Loading...
mtenev avatar mtenev 149 Точки

Дискусия за футболна онлайн игра

⭐ Игра "Футболни прогнози" 

֍ Издание: "Мачове" ֍

 

 

Здравейте приятели и добре дошли в темата за футболни прогнози за мачовете от всеки един кръг на най-големите шампионати! 🔥

Играта е така направена, че всеки един от Вас може да се включи, без значение дали е малък, голям, мъж, жена, информиран, неинформиран, спортен, неспортен, гледащ и следящ футбол или не. 🤷

Играта ще включва: много награди, ранглисти, различни степени на трудност, множество шампионати и най-различни възможности за всеки един! 🎖️

 

Шампионатите, които ще попаднат в играта и текущото издание, са цели 12! Те са:

🏆 Българска "А група" (Първа лига)

🏆 Английска "Висша лига" (Премиър лийг)

🏆 Италианска "Серия А" (Калчо)

🏆 Испанска "ЛаЛига" (Примера дивисион)

🏆 Германска "Бундеслига" (1-ва Бундеслига)

🏆 Френска "Серия 1" (Лига 1)

🏆 Нидерландска "Ередивизие"

🏆 Португалска "Лига НОС" (Примейра лига)

🏆 Руска "Висша лига" (Премиер лига)

🏆 Турска "Сюпер лиг"

🏆 Бразилска "Серия А"

🏆 Аржентинска "Примера дивисион"

 

Обща информация:

➡️ Играта ще има 3 издания - за мачовете от всеки кръг от 12-те първенства, за целите шампионати и за Шампионската лига.

➡️ Темата ще е активна по всяко едно време, по време на целите сезони и всеки един ще може да се включи когато си поиска.

➡️ Участие в едно издание не означава, че трябва да участвате и в друго/и.

➡️ Победителите ще ги очакват множество готини награди-изненади, които скоро ще обявим какви ще бъдат.

➡️ Участие в класирането за наградите не означава изключване от общото класиране, в което ще попаднат всички включили се в играта.

➡️ Можете по всяко едно време да помолите за справка за натрупани точки, брой верни отговори и цялостна статистика до момента.

➡️ Възможно е играта периодично да претърпява различни промени и обновления и за това следете активно темата.

 

Игрова информация:

➡️ Това издание е игра, която ще включва безплатни прогнози за всички футболни мачове, от всеки един кръг от 12-те първенства.

➡️ Може да публикувате прогнози за само един мач, от само един шампионат - всеки сам избира за кои лиги да изпраща предположения.

➡️ Въпросите ще бъдат разпределени в 4 категории по трудност - "Любители""Фенове""Големи запалянковци"; "Супер зарибени".

➡️ Въпросите ще бъдат общо 10, като всяка категория с по-висока трудност ще има с по 1 повече от по-лесната.

➡️ Ще има 2 крайни класирания - 1 за участници трупащите точки за наградите и 1 общо и генерално за всички включили се в играта.

➡️ Участието в което и да е класиране се извършва с потребителско име и е пожелание, като можете да заявите да не бъдете включван.

➡️ Класиранията ще се обновяват ежемесечно и ще се публикуват 4 пъти - по средите на сезоните и полусезоните и след края на лигата.

 

Общи правила:

⚽ Това е игра с футболни прогнози и коментари, а не тема за залози и хазарт!

⚽ За да участвате в играта трябва да имате потребителско име в системата ни.

⚽ Участието в играта се извършва само и единствено чрез публикуване на нови коментари в темата.

⚽ Преписването и копирането на чужди коментари и прогнози е забранено, като начините това да се разбере са много.

⚽ Всеки един може да участва в колкото си избере издания на играта - било то само в едно или и в трите успоредно - ограничения няма.

⚽ Неспазващите правилата и етичното и възпитано поведение, ще биват отстранявани от играта.

⚽ За спазването на правилата и за коректното поведение на всички участници в играта ще отговаря Community Manager Мартин Тенев.

 

Игрови правила:

⚽ Всеки един може да изпрати своите коментари и прогнози за колкото си поиска мачове, от които и да е шампионати.

