Reverse numbers?
Здравейте, малко баламски въпрос, но как се reverse-ва масив от числа? Пример: от 123 589 631 , да получим 321 985 136.
Здравейте, малко баламски въпрос, но как се reverse-ва масив от числа? Пример: от 123 589 631 , да получим 321 985 136.
Хора вкарайте малко мисъл, правите един обратен цикъл и си решавате проблема, доста по-бързо и по-лесно е отколкото да викате методи които презаписват колекция, и също така подобен синтаксис (Console.ReadLine().Split().Select(int.Parse).ToArray();) се счита за лоша практика, нарушава се четимоста и ако някой от тези методи "гръмне" ще ви е по-трудно да разберете кой точно е виновника, това, че нещо може да стане на един ред с chain-ване на 10 метода не го прави добра идея.
Тогава защо ни се показва и се използва на лекциите и упражненията щом е лоша практика?
https://youtu.be/e3pdX13ckLw?t=1h18m55s
За да ви е по-лесно в началото :), в курса по Качествен Прогамен Код се казват тези неща. Отделно е хубаво да се подлага на съмнение всичко което се казва някъде или е написано някъде, най-малкото по-този начин ще се разровиш тук там и ще откриеш различни начини за справяне с даден проблем, а в по-добрия случай ще откриеш по-бързо и по-четимо решение. Все пак за година-две няма как да се направи завършен програмист и никой не го очаква и никой не го твърди. СофтУни дава старт в кариерата и полага солидни основи за бъдещето ви развитие. Ако искаш питай Наков да видиш какво ще ти каже, дали трябва да се вярва на сляпо. Правете тестове, ровете се, търсете различни решения на даден проблем, така ще си обогатите знанията и после ще ви е по-лесно.
Биха могли да се считат за лоша практика ако са chain-нати 30 заявки на ред, но проста заявка като четене и парсване на масив не мисля че е лоша практика в никакъв случай.
Естествено имаш правото да си мислиш каквото решиш, аз друго съм чел и друго знам. Самия факт, че не са направили метод от рода на Console.ReadLineAndSplitLineAndParseAndPutItInArray(); мисля, че трябва да говори, но както казах всеки сам решава за себе си, докато не започне работа с други хора поне :) Според мен подобен тип код е мазало и противоречи най-малкото на SRP принципа, но ако бъдем честни "приложения" тип 200 реда в един клас с Main() метод по подразбиране са мазало, но това означава ли, че не трябва да се стараем? (реторичен въпрос)
Приятен и успешен ден на всички.
В този етап на нашето обучение ние не гоним performance, ами някак си по-елегантен начин за решаване на проблеми, това не означава че не се стараем, просто "новото" (LINQ) зарибява. Доколкото до SOLID принципите, никой няма да ни ги гледа поне следващите 6месеца :)
Напълно съм съгласен, ако ми видиш кода когато започвах във СофтУни гледах всичко на един ред да пиша и за това гледам да предам нещо на "младите", все пак умните хора се учат от грешките на другите, за сега е факт, че не е грешно да се chain-ват толкова метода на един ред с оглед на това за кое ниво става въпрос, просто ако от сега се махне този навик после ще е по-лесно аз това казвам.
А относно SOLID принципите то там цял живот може да пишеш код и пак е трудно(ако не невъзможно) да ги спазваш всичките като хората.
Поздрави.
Да съгласен съм, но наскоро гледах Open source Judge-a, и ми направи впечатление че там също са сбити доста заявки който са непроследваеми. Искам да кажа че един от факторите е времето, много по лесно е да се напишат 2-3 заявки, отколкото да тръгнеш да губиш време да си пишеш методите сам. Въпреки че тези методи ще работят по бързо от LINQ.