Loading...
Dexter avatar Dexter 119 Точки

[Q&A] C# outside "C# Basics"

Здравейте,

Днес се сетих да погледна домашното си, от темата "Примитивни типове данни и променливи", тъй като крайният срок за изпращането му е съвсем скоро и исках да съм сигурен, че броят бъгове и пропуски е сведен до минимум. Ровейки се из задачите и гледайки какво съм писал, се замислих колко много още имам да уча, но в същото време, гледайки отговорите на по-опитните от мен ( тук искам да изкажа, благодарности към тях, защото благодарение на това което споделяте, научаваме нови неща и извън самите куросве ), от това и следващите домашни и забелязах как нещата започнаха да ми стават по-ясни и задачи, които преди си нямах и идея как да реша, вече не ми изглеждат толкова страшни. И тъй като се въодушевих реших да спретна една програмка, просто ей така, за да видя какво мога да направя. Хрумнаха ми три неща - калкулатор, игричка "Познай числото от 1 до 100" и нещо което да вади информация, след като си въведеш ЕГН-то. В крайна сметка се спрях на последният вариант и ето какво се получи след няколко часа опити и грешки. Програмката е много проста, но аз много и се радвам, защото е първият ми така да се каже "самостоятелен проект" на C# -  без да гледам, как някой друг го е направил и да се опитват да го направя по мой начин. Всъщност идеята на темата, не беше да се похваля със "страховитите" ми C# умения, а да има тема, в която всеки да може да сподели, да попита, да коментира свои и чужди програмки, кодове, проекти и тн., които не са в "C# Basics" курса, но по един или друг начин ни помагат, за него и бъдещите куросве в Softuni. Ще се радвам, ако дадете предложения, къде мога да подобря програмката и по какви други начини може да бъде направена. :)

Dex

Тагове:
3
Programming Basics
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Аз не искам да звуча обезкуражаващ, но с какво тази програма изпънява нещо по-различно (outside) от C# basics?

В нея има точно нещата, които се учат в C# бейсикс, в най-raw варианта им: Делене на числа до получаване на някакво определено; получаване на остатък; писане в конзола и дълги if/elseif/else конструкции. Звучи ми просто като още един вариант на някоя от задачите от домашните. Такива варианти могат да се измислят хиляди, не мисля че е свързана с някакво по-разчупено мислене или пък с нещо по-различно от C# basics.

Както е казала Юлия, в този случай е трябвало да се ползва Dictionary (Или подобен начин за мапинг)

За всеки град ще имаш минимална и максимална стойност. Градът ще е ключ, който ще съдържа в себе си други дикшънърита със стингови ключове например from и to и интеджър стойности.

Нещо от този род

Bourgas =>

from => 44,

to    => 93

Като код би трябвало да се реализира с метода Add, като първо се добавя града и стойноста на дикшънъри и после към него вътрешните стойности:

cityMap.Add("Bourgas", new Dictionary<strnig, int>());

cityMap["Bourgas"].Add("from", 44);

cityMap["Bourgas"].Add("to", 93);

P.S.: Keep trying, както казах в началото не искам да съм обезкуражаващ, а може би така прозвуча коментара ми :) Не е била това идеята

2
Dexter avatar Dexter 119 Точки

Ааа въобще не звучиш така, даже напротив. :) В програмката няма нищо по-различно от нещата, които се преподават в курса "C# Basics", разликата е, че тази освен за extended интерпретации на някои от задачите в домашните, можем да я ползваме и за всякакви други неща, които ни е хрумнално да напишем - малки задачки, прости игрички и тн. Може би аз не кръстих темата правилно идеята ми беше, да е за неща, които не са от задачите за домашно (за тях си има отделни теми). Това е :) Благодаря за инфото, вчера точно се чудех, как да му се невиди се прави between в C#.

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.