Професионална програма
Loading...
dimitarstoyanov90 avatar dimitarstoyanov90 164 Точки

Общи заключения от проверка на домашни работи. Съвети, основни проблеми и концепции за подход.

Здравейте на всички !

Като първо нещо, което може би трябва да отбележа е съмнението ми, че може би това е правилната категория за тази тема, но както и да е. Надявам се, ще бъде приета. Ще карам по същество.

В процеса на проверка на домашни работи, на първо четене, установявам сам за себе си, че може би едни от най - съществените проблеми при решаване на дадени задачи, са малките детайли. А именно и по - конкретно казано ми прави впечатление, че точно тези малки детайли биват пренебрегвани и в следствие, на което довеждат то така да се каже "пречки" в реазлизирането на конкретния проблем. А още по - конкретно мога да спомена, пренебрегването на някои основни правила при форматирането на самия код (използването на необходимия стандарт при именуването на класове, променливи, а понякога и липсата на именуване; пропускане на затварящи къдрави скоби -> }, понякога и отварящи такива, липса на подреденост на самата задача,solution и въобще цялото домашно, водещи до затруднения, както за този който проверява, така и за самия потребител, който я е писал). Но разбира се това става с малко повече практика, но аз се чувствах длъжен да го спомена като съществен фактор при реализирането на домашни работи. Тук обаче мога да спомена на второ място, но може би по - значимото от изброените до този момент неща, е пренебрегването на съществени малки детайли в условията на задачите. Моят съвет е при "подхващането" на даден проблем, условието да се прочете няколко пъти и наистина хубава практика е да се прави едно грубо(понякога и не толкова грубо) нахвърляне на идеи, логика и съществени проблеми(отнасящи се за конкретната задача) на един бял лист хартия :). Съществен проблем тук е, че повечето начинаещи програмисти наистина пренебрегват използването на лист и химикал за скицирането на примери и разсъждения по конкретната задача, а това не трябва да бъде така. Чисто психологически ( както е споменато и в книгата "Въведение в програмирането със C#") използването на този принцип за решаване на задачи е свързано с визуалната система за представяне на информацията в човешкия мозък(която от своя страна е свързана тясно с логическото мислене на човек). Разбира се съветвам да се обърне внимание на глава "Как да решаваме задачи по програмиране" от съответната книга, защото там са споменати в голям обем главните принципи за подход. 

Та на първо четене (както се казва, базирайки се от прегледа на първата домашна работа), това са основните неща, на които исках да обърна внимание и да дам като съвети, защото смятам, че отстраняването на дребни проблеми в начален стадий си е отстраняване и на проблеми занапред. Надявам се, че ще са от полза тези мои "слова". Благодаря за отделеното внимание и за свободната трибуна :) Успех на всички. Чувствайте се свободни да коментирате и да допълвате, ще се радвам за което. Надявам се занапред да се включим всички активно върху акцентирането на основните и съществени проблеми както върху първото така и върху следващите домашни. Смятам, че ще ни е от полза за всички (сговорна дружина планина повдига):):):)

Давам и едно линкче към съответната глава от книгата, за която бях споменал по - нагоре: Как да решаваме задачи по програмиране

Тагове:
aslv1 avatar aslv1 304 Точки

Аз бих искал да използвам темата, за да призова колежките и колегите да проверяват повече домашни (естествено, това се отнася повече за тези, които не са почнали още). Не знам дали има и други като мене, обаче аз като съм изпратил домашно, нямам търпение някой да го провери smile Пък и цялата система се основава на оценяването помежду ни - като човек, ако иска да вземе пълен брой точки, трябва да провери поне 3 домашни - и е добре да не оставя цялата работа за последната вечер. Нито на него ще му е кеф, нито ще има време да се задълбочава в рецензиите.

Затова ако мога да перефразирам една позната реплика: За Бога, братя, оценявайте! laughinglaughinglaughing

3