Професионална програма
Loading...
Dexter avatar Dexter 119 Точки

[Q&A] C# outside "C# Basics"

Здравейте,

Днес се сетих да погледна домашното си, от темата "Примитивни типове данни и променливи", тъй като крайният срок за изпращането му е съвсем скоро и исках да съм сигурен, че броят бъгове и пропуски е сведен до минимум. Ровейки се из задачите и гледайки какво съм писал, се замислих колко много още имам да уча, но в същото време, гледайки отговорите на по-опитните от мен ( тук искам да изкажа, благодарности към тях, защото благодарение на това което споделяте, научаваме нови неща и извън самите куросве ), от това и следващите домашни и забелязах как нещата започнаха да ми стават по-ясни и задачи, които преди си нямах и идея как да реша, вече не ми изглеждат толкова страшни. И тъй като се въодушевих реших да спретна една програмка, просто ей така, за да видя какво мога да направя. Хрумнаха ми три неща - калкулатор, игричка "Познай числото от 1 до 100" и нещо което да вади информация, след като си въведеш ЕГН-то. В крайна сметка се спрях на последният вариант и ето какво се получи след няколко часа опити и грешки. Програмката е много проста, но аз много и се радвам, защото е първият ми така да се каже "самостоятелен проект" на C# -  без да гледам, как някой друг го е направил и да се опитват да го направя по мой начин. Всъщност идеята на темата, не беше да се похваля със "страховитите" ми C# умения, а да има тема, в която всеки да може да сподели, да попита, да коментира свои и чужди програмки, кодове, проекти и тн., които не са в "C# Basics" курса, но по един или друг начин ни помагат, за него и бъдещите куросве в Softuni. Ще се радвам, ако дадете предложения, къде мога да подобря програмката и по какви други начини може да бъде направена. :)

Dex

Тагове:
3
Programming Basics
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6845 Точки

Аз не искам да звуча обезкуражаващ, но с какво тази програма изпънява нещо по-различно (outside) от C# basics?

 

В нея има точно нещата, които се учат в C# бейсикс, в най-raw варианта им: Делене на числа до получаване на някакво определено; получаване на остатък; писане в конзола и дълги if/elseif/else конструкции. Звучи ми просто като още един вариант на някоя от задачите от домашните. Такива варианти могат да се измислят хиляди, не мисля че е свързана с някакво по-разчупено мислене или пък с нещо по-различно от C# basics.

 

Както е казала Юлия, в този случай е трябвало да се ползва Dictionary (Или подобен начин за мапинг)

 

За всеки град ще имаш минимална и максимална стойност. Градът ще е ключ, който ще съдържа в себе си други дикшънърита със стингови ключове например from и to и интеджър стойности.

 

Нещо от този род

Bourgas =>

             from => 44,

             to    => 93

 

Като код би трябвало да се реализира с метода Add, като първо се добавя града и стойноста на дикшънъри и после към него вътрешните стойности:

 

cityMap.Add("Bourgas", new Dictionary<strnig, int>());

cityMap["Bourgas"].Add("from", 44);

cityMap["Bourgas"].Add("to", 93);

 

P.S.: Keep trying, както казах в началото не искам да съм обезкуражаващ, а може би така прозвуча коментара ми :) Не е била това идеята

2
Dexter avatar Dexter 119 Точки

Ааа въобще не звучиш така, даже напротив. :) В програмката няма нищо по-различно от нещата, които се преподават в курса "C# Basics", разликата е, че тази освен за extended интерпретации на някои от задачите в домашните, можем да я ползваме и за всякакви други неща, които ни е хрумнално да напишем - малки задачки, прости игрички и тн. Може би аз не кръстих темата правилно идеята ми беше, да е за неща, които не са от задачите за домашно (за тях си има отделни теми). Това е :) Благодаря за инфото, вчера точно се чудех, как да му се невиди се прави between в C#.

0