Предложение за обобщена информация за начално (и не само) ниво
Здравейте колеги,
Забелязах, че вероятно най-често задаваните въпроси от нулевите студенти (и не само) са разхвърляни в десетки теми, даващи противоречива информация.
Например в "Какво имаме право да ползваме на изпита и какво не?" се дава препратка "За университета -> най-долу - Изпити". Посоченият линк не само, че не съдържа "Изпити", но и като цяло е променен (вероятно от /forum/about на /about).
Предлагам някой от модераторите (ако има нужда от съдействие всеки от нас вероятно ще помогне) да създаде конкретна ("Важна") тема или директно FAQ секция , в която да са систематизирани конкретни отговори.
Например:
- Ура, приет съм за нулево ниво! Какво се очаква от мен? (Ще получите мейл с график за занятията и изпитите, можете да изберете група, домашните ще намерите в профила си, необходимо е да оценявате поне по 3 за всяко...)
- Какво се случва ако пропусна срока за домашно? А ако съм неактивен и не проверявам чуждите?
- Как мога да пиша и проверявам код без Visual studio(препратки към dotnetfiddle и производни)?Как да публикувам код, така че да е удобен и форматиран за всички (pastein)?Мога ли да използвам чужди идеи, съдържащи оператори, за които не ни е преподавано? А ако "препиша" чужд код? Къде мога да намеря списък с използваните в C# оператори?
- Време е за изпит. А сега какво (плащане на такса, пропускане на датата, къде трябва да седя, какво имам право да ползвам на изпита, кога и как ще видя резултатите?
- И други,други,други....
Разбира се, идеята може да се доразвие. Беше споменато, че е честа практика курса да започва със сто студента, а до изпита да стигат 20. Никой ли не се интересува защо хората се отказват? А ако е налице предварително що-годе пълна информация какво ги чака няма ли процентът завършили студенти да е по-висок?
Ето и пример за нещо подобно:
- Има ли позитивни страни от обучението в СофтУни, що се касае до други ВУЗ-ове (Няколко въпроса относно ниво 1 и Варненски свободен университет)
- Ок, в нулевия курс получаваме обща култура, при това доста интензивно. АКо не отделям време извън лекциите има ли смисъл да го почвам?
- Колко време минимум е необходимо (максимума зависи от субекта)?
- Хубаво де, ще изкарам това пусто нулево ниво. Обаче гледам програмата за нива 1,2,3,4 и там има дъъълъг списък от езици, среди и какво ли още не. Аз лично съм заинтересован основно от PHP. Може ли в тези нива да уча целенасочено PHP или е задължително да уча и другите езици?
- Ако трябва да уча всичко, което е описано за различните нива ще стана наистина софтуерен инженер. Всяко следващо ниво веднага ли започва след изпитите от предишното или имам пауза в обучението? Ако да - колко?
- Други,други,други...
Смятам, че една подобна секция с FAQ (естествено често обновявана и допълвана) би била полезна не само на новобранците, но и на хората, които в ниво 3 се сещат, че има опция да съчетаят текущото си ниво с нещо друго. Естествено ползата ще е основно за "нулевото ниво", защото обучението е интензивно, информацията е много и наистина се изисква сериозно ровене и търсене докато се открие коректен отговор. Цялото това време ако се използва за повече упражнения би било доста по-полезно.
Разбира се това ще спести доста време и на лекторите, модераторите и активните участници във форума.
От друга страна всеки ще може да си даде ясна представа дали изобщо има смисъл да кандидатства ако още в нулевото ниво (или по-високо) ще се сблъска с проблеми от типа работно време/лекции, свободно време/домашни и т.н. и т.н.
Страницата на Университета е страхотно направена и е особено гостоприемна. Причината да има толкова отпаднали студенти и често дублиране на едни и същи въпроси без еднозначен отговор е само в липсата на подобна секция.
Не на последно място , когато новорегистриран достъпи форума получава над 400 въпроса за Софтуни и над 800 в "Основи на програмирането". Мисля, че идеята всеки да рови в цялата тази информация, когато не винаги получава конкретен отговор и абсурдна и неприложима. Нещо повече, след 2,3,5 години списъкът ще е нарастнал още повече.
И тъй като е много лесно човек да предлага нещо, което друг трябва да свърши, аз лично се ангажирам като един от доброволците, който ще пресява информацията за да предостави полезни линкове на модераторите. Те от своя страна ще бъдат по-дребното и финално сито в цялата процедура.
Весел ден на всички!
Нормално е (при нелогично мислене) да се получи така.
Ако на начинанието се гледа от различни гледни точки за всеки има плюс:
Остава всеки от тези "всеки" да гледа на обучението, забавлението, работата си в СофтУни като на инвестиция И в бъдещето, а не моментен ангажимент и всичко ще си дойде по местата.
Не може да се разчита на самоинициативата и безкрайното лутане, особено от кандидат студенти или напълно начинаещи.
Казвам напълно честно, че ровенето например за конкретен оператор в задача от домашното ми идва в повече. Получава се така, че 2 часа ровя из нета за да открия "елементарни" оператори, с които да създам програмата по предварително зададен алгоритъм. Оказва се, че алгоритъма (верен и работещ) ми отнема не повече от 2 минути, ровенето - 2 часа, написването на кода - 2 минути и проверката на финала - 1 минута. Не се оплаквам, просто се ядосвам, че пилея време, вместо да напредвам. Курсът е достатъчно интензивен, ежедневието - достатъчно пренаситено за да изразходваме малкото ни свободно време в много ровене и малко работа.
Склонен съм да го оползотворя за същото (визирам търсене и ровене), но резултатът да е впечатляващо добър и полезен, не само за мен, а и за всички останали. Изхождам от идеята, че обучението и като цяло програмирането не започва от никой от нас и не завършва с него. Не е лошо да оставяме по нещо и за бъдещите авантюристи. Лично мнение естествено и не ангажирам никого. :)
Пак ти казвам, всичко което си казал вече го имаше като идея, но за съжаление не се осъществи поради липса на интерес от страна на хора които са готови да отделят от времето си да го пишат, другия аргумент е това, че хората в момента масово не са разгледали правилата на форума, какво те кара да мислиш, че ще видят и FAQ-а преди да питат. Допълнително някой член на екипа трябва да разгледа завършения FAQ за евентуални грешки :)
с две думи: загубена кауза(за съжаление)
Разбрах те още първия път. :)
Хайде сега да видим какво ще стане ако:
Това май решава голяма част от дублиращите се теми и личното пресяване "ставам/не ставам, искам/ не искам" да съм студент.
Нека добавим и малко опции за горните нива:
Смятам, че това ще накара системата да работи в стил "Перпетуум мобиле".
Как обаче да накараме изобщо някой да се захване?
Пускайки темата в този раздел си мисля, че ще стигне до всички нива, които споменах по-горе.
Абсолютно съм съгласен, че изглежда кауза-пердута, но ако започнем от d към a, то колелото ще се завърти много,много бързо.:)
Затова и конкретно казано - мога да бъда съучастник, но не и Тимуровска команда.
Остава сега "Бандата на СофтУни" да иска да се разрастне и всичко ще е ок.:)