Професионална програма
Loading...
krastevv avatar krastevv 2 Точки

Въпроси относно изпита

Здравейте,

Имам два въпроса относно изпита.

1. Какви assert-и използвахте при автоматизацията (и по-специфично техния код) ?

2. Могат ли въззможността да се регистрираш с парола от 1 символ и еднакви username и password да се считат за security bugs.(ако не можете ли да споделите какви security бъгове сте открили)?

Поздрави :)

Тагове:
1
QA Fundamentals
goldynne avatar goldynne 26 Точки

Здравейте, да добавя към въпроса на колегата и едно мнение. Не искам да звучи като оплакване, а като насока евентуално за втория изпит към Ванката и всеки, който има участие в съставянето му. 

Онова, което мен ме притеснява е, че в изпълнението на задачите за автоматизиране се оказва, че има много неща, които няма как да се сетиш да направиш, ако не си учил програмиране, поради простата причина, че не ги знаеш, а все пак в информацията за курса се казваше, че не е необходимо да имаш предварителни познания по програмиране. Онова, което се обяснява на лекциите, го разбирам и го прилагам, но сега като гледам решението на Ванката виждам, че има неща, за които просто нямаше как да се сетя. Аз очаквах, че ще има повече неща, които са показани на лекциите. Нека и другите колеги, които не са учили програмиране да споделят мнение. Времето също сякаш е малко, за да се направят всички неща и то в детайлите, в които се очаква. 

И един въпрос - и двете задачи ли са с еднаква тежест за крайната оценка?

Благодаря и успех на всички!

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6845 Точки

Здравей, goldynne,

Нека ти разкажа моята гледна точка по въпроса. Ще започна с това, че QA професията далеч не се състои в това нито да програмираш като луд, нито пък да кликаш по менюто и да гледаш дали червеното не е зелено. Нито един от тези компоненти не е светият граал, а самата професия е комплексна до неузнаваемост и специализирането й би могло да бъде до живот. Това е изпит, който тества нивото ви, като разбира се, има различни хора с различно минало преди курса - някои имат опит в програмиране, други вече са били QA-и, трети са страшни математици, четвърти са били лаборанти и имат луд поглед върху детайлите и прочие. Всеки един от тези хора би бил на различно ниво - един може да се е справил отлично с изпита, да му е стигнало времето, и да е направил автоматизациите като хората, докато друг може да е стигнал само до средата на изпита. Вторият далеч не означава, че има 2ка, а просто че има разлика между нивото на единия и другия, което е съвсем нормално, нали?

За повечето от нещата, които както казваш, трябваше човек да се сети на изпита, се искат не лекции, а опит - дали домашен или професионален няма голяма разлика, както и това човек да не се притеснява, да бъде систематизиран в действията си и да си прецени времето, така че да вземе максимално много, за максимално кратко време. Няма рецепта за това как ще изтестваш продукт, съответно няма и лекция, която да ти го каже. Продуктите се различават един от друг коренно, без значение колко е близка тяхната концепция. Това лесно се вижда на подготовката за изпит и самият изпит - два продукта доста близки един до друг като насоченост, но много различни в детайли - от техническото им изпълнение до концептуалното им развитие.

Техническите неща показани на лекции са базови, поставящи основата и на програмирането и на автоматизираното тестване, което се осланя на него. В тях показахме основи на Java, JUnit framework-а, Selenium WebDriver framework-а, правенето на проект с Maven, в който да подкараш WebDriver, както и неща като колекция от елементи, xpath и for/foreach цикъл. Това са инструменти, с които човек може да работи. Тези инструменти имат безгранични възможности и трябва да намериш начинът за текущата ситуация. В това, което обясних в поста по-горе, всъщност се залага на конпцетията:

1. Показан е xpath, който се копира от Firefox/chrome.

2. Обяснено е, че xpath намира елементи позициониране в страницата, по техните атрибути или в дървовидната структура на DOM-а.

От тук нататък:

3. Чрез гугъл, в който има необятно много информация, намирате как с xpath да направите конкретното действие, което се иска от вас

Абсолютно наясно съм, че ако това се прави по време на изпит, ако не си достатъчно спокойно настроен, това може и да не проработи много добре. Естествено, за това проверакта е ръчна, а не автоматична, защото така мога да разбера нивото на всеки един - какво се е опитал да направи, дори и да не е успял да го постигне.

