Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

JOHNY avatar JOHNY 196 Точки

Предложение за обобщена информация за начално (и не само) ниво

Здравейте колеги,

Забелязах, че вероятно най-често задаваните въпроси от нулевите студенти (и не само) са разхвърляни в десетки теми, даващи противоречива информация.

Например  в "Какво имаме право да ползваме на изпита и какво не?" се дава препратка "За университета -> най-долу - Изпити". Посоченият линк не само, че не съдържа "Изпити", но и като цяло е променен (вероятно от /forum/about на /about).

 

Предлагам някой от модераторите (ако има нужда от съдействие всеки от нас вероятно ще помогне) да създаде конкретна ("Важна") тема или директно FAQ секция , в която да са систематизирани конкретни отговори.

Например:

  • Ура, приет съм за нулево ниво! Какво се очаква от мен? (Ще получите мейл с график за занятията и изпитите, можете да изберете група, домашните ще намерите в профила си, необходимо е да оценявате поне по 3 за всяко...)
  • Какво се случва ако пропусна срока за домашно? А ако съм неактивен и не проверявам чуждите?
  • Как мога да пиша и проверявам код без Visual studio(препратки към dotnetfiddle и производни)?Как да публикувам код, така че да е удобен и форматиран за всички (pastein)?Мога ли да използвам чужди идеи, съдържащи оператори, за които не ни е преподавано? А ако "препиша" чужд код? Къде мога да намеря списък с използваните в C# оператори? 
  • Време е за изпит. А сега какво (плащане на такса, пропускане на датата, къде трябва да седякакво имам право да ползвам на изпита, кога и как ще видя резултатите?
  • И други,други,други....

Разбира се, идеята може да се доразвие. Беше споменато, че е честа практика курса да започва със сто студента, а до изпита да стигат 20. Никой ли не се интересува защо хората се отказват? А ако е налице предварително що-годе пълна информация какво ги чака няма ли процентът завършили студенти да е по-висок?

 

Ето и пример за нещо подобно:

  • Има ли позитивни страни от обучението в СофтУни, що се касае до други ВУЗ-ове (Няколко въпроса относно ниво 1 и Варненски свободен университет)
  • Ок, в нулевия курс получаваме обща култура, при това доста интензивно. АКо не отделям време извън лекциите има ли смисъл да го почвам?
  • Колко време минимум е необходимо (максимума зависи от субекта)?
  • Хубаво де, ще изкарам това пусто нулево ниво. Обаче гледам програмата за нива 1,2,3,4 и там има дъъълъг списък от езици, среди и какво ли още не. Аз лично съм заинтересован основно  от PHP. Може ли в тези нива да уча целенасочено PHP или е задължително да уча и другите езици?
  • Ако трябва да уча всичко, което е описано за различните нива ще стана наистина софтуерен инженер. Всяко следващо ниво веднага ли започва след изпитите от предишното или имам пауза в обучението? Ако да - колко?
  • Други,други,други...

Смятам, че една подобна секция с FAQ (естествено често обновявана и допълвана) би била полезна не само на новобранците, но и на хората, които в ниво 3 се сещат, че има опция да съчетаят текущото си ниво с нещо друго. Естествено ползата ще е основно за "нулевото ниво", защото обучението е интензивно, информацията е много и наистина се изисква сериозно ровене и търсене докато се открие коректен отговор. Цялото това време ако се използва за повече упражнения би било доста по-полезно.

Разбира се това ще спести доста време и на лекторите, модераторите и активните участници във форума.

От друга страна всеки ще може да си даде ясна представа дали изобщо има смисъл да кандидатства ако още в нулевото ниво (или по-високо) ще се сблъска с проблеми от типа работно време/лекции, свободно време/домашни и т.н. и т.н.

Страницата на Университета е страхотно направена и е особено гостоприемна. Причината да има толкова отпаднали студенти и често дублиране на едни и същи въпроси без еднозначен отговор е само в липсата на подобна секция.

Не на последно място , когато новорегистриран достъпи форума получава над 400 въпроса за Софтуни и над 800 в "Основи на програмирането". Мисля, че идеята всеки да рови в цялата тази информация, когато не винаги получава конкретен отговор и абсурдна и неприложима. Нещо повече, след 2,3,5 години списъкът ще е нарастнал още повече.