⚽ Всеки един може да изпраща прогнози за които си поиска въпроси, от която и да е категория, без значение от знанията, които има.

⚽ Прогнози ще се разглеждат само и единствено когато е пояснян или цитиран въпросът, за който изпращате предположенията си.

⚽ В коментарите с прогнози не трябва да присъства аргументация, с която да се оказва влияние или да се подсказва на други.

Няма ограничения в броя коментари и прогнози за мачовете от даден кръг, както и в броя въпроси, на които можете да отговорите.

⚽ Прогнози, изпратени или променени след старта на първия мач от всеки един кръг на първенствата, няма да се зачитат.

Верните отговори от категории: "Любители" ще дават 3 точки, "Фенове" 4, "Големи запалянковци" 5 и "Супер зарибени" 6.

 

Въпросите:

Категория "Любители":

👉 Кой ще е победителят в мача?

 

Категория "Фенове":

👉 Кой отбор ще владее повече топката?

👉 Посочете 1 потенциално име за голмайстор в мача. (ако смятате, че ще имаме голове в дадения мач)

 

Категория "Големи запалянковци":

👉 Какъв ще е точният резултат от мача?

👉 Головете в мача ще бъдат ли под 2,5 или ще са над 2,5? (за тези, които не знаят - 2:0 и 1:0 са под 2,5 гола, докато 2:1 е над 2,5 гола)

👉 Някой от двата отбора ще получи ли дузпа?

 

Категория "Супер зарибени":

👉 Посочете 1 от 3-та играчи завършили мача с най-висок рейтинг? (без българската, бразилската и аржентинската лига) 

👉 Посочете процентът владеене на топката от поне единия отбор. (за верен ще се брои отговорът, който +-8% от посочената цифра)

👉 Кой от двата отбора ще завърши мача с повече картони?

👉 Ще има ли гол от статично положение?

 

В играта може да се включи напълно всеки един, без значение дали е футболен фен или не.

Играта е направена така, че да може всеки един да участва и да трупа точки.

 

Скоро ще обявим и някои от наградите-изненади, които ще получат победителите в края на сезона!

Наградите ще бъдат няколко вида, като паричната ще е една от тях.

 

Надяваме се играта да Ви хареса и очакваме Вашето включване, обратна връзка и коментари.

Оставаме на разположение.

 

© SoftUni ™

( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

1
Спорт 17/08/2018 10:30:03
vasildiavolo avatar vasildiavolo 12 Точки

Добра идея за футболните запалянковци.

Само че не става докрай ясна формулировката. Прекалено много условия, прекалено много варианти, класирания, първенства, въпроси. Постарали сте се, вярвам, че с добра цел, но по-скоро ще отблъснете хората, които имат желание да се занимават. А и сме програмисти, нямаме достатъчно време да разберем дори правилата на играта, което не е ок за игра, която би трябвало да ни разпуска от програмирането, съмнявам се да се опитвате да се превърнете в Winner.bg.

Можете да дадете един шаблон за прогнози, така че да му правим copy-paste и единствено да даваме нашата си прогноза - хем ще е по-подредено, хем няма да се сблъсквате със свободни съчинения.

Още повече - колкото си искате прогнози - това направо звучи като покана някой по-зарибен направо да оака цялата тема със стотици прогнози, от които неминуемо ще си докара точки. Даже излиза по-добра стратегия да заложиш на количество, а не на качество, защото неминуемо ще спечелиш и то повече. И за да го догоня подобен индивид или ще трябва да правя същото, или няма да съм напред в класирането. А за да имам шанс ще означава да използвам адски много от времето си за прогнози и писането им, вместо да се уча на програмиране. 

Съветът ми е да избирате по 2-3 топ мача от всяко от първенствата, които да публикувате всяка седмица, след което прогнозиращите да дават своите прогнози. Ясни правила, ясен шаблон, ограничения, за да не става прекалено, ясна и проста формулировка. Накратко го направете не просто, а лишено от излишни усложнения, за да го играят докрай хората и то възможно повече и редовни такива. Другото не е за форум за програмиране, а за някой футболен такъв, че и там ще се ококорят като видят всички правила и детайли.