В смисъла на това, което казах по-горе, че е дадена една основа, а върху нея вие ще трябва да развиете маса качества, ще спомена за един от бъговете, който беше вкаран в изпита. Когато отвориш категория - всеки втори албум не се отваряше. Предполагам сте наясно, че няма как да ви покажа на лекция точно такъв бъг и после него да го има на изпита. Ако концептуално сте разбрали нещата, ще стигнете до съответния извод, когато сте на изпита и се сблъскате с този бъг. Ако просто пробвате дали се отваря първия албум от категорията и после кажете, че всичко е наред с отварянето на албумите, естествено, няма как след това да сте на едно ниво с човек, който се е сетил. А и предполагам, че бихте се съгласили, че ако на интервю във фирма се появят двама човека, и на двамата им дадат 4 бутона за кликане и единият кликне само първия, а другия кликне и четирите и намери, че вторият и четвъртият не се кликат, фирмата ще прецени втория човек за по-добър избор.

В заключение, ще се върна към уводната част и ще кажа, че тъй като няма компонент, който да е цялостен измерител за това дали си добър QA или не, автоматизираното тестване като задача, не е 50% от изпитната оценка, а само 20%. Като всичките 20% биха се дали на хората, които са написали всички сценарии за писане на коментар и са изпълнили ограниченията (преизползване на код, чисти данни и прочие), което едва ли много хора са имали време да направят, т.е. конкуренцията е малка и няма да има големи gap-ове между това 50% от хората да са взели 20те процента от автоматизация, а останалите да са взели 1% да речем.

Не бяха обявени предварително точки за всяка една задача, за да може да се види това и как човек подхожда към цялостната задача, как ще я анализира и кое ще прецени, че ще успее да направи за 6 часа.

Ще се опитам след 1 седмица да съм изкарал резултати, така че максимално бързо да си направите преценка дали искате да отидете на втората дата за изпит. Надявам се да имам и възможността да напиша коментари, давайки съответните точки, за да разберете къде са ви съответните пропуски и да поработите над тях.

Желая лек и успешен ден,

Иван

3
goldynne avatar goldynne 26 Точки

Благодаря за изчерпателния отговор и насоките, Ванка.

0
Sveti avatar Sveti 4 Точки

Здравей @RoYaL .

 

Прочетох внимателно обяснението ти и всичко ,което си написал относно задачи,проценти и изпита.Не ми е ясно само това ,след като сте наясно ,че много малко хора ще имат време изобщо да направят автоматизацията,или да направят всичко толкова добре ,че да получат 20% ,това значи ли ,че абсолютно почти всички няма да вземат Сертификат заради това ,тъй като за него трябва да имаш над Мн.добър ? 

 

Благодаря !

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6845 Точки

Здравей, @Sveti,

Има шанс да съм се изразил грешно. Нямам предвид, че автоматизираното тестване е 20% от оценката за курса, а от точките на изпита. Ако си спомняте от първата лекция, оценката за курса се формира като се вземе изпитът с 80% тежест и отборният проект с 20% тежест плюс бонус от одмашни допълнителна 10% тежест до общо 110% или 110 точки за курса (различно от точките за изпит).

Също така самото мапване на точките от изпит до точки за курса, т.е. ако да речем изпитът е общо 200 точки, т.е. взимаме 200 точки за отправна точка, то 200 точки ще са 100% за изпит и 80% за курса. ОБАЧЕ ако никой няма 200 точки, това означава, че за отправна точка ще се вземат да речем точките на 5тия в класирането по точки на изпит за 100% за изпит и съответно 80% за курса, и ако петият е например със 150 точки, то например между 130 и 150 точки ще се вземат като точки, които биха дали 80% за курса и от там правопропорционално точките падат надолу заедно с това и колко биха дали за курса. Това е така нареченото скалиране, което прави оценяването на изпита зависимо от общото представяне, т.е. ако всички са се справили зле, това не езадължително да е индикация, че хората са много зле, това може да означава и че изпитът е бил много труден.

Така се оценявт всички курсове в СофтУни. Мога да дам за пример последните два изпита по Основи на програмирането в СофтУни. Това е предпоследният изпит - https://judge.softuni.bg/Contests/Compete/Results/Simple/100 - в него има 30 човека, които имат 500/500 точки (максимума). Това е последният изпит - https://judge.softuni.bg/Contests/Compete/Results/Simple/104 - тук никой няма 500 точки. И на двата изпита са се явили по 300 човека. Просто отправната точка при еднитте ще си остане 500 точки, докато при другите, ще е да речем, 420 или дори по-малко (говоря с произволни цифри през цялото време...).

Така, че бъдете спокойни, освен ако не се оказало, че всички сте предали празни архиви, няма да има момент, в който никой да не получи сертификат. :)

1
Sveti avatar Sveti 4 Точки

Много благодаря за отговора.Беше доста ясен и разбрах как точно ще се оценява.Надявам се всички да се справили добре ! Успех !

Благодаря отново !

0