 

И тъй като е  много лесно човек да предлага нещо, което друг трябва да свърши, аз лично се ангажирам като един от доброволците, който ще пресява информацията за да предостави полезни линкове на модераторите. Те от своя страна ще бъдат по-дребното и финално сито в цялата процедура.

 

Весел ден на всички!

 

6
Предложения и проблеми 08/04/2015 13:17:45
kasskata avatar kasskata 492 Точки

Фил, вече си отговори защо все още няма FAQ - защото всичко се е в толкова интензивна промяна, че до 2 дена и вече информацията там е невалидна. трябва 4ма човека да го напишат толкова обем HTML че да припаднат, и послед да го поддържат и то на доброволска инициатива.
JOHNY и всички новодошли колеги, НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ да питате колегите от старите курсове, те за това се въртят като мухи без глави като асистенти в залите за да ви помагат с въпросите, които ви се въртят в главите.

Не пропускайте да питате да обсъждате молите за помощ, както асистенти така и да спрете някой лектор, всички са добронамерени и готини хора. Тук не сме като в средното дето е страх да се обадиш. :D

Дори да не ме послушате сега, елате на някой team Building и вече всичко ще е наред.

Успех занапред, Наков да е с Вас

0
JOHNY avatar JOHNY 196 Точки

   Привет,

   Нали се сещаш, че в курс от 200 човека ще ти трябват стотина асистента за да отговорят на въпросите при всяка лекци в рамките на около 1 свободен астрономически час?

    Говорихме за степента на отпадане, спомняш ли си?

    Колкото до молбата на помощ-благодаря, не мисля да се възползвам що се касае до форума, освен ако не е крайно наложително. Краткият ми житейски опит в него показва, че (субективната преценка+ПМС-поглед в бъдещето-глобална гледна точка)==заключена тема.

    И като спомена Team building, какъв по-добър Team Building от това всички да дават своето за постигането на обща цел? Хората се сплотяват във времена на национални трагедии или войни. Задавал ли си си въпроса защо? Аз ще ти кажа - за да живеят по-добре всички заедно, децата им да растат усмихнати и щастливи и т.н. Иначе казано - намират общата цел - полезна на всеки по отделно, която в обикновеното ежедневие им убягва. Ето ти житейският Team Building, който е смешно да бъде приравняван към секция FAQ, но въпреки това е адекватен пример.

    За HTML-а и припадането - недей толкова смело. Едно дроп-даун меню със съответните подкатегории и текст не е за реанимация. Има готови модули на Opencart, които предлагат подобна опция. Ще подаря лично закупен от мен такъв, който лесно от php може да се преработи в каквото искаш. Има визия, има ясна структура и е особено адекватен дори и за човек, който е чувал, че има компютър, но днес му е  сефтето.

    Ще дойда на Team Building тогава и само тогава, когато съм поканен && във въздуха витае усещането за "Team". Когато има разделение (а няма как да няма в подобна структура) всички естествено създадени Team-ове са в среда на изкуствено разделение. Така че по-скоро ще има "Ягодка" срещу "Черешка", отколкото "СладкоОтБассиИАзНеЗнамКаквоЗабърках".

    И всъщност - извинявай, надали е нужно да се опитвам да те убеждавам. В целият ти пост прозира обреченост или типичното по български - "Абе, това няма как да стане!". Вместо предложение, вместо развитие, вместо търсене решение на проблема, ние просто ще си заровим главата в пясъка (ама чак до яйцата - по Великденски) и ще се правим, че проблема го няма.

    В крайна сметка ми се набива един извод в очи - подобна секция FAQ няма, а вероятно няма и да има, защото и само защото (Мързел + ЛичнотоНадЧастното) != (СтремежКъмОбщоРазвитие).

 

     Успех и на теб и... Let the logic be with you { else if NakovStr==LogicStr}.

 

2
10/04/2015 17:35:30
kasskata avatar kasskata 492 Точки

Исках да приветствам всички нови колеги, да питат и да се интересуват на място. Това е свързано с въпроса ти, но не е решение. Проблемът идва в това, че от постоянно променящи се концепции не можеш да формулираш константни въпроси и отговори. Може да са временни до 10 дена максимум. Кой ги създава? Ние. кой ги одобрява? 2ма човека, които администрират 6 курса наведнъж. Дано ти отговорих малко по-ясно.
Не разбрах какво толкова ти казах за team buildinga. Ако не си идвал, не можеш да съдиш по обвивката "team building". съветвам те да го направиш. Дано се видим и наистина да го обсъдим това като проблем. :)

2
JOHNY avatar JOHNY 196 Точки

    Приятелю,

    Ако се върнеш в началото на предложението ще забележиш, че има доста и неизменно задавани въпроси, които няма да се променят скоро.

