Професионална програма
Loading...
bobno avatar bobno 17 Точки

Локален сървър + File Zilla

Има ли tutorial или нещо подобно за следния казус.

Искам на моя лаптоп да хостна някакъв локален сървър, да дам достъп на приятел да се върже през File Zilla и да работим по 1 проект заедно? За Windows среда.

0
Общи приказки
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6845 Точки

Разбира се, че има. Пробва ли да потърсиш подобно нещо? Какви резултати излязоха?

0
bobno avatar bobno 17 Точки

Направих го, през xampp, отворих админ панела на file zilla и от там пуснах сървър. След това там добавям Users, като им давам правила. После за хост им давам моето Ip и те се логват с името и паролата, които съм им създал. Но директориите не изглеждат както трябва, няма www и т.н, а само папката до която съм задал достъп на моя компютър.

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6845 Точки

Дал си достъп до определена папка и има само нея? Това не звучи особено изненадващо. Ако искаш да има "www", дай достъп до папката, в която се намира "www". Най-лесно е да дадеш достъп до целия диск, но е и високорисково, естествено.

1
bobno avatar bobno 17 Точки

Прав си ! Ок, правилно ли е да давам Ip-to ? Няма ли начин да се направи на някакъв URL ?

Има друг проблем, другия човек достъпва файловете, но как да достъпи сайта през URL и базата данни?

0
11/09/2017 22:53:32
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6845 Точки

Може да си купиш domain и да го пренасочиш към твоето IP. Което ефективно ще е същото, просто хората ще ползват по-разпознаваемо име/псевдоним (domain-a, e.g.: ftp.saitaNaBobno.com), вместо IP-то, което се помни една идея по-трудно.

Що се отнася до сайта, ако на твоя компютър сайтът върви и същевременно човекът може да се закача към твоя компютър по FTP, то шансовете са, че може и по HTTP. Т.е. ако ти достъпваш сайта на http://localhost/, то останалия свят ще го достъпва на http://Твоето-IP-тук или ако си направил схемата с домейна, на името на домейна (e.g.: http://saitaNaBobno.com).

Ако не отваря нищо при тях, то по всяка вероятност или web server-ът не е настроен да позволява външни заявки (слабо вероятно) или стоиш зад защитна стена (firewall) и/ли си зад рутер, на който не са му пренасочени портовете (port forwarding). Спираш защитната стена, след това влизаш в настройките на рутера и търсиш port forwarding, и позволяваш портовете 80, 443, 3306, 8080.

За да съм напълно честен с теб, това което се опитваш да направиш е по всички параграфи грешно и влиза в графата "кръчмарска игра" (подобно на игра билярд, в която участниците не обявяват топките<->джобовете или други локални/измислени от тях правила). По подобен начин се случваха нещата в средата на 90те (но както знаем това са мътни времена, тогава масово се правеха и застраховки). Двадесет години по-късно обаче това е морално остаряло и заменено от други, по-модерни принципи.

Помислете за вариант, в който работната версия (development) на приложението е отделена от работните версии на екипа програмисти (в момента централната работна версия е на твоя компютър), както и от основната версия (production). Може би на друга физическа или виртуална машина, захранена специално и само с нужния софтуер за да работи приложението - например server-на версия на операционната система (e.g.: Windows: Windows Server, Linux: CentOS), вместо с домашна такава (Windows 10, Ubuntu, Mint, ...). Както и с по-стабилен web/application server (e.g. nginx), настроен да може да бъде достъпван от определени хора с определени права.

Забравете това с FTP-то, няма история на файловите промени и са възможни големи грешки, изтриване на промените на някого или по-лошо - затриване на цялото приложение. Помислете за контрол на версиите (Version Control) и система, която се занимава с това (SVN, Git, ...). Оптимизирайте процеса по commit-ване и update-ване на хранилището, където е работната версия (с написани от вас скриптове или с възможните hooks на тези системи).

 

 

0
marhov032 avatar marhov032 1 Точки

Единият вариант за който аз се сещам е да си купиш домейн, било то и най-евтиния, който намериш и след това да дадеш данните (DNS) на локалният ти сървър за да сработи. Така сървърът ще бъде твоят компютър и в същото време хората, на които има се налага да работят по него няма да е нужно да пишат <пример> 255.313.241.178</пример>, ами ще могат да го достигат чрез <пример>moqtsait.com </пример>. :)

0
bobno avatar bobno 17 Точки

Съгласен съм относно GIT, но какво правим тогава с БД отново как другите ще я достъпват?

0