 Точки

 Във всяка добра работна среда има нещата, които казваш, най-вече planning и на теория звучат прекрасно, само че на практика не винаги се получават и тогава става извъндредна ситуацията.  Много специфично може да е, но исках да кажа, че трябва тогава да вземеш най-оптималните решения.

Колкото до максималния брой точки не мисля че имаше как за нас. Труден изпит си беше за новобранци, може би за някой с повечко опит - да. Но рефакторирането и Unit testovete с добра организация на времето можеше да стане. Абсурд втори път да си оставя Unit testovete за последните 30-40 мин

2
Mayblitz avatar Mayblitz 1 Точки

Жесток изпит... буквално и преносно.

Успех на 10-ти Март :)

0
verito898 avatar verito898 265 Точки

На мен също изпита ми допадна и най-вече беше едно добро упражнение. За съжаление найстина беше доста обемен и според мен целия скелет си беше един голям бъг :D. Аз съм също от тези които не си прочетоха условието от край докрай и направо дебъгера подгарах. При мен изпита протече по следния начин: започнах да дебъгвам 5,10 минути видях колко е омацано всичко и реших, че е по-добре да започна да пиша, рефакторирам и изнасям класове интерфейси и прочие. След това пооправих мааааалко бъгове, ноо за съжаление и аз не малко време отделих на judge-а. На края успях да напиша само няколко теста та като резултат от цялата работа - нито всички бъгове бяха оправени,нито успях да взема всички точки от judge, нито  да рефакторирам абсолютно всичко, нито пък да направя всички тестове. Не знам как са преценили на толкова омацан код да дадът толкова малко точки за "бъгове" и рефакториране, но каквото такова. Днес разгледах подговките и задачите ми се видяха по-лесни  сравнение с нашия, но пък именно от такива задачи се научава най-много. 

0
08/02/2016 15:32:29
slavpetroff avatar slavpetroff Trainer 155 Точки

Аз съм твърдо за това, да се трупат опит и знания.Моето мнение, може би субективно, но все пак е че изпита не беше насочен към КПК.Какво имам в предвид, нека разгледаме изпита, като един Unit Test.Както са ни учили в Софт Уни, целта на един Unit Test e да разграничи и дори изолира определени сценарии, за да може да бъдат тествани, конкретни условия.Разсъждавайки от тази гледна точка, не бих казал, че това се случи на практика.Тъй като в него на първо място се тества ООП.Даден ни е скелет, който не е правилен от гледна точка на ООП принципите - поправете го.Добре, но това беше предния формат на ООП изпитите.Т.е включва се сегмент от ООП, доста трудоемка и отнемаща солидно време задача.Нямам нищо против.Трябва да се научим на ООП, но защо в изпита по КПК ?Не ме рзбирайте греншно, много ми беше приятно да го правя и бих желал да се науча.Но изолирания сценарий вече отпада, т.е не се оценяват SOLID,DRY,YAGNI и т.н принципите, а нали точно тях трябва да усвоим и да бъдат оценени?Моcking - трябва да се знае, ок, но поради липсата на изолиран сценарий, трябва първо да сме минали стршно голяма част от работата по изпита, за да можем да покажем, дали сме научили mocking-a и неговата концепция, пак липсва изолирания сценарий.Dependency Inversion - смятам, че може да се провери през всеки един етап, дори, докато се форматира кода, би могло да се използва, т.е тук вече, изолиран сценарий не е нужен, т.е може лесно да се оцени, в каква степен е усвоен.6 часа за изпит по ООП и КПК в едно, мисля, че е крайно малко.Според мен трябваше по някакъв начин, да се дискретизират условията, така, че да можем да покажем, освен по ООП, какво сме научили и по КПК.На мен времето не ми стигна, да си довърша изцяло задачата, форматирайки я по принципите на ООП - цялостно, да не говорим за mocking.Не искам да критикувам, защото не е никак лесна задача, да се направи изпит и е страшно много труд.Просто исках да си кажа, каквото ми тежи от вчера :D

Радвам се за опита, който придобих.За поправката ще се подготвяме много по-здраво.Това бяха моите 5 стотинки по въпроса.

15
08/02/2016 16:33:27
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.