    За да ме разбереш правилно ще ти изложа моите въпросителни, които касаят нескромната ми особа:

  • Хубаво, ходя на лекции, правя домашни, но има ли смисъл?

     - Донякъде системата е сбъркана (в 6-та лекция учиш Console.WriteLine & Console.ReadLine, а всички домашни до 6-та лекция изискват използването им), донякъде натоварването е наистина сериозно за работещ човек, а времето да търся оператори из нета е твърде оскъдно. Самоподготовката е чудесно нещо, но не винаги може да е водеща и резултатна едновременно.

    - Защо изобщо двумесечен курс при нас е 1 месец? Всичко ли ще е така ускорено? Ще смогвам ли?

    - Кои решения се приемат за вярни? Поощрява ли се творчеството (дори и да е удължено решение) или напротив? Judge системата има ясни критерии - ясни за програмиста, който я е създал, за новобранеца са като теорията на относителността.

    - Има някакъв изпит, обаче информацията е противоречива. Пише, че мога да ползвам всичко освен "обади не са приятел" и "Ръчни съседа да препишеш". Това обаче означава, че мога да ползвам всички задачи досега + помощта на чичко Гугъл, а това си е опция за преписване на 95%. А стига бе, наистина ли?

  • Минах нулевото ниво, а сега какво?

    - Влязох с идеята да се развивам основно в PHP & HTML (няма да обяснявам защо). Ровейки из форуми и учебни програми така и не разбирам дали мога да бъда "тесен специализант" в горните нива, а не "специалист по всичко". Ако е второто - за чии точно изкарах нулевото ниво? А ако е първото - как по ангелите може да се случи?

    - Системата на обучение отново ли е такава - "Научи се да караш кола, после ние ще ти обясним в лекция какво са волан и скоростен лост, а накрая ще те изпитаме"?

    - Доколко има смисъл изобщо от всички нива? Не съм кандидатствал в jobs.bg, а дойдох да се науча на конкретни неща, които отговарят на целите ми. Без ясно обяснение всяко ниво какво ще ми даде нямам конкретен отговор.

 

    Мога още много да ти изброявам, но ти давам само два кратки примера и производните им. Всички тези въпроси (съчетани с още десетки) вероятно бушуват (или са бушували) в главата на всеки един студент. Сложно ли е да се даде отговор? Сигурен съм, че не, но е работа на хамалите, които ще събират инфо, ОТК-тата, които ще го отсяват и Началството, което ще отдели ресурс за да се случи. Какво остава? Да ритнем подходящите места в условната пирамида и тя или ще се събори или ще стане поредното чудо на света.

    Какво искам аз?Какво искаме всички? На готово ли ще се получи или трябва и аз да бъда примерна пчеличка в кошера? А пчеличка ли съм или търтей?

    Не ми отговаряй - реторични въпроси са, но непременно си ги задай. Виж си отговорите и се върни в началото на темата. Надявам се, че вече ще я виждаш с други очи и ако "до всяко добро същество застане поне още едно..." резултата ще е налице много преди някой да е припаднал, повярвай ми. И няма да сте 2,4,6, а доста повече - част от целия ресурс, който в момента е се използва. Към днешна дата сте си купили лаптоп от 2 бона, който ползвате за да цъкнете нещо на калкулатора и да драснете някой текстови файл, но в същото време Ви е яд, че не изкарва шарени и интересни картинки.

    Разликата идва от там, че всеки е уверен в собствените си възможности (не ми казвай, че ти не си), но не вярва в обединението им в обща сила. Иска тя да се получи от само себе си, а той да се присъедини последен. Симпъл...

 

    Относно Team building-a - както споменах, не се усещам като част от Team (напротив - залага се на сапомодготовката и разделението на самостоятелни бойни единици - естествен подбор) за да бъда част от подобно мероприятие. Виж само как се изразяваш "Вие от нулевото","Онези от средните" и т.н. и сам ще се сетиш, че имаме групички по интереси (временни), но не и Team. Животът е низ от егоистични подбуди и е нормално да е така.

