Loading...
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 389 Точки

Ushort целочислено делене

Здравейте,

Работя над задача 10 от глава 3 "Въведение в програмирането със C#":

1. Напишете програма, която приема за вход четирицифрено число във формат abcd (например числото 2011) и след това извършва следните действия върху него:

-     Пресмята сбора от цифрите на числото (за нашия пример 2+0+1+1 = 4).

-     Разпечатва на конзолата цифрите в обратен ред: dcba (за нашия пример резултатът е 1102).

-     Поставя последната цифра, на първо място: dabc (за нашия пример резултатът е 1201).

-     Разменя мястото на втората и третата цифра: acbd (за нашия пример резултатът е 2101).

Като цяло задачата ми е ясня. Започнах да я пиша със следния код:

class FourDigitNumber
    {
        static void Main()
        {
            System.Console.WriteLine("Please, enter a four digit number: ");
            ushort number = ushort.Parse(System.Console.ReadLine());
            ushort ones = number%10;

}
    }

Извежда ми следната грешка:

Cannot implicitly convert type 'int' to 'ushort'. An explicit conversion exists (are you missing a cast?) 

Интересно защо се получава така. В случая не виждам никакво конвертиране. Извършвам целочислено деление на променлива от типа ushort. Като задам int навсякъде, всичко е ОК.

Благодаря предварително!

Тагове:
0
Programming Basics
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 389 Точки

Благодаря ви за отговорите. Бояне, нещо не мога да разбера. Ако CLS не разбира ushort, не би трябвало да го ползваме изобщо?

На мен ми хрумна друго логично обяснение. Представете си, че вместо " ushort ones = number%10 " бях задал:

ushort ones = number*1000. Тогава ushort щеше да прелее. Явно заради това когато вкарваме математически изрази, атоматично се презастрахова, конвертирайки резултата към int, освен ако изрично не зададем по-малък тип, като по този начин си поемем "отговорността" за евентуални бъгове.

Юлия, благодаря за решението. И аз използвах същия подход при решаване на задачата. Чудя се дали не можем някак да го направим и със стрингове. Вкарваме стринг от клавиатурата, присвояваме четирите символа от стринга на char променливи и ги местим. А за сбора, обръщаме някак си char в int. Но май ще стане доста сложно. Трябва да се помисли.

0
BoYaN avatar BoYaN 336 Точки

CLR (Common Language Runtime)-a си го разбира, но представянето на unsigned типовете е различно от signed, заради стандартизацията (Common Language Specification).

Възможните им стойности са по-големи от тези на signed. При signed първия бит, отляво надясно, държи стойността на знака( + - ), докато при unsigned този бит определя стойността.

short signed 16-bit (65,536 possible values, from -32,768 to 32,767) ushort unsigned 16-bit (65,536 possible values, from 0 to 65,535)

Така стойност по-голяма от 32767 при unsigned 16bit не може да се конвертира до същия тип signed 16bit  и затова се представя като по-голям тип 32bit, за да може да се вмести без загуба.

Както и обратното от signed не може да конвертираш директно до unsigned, защото няма как да се представи в случай, че е отрицателно.

Unsigned типовете са, така да кажем, изкуствено пресъздадени в C# и VB. Например в Java няма unsigned типове.

Не мога много добре да обяснявам, но се надявам да си схванал какво имам предвид.

0
Yulia avatar Yulia 1346 Точки

Hristo_Penchev, сега виждам, че е станала някаква грешка в линка, който дадох по-горе. Редактирах го, но ще пусна линковете пак: Това е официалната тема за домашното: https://softuni.bg/forum/questions/details/228 

А тук има повече решения: https://softuni.bg/forum/questions/details/181/  Има я решена и със стрингове - аз поне така я писах :}

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.