Професионална програма
Loading...
LenaB avatar LenaB 112 Точки

НЕПЛАТЕН почасов стаж за учащите в Софтуни?

Нямам представа дали е имало такава практика в Телерик или изобщо дали има такава в България, затова моля да споделите - има ли вариант за НЕПЛАТЕН стаж в ИТ фирма? Т.е на практика студентите да придобият впечатления от фирмата и практически опит за конкретната й дейност, от своя страна във фирмите да преценят дали се интересуват от някой от стажантите за последваща работа при тях. При това имат възможност да преценят служителя без да са направили някакви разходи за него (ако изключим отделеното време за стажантите).

На практика стажантите получават конкретни умения за работа в тази фирма, а от своя страна фирмата получава опция за подбор на бъдещи служители, като ги наблюдава директно в работна среда, т.е получените впечатления ще са доста по-пълни от стандартно интервю.

Става дума, разбира се, за някакви почасови седмични стажове, не за пълен работен ден. Изрично съм конкретизирала, че стажът не се плаща от страна на работодателя, именно защото става дума за нещо по-различно от подбор на 10% най-добри студенти и прочее, т.е на практика за такъв стаж е достатъчно само желанието на студентите (и възможността им да отделят съответното време).

Доколкото и аз съм била работодател помня, че имаше и някакви законови ограничения за това някой да работи безплатно, дори и само като стаж (т.е е възможно да се изисква поне минимално заплащане и затова тази опция да не е възможна).

Тагове:
11
Въпроси за SoftUni
milen8204 avatar milen8204 296 Точки

Има такава практика в държавните вузове, даже за някои това е задължително или поне докато аз бях студент (2001 - 2005) се изискваше да представим бележка за премитат стаж. Това естествено както и всичко останало в тях е опорочено и се събират само бележки, без дори да си ходил на стаж.

Това е една много добра инициатива и за студентите и за работодателите. Като разгледаме плановете на SofUni се предвиждат стажове, но само за студентите, които са присъствено обучение, което според мен не ограничава тези, които са онлине и живеят в провинцията да отидат при мениджера на някоя IT фирма, да се представят и да говорят с него и да си оредят стаж сами. На дали някой ще се откаже от безплатна работна ръка :). 

 

0