    Не го приемай като обида или принизяване, но със същият успех можеш да ме поканиш в "Има едно страшно барче, в което има какво ли не и е много яко, абе бате ще ти реши всичките проблеми, заклевам се, на мен ми действа яко!".  Ще го посетя точно толкова, колкото и Team-a, защото това, че един намира нещо за интересно то остава такова само за него, докато не намери начин да е интригуващо и за останалите. Виж тази тема, "възрастта и", кои хора са отговорили и сам ще се убедиш, че имаме лига от Team-ове, които хем се борят да имат най-яката Лига на света, хем борбата им се изразява в това "техният отбор" да е начело в ежедневните приоритети.

    Все пак подчертавам, че подобни "мероприятия" са похвални и полезни и по никакъв начин не ги зачерквам. Сигурен съм, че си изкарвате страхотно, просто аз нямам желание да бъда част от тях. Засега...

 

    Нищо лично...

 

EDIT: Забелязвам, че някой целенасочено обикаля мненията ми и праска минус на всяко едно. Ще отбележа две неща:

  1. Рейтинг системата не ми е приоритет и не очаквам позитиви от нея.
  2. Ако имате мнение, различно от моето не е лошо да го споделите. Така хем ще кажете каквото мислите, хем ще дадете добра идея. Не се чуствайте съпричастни към нещо, което самите Вие не смеете да изразите на глас. Това не е Facebook младежи, бъдете активни, но с аргументи и предложения и току виж  утре животът Ви в "СофтУни" е още по-приятен.
1
10/04/2015 19:18:47
kasskata avatar kasskata 492 Точки

Q:  Хубаво, ходя на лекции, правя домашни, но има ли смисъл?
А: Естествено, те са 50% от подготовката за изпита. Дават точки за решаването им. В програмирането всичко е свързано с много практика. Но ако не намираш смисъл в тях, не ги правиш, на лична отговорност.

Q: Донякъде системата е сбъркана (в 6-та лекция учиш Console.WriteLine & Console.ReadLine, а всички домашни до 6-та лекция изискват използването им)

A: Това е методика, която Наков е изградил с времето и задължително трябва да се научите да работите с различни источници на информация. Ако имаш проблеми с намирането на решение. всяко домашно го има решено от нас, после от 2 ниво, после от 1во ниво. Всеки е добавил интересни различни решения.

Q:Защо изобщо двумесечен курс при нас е 1 месец? Всичко ли ще е така ускорено? Ще смогвам ли?

A:Въпрос на лична преценка. от личен опит ти казвам, Не. Заплата и обучение едновременно води до спад на успеха, много колеги почнаха работа от ниво 3 и вече трудно смогват и оценките падат. Времето, нервите и кафето никога не са достатъчни.

Q:Кои решения се приемат за вярни? Поощрява ли се творчеството

A:Зависи от изпита. Изпитите са 3 вида.
Автоматични: JUDGE никаква креативност само решение;

Ръчни: Изпита се гледа единствено на ръка и всяка готина хрумка в кода или дизайна се поощрява.

Автоматични-Ръчни: точки от judge и от ръчна като двете горе покриват общо тази точка

Q: Пише, че мога да ползвам всичко освен "обади не са приятел" и "Ръчни съседа да препишеш".

A: ДА, можеш да използваш всеки друг ресурс освен истиски човек, който да ти прати изпита. Аз съм учил на изпит и съм взимал максимални точки заради това. При започване на C#изпита, това би трябвало да е казвано многократно. И не противоричи на правилата.

Q: Ровейки из форуми и учебни програми така и не разбирам дали мога да бъда "тесен специализант" в горните нива, а не "специалист по всичко".

A: СофтУни идеята на курсовете е да те научи да мислиш като програмист а не да те специализира в конкретна област, това става с отделно изучаване на специализираните курсове, така наречените fast-tracks, безплатни лекции, платен изпит. Но първо трябва да покриеш някакви знания, за да специализираш. Идеята на повечето хора е да започнат работа някъде с добри познания и качествено писане. В СофтУни се учи HTML,SCC,Frameworks,JavaScript,PHP,JQuery,AngularJS както и една камара други Web технологии, които са нужни за да станеш Front-end. Ако ти трябва конкретна технология, скоро целия Front-end отива в един модул. Ако ти трябва още по-точна информация, питаш във форума. Ако искаш да те научи някой, като на частни уроци, имаме доброволска система за уроци можеш да се обърнеш към администрацията те ще те свържат с правилния човек. 

Всички тези въпроси които задаваш и други се решават на кафе в бара на сградата, на бира, ракия и други опияти с "ония от нулево, първо, второ и трето ниво и ония от администрацията" или във форума, където има отговор на всеки въпрос.
П.С. Ако някой започне да прави такъв FAQ може да ползва и моя принос  
Благодаря ти за мнението, за групирането на хората. Има над какво да се замисля. Това е форум а не изповедалня. и ми се иска с личните мнения да се видим някой ден и да пием по бира и ще говорим за нещата от живота.

2
GoShow avatar GoShow 595 Точки

Здрасти Johny! Доколкото разбирам от всичко изписано до тук в обобщение ти искаш, ако има как всичко да ти се даде в един дропдаун. Било то елементарни команди, било то цели решения, било то отговори на фундаментални(или не чак толкова въпроси). Нямаш време да търсиш Console.WriteLine, да те питам нещо, ако утре излезе (и това ще се случи) чисто нов език и понеже е супер як и се изкарват много пари от него всички започнат да го учат, нали не очакваш някой да ти даде всичко, което конкретно теб те интересува в дропдаун? Ако не си наясно тази професия се учи цял живот и нещата се променят много, много бързо. Искаш да си тесен специалист по HTML и PHP, а наясно ли си, че в СофтУни в  се учи програмиране, а не конкретен програмен език. По отношение на това, че нямаш време да се занимаваш с (четейки между редовете на постовете ти - глупости) неща които по-скоро няма да ти влязат в работа, ами какво да ти кажа СофтУни отнема много, много време от живота ти, ако искаш наистина да станеш добър, ако не мислиш да му го отделяш по-добре се откажи, но ако не отделяш време на която и да било професия и в нея няма да станеш добър (ако вече не си). Опитваш се да "влизаш с бутоните" вместо да се опиташ да се приобщиш, защото колкото и да не ти се вярва team има и от теб зависи дали искаш да си част от него. И още една препоръка, ако използваш форума, за учене, а не за да обясняваш на света, какво трябва и какво не (ти точно това правиш в 90% от постовете си - фундаментално даваш да се разбере, колко хората не искат не могат и ги мързи да направят нещо, а не си даваш сметка, че може би доста приличаш на същите), по-добре учи и пиши код. Защото всички редове, които си изписал само в тази тема, ще ти вземат преспокойно следващите 2 изпита, ако ги изкодиш. Желая ти успех и както каза Каската, не се притеснявай да питаш всички и за всичко, това е част от професията.

Желая ти успех!

1
JOHNY avatar JOHNY 196 Точки

kasskata,

Благодаря ти за отделеното време да отговориш подробно. Благодаря ти и за това, че докато го правиш си осъзнал колко персонално се случва и как само след 2 дни ще потъне из незнайните дебри на търсачката. laughing

Виж сега какви интересни резултати имаме:


"Q:  Хубаво, ходя на лекции, правя домашни, но има ли смисъл?
А: Естествено, те са 50% от подготовката за изпита." - А всъщност въпроса беше има ли смисъл от курса ако той няма да отговори на очакванията ми. Какво предстои нататък, накъде мога да се развивам, доколко избора е мой. Не визирах просто домашните.

 

"Q: Донякъде системата е сбъркана ...

A: Това е методика, която Наков е изградил с времето и задължително трябва да се научите да работите с различни источници на информация." - Изобщо не подлагам на съмнение уменията на Наков, казвам, че е нелогично лектора да пилее време (бъди сигурен, че искам да науча още повече в час) за обяснение на нещо, което ни е накарал да научим 4 лекции по-рано... Сами. 

 

"Q:Защо изобщо двумесечен курс при нас е 1 месец? Всичко ли ще е така ускорено? Ще смогвам ли?

A:Въпрос на лична преценка. от личен опит ти казвам..." - Виждаш ли? Не си дал отговор защо е ускорен и това ли ни чака. Вероятно ти самият не си напълно сигурен и затова си го пропуснал. Ето защо подобна секция би била полезна - просто тази информация ще се попълни от знаещите коректния отговор.

 

"Q:Кои решения се приемат за вярни? Поощрява ли се творчеството

A:Зависи от изпита..." - Ето ти един чудесен отговор, който не заслужава да бъде замотан някъде из последните страници!


"Q: Пише, че мога да ползвам всичко освен "обади не са приятел" и "Ръчни съседа да препишеш".

A: ДА..." - Така и предполагах, но написано ясно и точно звучи напълно ясно (още един отговор за FAQ). Не питам за да преписвам, а защото има доста теми, даващи противоречива информация. За статистиката - всеки преписал лъже само себе си!

 

"Q: Ровейки из форуми и учебни програми така и не разбирам дали мога да бъда "тесен специализант" в горните нива, а не "специалист по всичко".

A: СофтУни идеята на курсовете е..." - Ще се повторя, но си дал чудесен и еднозначен отговор, който хем е полезен на бъдещите студенти, хем би намалил отлива.

 

"П.С. Ако някой започне да прави такъв FAQ може да ползва и моя принос " - Че ние с теб не почнахме ли? wink


"и ми се иска с личните мнения да се видим някой ден и да пием по бира и ще говорим за нещата от живота." - Бъди мой гост в кафето на СофтУни или някъде наоколо. Разписанието ми за лекциите можеш да видиш  ТУК. Ако имаш свободно време преди/след тях - с радост ще приема предложението ти.

 

GoShow,

Съжалявам, че ти го казвам, но не си разбрал какво искам да кажа и на 50%.

Ако бях на мнение, че мога да науча някого тук на нещо, свързано с програмиране (или ученето му) щях да имам син "SoftUni Team" до ника си.

Ако не исках конкретни отговори, нямаше да поставям конкретни въпроси.

Ако исках да "влизам с бутоните", нямаше да бъда и доброволец в начинание, което ще е полезно около 1% за мен и около 100% за бъдещите студенти.

Ако смятах, че ученето ми тук е глупост, но продължавах - вероятно нямаше да отделя и време да напиша всичко това (защото поощрявам глупостите и давам своя принос към тях).

Ако има отворен за нови членове Team, къде точно може да го види човек? Да опознае членовете, начина на мислене,работа и развитие? Пропускаме сините "значки", нали? 

Ако исках да съм "тесен специалист" нямаше да инвестирам от времето си в "СофтУни". Вероятно щях да съм част от персонална или обща обучаваща система, която да ми даде нужното. Пример: Хващаш ново гадже, с което моментите са страхотни. Всичко ти харесва, но искаш и "тясно да се специализираш" в дадени моменти и емоции, защото са ти по-интересни или приятни от други. Така разбираемо ли е?

Стига толкова ако-та, надявам се, че разбираш колко неправилно си възприел написаното от мен. Все пак не съм толкова глупав, колкото изглеждам (приеми го на доверие, моля).

 

Ще си позволя и два цитата:

 

"И още една препоръка, ако използваш форума, за учене, а не за да обясняваш на света.. по-добре учи и пиши код."

Точно тук приятелю без да искаш подкрепи тезата, че егоизма надделява над общия интерес. Нямам против - чета, уча, пиша код (някакъв), дали ще взеама изпитите зависи от моето усърдие и старание. Това, че искам нещо да остане след теб, мен, всички нас - нещо, което да е полезно за в бъдеще  - това ли ме прави "дървен философ, обясняващ на света"? Нали точно срещу подобен единичен егоизъм (приеми го в добрия смисъл) би следвало да се борим ако искаме утре "къщичката ни" да е по-уютна, полезна и приветлива? Ако у Вас от 4 човека четирима се грижат само за себе си, влизат, хранят се, спят и излизат без да ги е грижа какво ще остане зад тях какво ще се случи? Ако за теб е приемливо - уважавам избора ти и благодаря за подкрепата на тезата.

 

и точно това правиш в 90% от постовете си - фундаментално даваш да се разбере, колко хората не искат не могат и ги мързи да направят нещо, а не си даваш сметка, че може би доста приличаш на същите"

Благодаря ти, че си си направил труда да ги прочетеш всичките. Схванал си основното, губи ти се посоката. Не обяснявам нищо (виж по-горе правилната ми самооценка), а отбелязвам факти. Ако те са нещо, което всички ние решим, че си струва да се промени - хващаме се и го правим. Ако не - кой откъде е и забравяме идеята за Team, защото най-големият Team тук трябва да се нарича "СофтУни" и всеки да е част от него.

Не знам доколко приличам на "същите" и ще те помоляя да посочиш къде точно искам някой да свърши нещо вместо мен на готово. Да съм смятал, че е длъжен, да съм искал да ми направи домашното, да съм изисквал да ми обърне специално внимание? Ако наистина си прочел постовете ми до момента, няма да се сетиш за подобен довод. За разлика от твърдението ти, винаги казвам "Хайде да го направим", а не "Направете го, че аз искам"!

Забележи, че се опитвам да инвестирам от личното си време и не е нужно да го приемаш за пример. Просто стигни до извода какво би било ако всеки го прави  - доколкото иска, доколкото може и доколкото е длъжен (като част от обучението). Нека не забравяме, че всички почват от нулата, нищо че е зад гърба ни. Иначе се получава като с казармата - страшна дивотия година и половина, а после цял живот - ех, мили спомени колко беше яко!

 

Не знам защо темата за общото се превръща в персонален психоанализ, но моля да го спестите. Както каза kasskata - това не е изповедалня.  Нито имам желанието да съм Пътя, Истината и Живота, нито диагнозата ми е сходна.

Има работа за вършене - давайте да бачкаме. Ако искате разбира се.

 

P.S. GoShow, всичко написано до тук от мен се "изкодва" с един ред - Console.WriteLine ("copy-paste");. Не го намирам за интересно.

1
10/04/2015 21:28:27
GoShow avatar GoShow 595 Точки

Значи след няколкото стотин, може би и хиляда, че и повече реда, написани от теб искаш да ми кажеш, че всъщност го правиш: ... 1% за себе си и 99% за другите... :) Колко ми се иска да повярвам в това..., за съжаление то също е вид егоизсъм, ако искаш ще ти пратя до прочетеш, ако искаш по темата. И аз м/у другото съм много скромен, понякога с дни мога да говоря за своята скромност. Е някои говорим, други пишат :). Та, ясно е, защото вече се е случвало няколко пъти и в този форум, че има определени хора, които искат да задоволят егото си, (не съм казал кои и кога, ако случайно се припознаеш...). Лично аз мисля, че човек трябва да усети атмосферата преди да почне с мас-критиката, личен съвет - дай си още малко време за тая атмосфера. И опитай да спечелиш приятели, готино е, а има наистина прекрасни хора! Не мисля да задълбавам повече, и съм сигурен, че ще ми отговориш подобаващо.

Още веднъж ти желая успех!

1
10/04/2015 21:56:30
JOHNY avatar JOHNY 196 Точки

GoShow,

Наистина ли търсиш словесна престрелка с мен? Съмнявам се, че резултата ще те удовлетвори, а и тук не е нито мястото, нито повода.

Забрави за момент идеята, че "его-то" се самопоощрява във виртуалното. Допусни, че е възможно да има и друга гледна точка на нещата (аналогично на 30 решения на един и същ проблем) и подозирам, че последният ти пост ще ти се стори меко казано неуместен. Спри да търсиш под вола теле и вероятно ще заговорим на един език или пък кой знае - утре може да сме приятели, точно каквито ги описваш. Забавно е да ме оценяваш по начина, по който смяташ че не е редно аз да го правя. Подозирам, че тук имаш excerption.wink

Моля те да пропуснеш и началната психология и играта на думи. Иначе лесно ще те наречем егоист, когато подаваш ръка на паднала баба на улицата, защото не го правиш за да и помогнеш, а в желание да се чустваш добричък. Такава ли евтина словесна еквилибристика преферираш?

Чудя се защо наричаш "критика" предложението да се направи нещо смислено. Ако излезеш извън първичната идея, че някой ти чете морал не намираш ли смисъл да се направи нещо подобно? Направи го ти, който и да е - получи похвала, аплодисменти или каквото там ти хрумне, че гъделичка нечие его, но го направи! Полезно е и е нужно! Не искаш? Странно... Оказва се, че не е критика, а неблагодарна и черна работа. Разгеле - дойдохме си на думата!

И за финал - приятели вече имам (и то наистина чудесни), атмосферата всеки я усеща по своему и нямам претенции към нея (средата подчинява индивида, а не обратното, нали?), а за прекрасните хора - знам, че ги има - вече познавам (виртуално или не) някои от тях.

Благодаря ти за пожеланията, тъпкано да ти се връщат (успех ^ 2 да речем).

 

P.S. Ако ще тълкуваш отговора ми като "кой е по-по-най", моля те допусни, че мама ме е възпитала да отговарям в разговорите точно толкова (ако не и повече) учтиво, каквато е дискусията. Ако това не те удовлетворява - драсни едно "последно 10" - обещавам да се въздържа от коментар.

Бъди здрав!

1
10/04/2015 22:09:43
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.