Въпроси за голмайстор, под/над, владеене на топката и подобни за мачове от руското, португалското, холандското... май таргетът ви не е програмисти, ами живеещи с футбола. Аз съм на 30% от последните и в момента не се сещам нито един нападател от тези първенства, камо ли да прогнозирам кой ще вкара гол там. Ще се получи едно прогнозиране, дето ще води до справка в статистиката кой бележи най-много и избирането му всеки път при прогнозиране, защото статистиката ще е на наша страна. Същото и за другите "Тегави" въпроси. Махнете тези усложняващи обстоятелства, един знак 1х2 и точен резултат като бонус е предостатъчено + под/над максимум, че да не стане мазало.

 

1
14/08/2018 13:28:12
mtenev avatar mtenev 149 Точки

vasildiavolo,

Много благодаря за включването и за изчерпателният и конструктивен коментар по темата! Прочетих коментара ти два пъти, така че да съм сигурен, че съм разбрал правилно всяко едно нещо, което каза. По същество:

"Само че не става докрай ясна формулировката. Прекалено много условия, прекалено много варианти, класирания, първенства, въпроси."

Факт е, че темата стана дълга и обширна, но идеята ни беше да обясним щателно идеята и правилата на играта, така че всеки един, без значение дали имат с подобни игри/прогнози или не и без значение дали е футболен фен, или не, да разбере логиката на играта и да се включи в нея. Впрочем, точките в четирите секции с информация и правила, са по 7 във всяка. Сумарно не са малко, да. Ти да кажем имаш опит с подобни игри/прогнози и прочие, но не всеки ще има. За да не е за него/нея (целим и дами да се включат) играта неясна (и без друго не са много дамите, които биха имали интерес да се включат в игра с футболни прогнози), преценихме да бъдем по-подробни. Ако обаче и други колеги отправят същите забележки като теб, ще помислим как да свием и опростим правилата.

"Можете да дадете един шаблон за прогнози, така че да му правим copy-paste и единствено да даваме нашата си прогноза - хем ще е по-подредено, хем няма да се сблъсквате със свободни съчинения."

Страхотна идея, много благодаря! Ще се отрази в най-кратки срокове!

"Още повече - колкото си искате прогнози - това направо звучи като покана някой по-зарибен направо да оака цялата тема със стотици прогнози, от които неминуемо ще си докара точки." ...

Имаш много правота и тук, но количеството прогнози не означава обезателно същото количество верни отговори. Да, теоретично така се вдигат шансовете, факт, но след като сме предоставили възможност за прогнози от 12 първенства, това сме го имали предвид. Що касае оакването - не, това няма да се случи, защото ако някой реши да изпрати някакви прогнози за всички мачове от 12-те кръга, това означава някъде над 100 прогнози (защото има лиги с по 14 отбора (българската) и такива с по 20 (както са в масовия случай на изброените)). Дори и някой да реши да изпрати 100 прогнози, то следва да го стори в един-два коментара, а не в 100 отделни. Т.е., без значение дали даденият потребител пуска прогноза за 1 мач или за 100, трябва да е в един-два коментара. Всеки случай, наистина, ще помислим сега допълнително дали не внесем някакви корекции в това отношение и вероятно ще го сторим. Просто наистина идеята ни беше максимално много възможности за избор да включим. :)

"Съветът ми е да избирате по 2-3 топ мача от всяко от първенствата, които да публикувате всяка седмица, след което прогнозиращите да дават своите прогнози."

Това обезателно - местните дербита и топ мачове, както по-рано предложи, ще публикуваме и ще подсещаме за прогнози за тях. Ще помислим сега по-щателно как да конкретизираме нещата с топ мачовете от всеки кръг. :)

"А класирането може да е видимо по всяко време с една read-only таблица в Google Docs."

Поредната супер идея, която също на мига взимаме предвид и която съвсем скоро ще отразим!

 

БЛАГОДАРИМ много още веднъж за изчерпателния, подробен и ясен коментар - конструктивен и от голяма полза!

 

SoftUni ™

 

0
vasildiavolo avatar vasildiavolo 12 Точки

Ще резюмирам моите предложения, така че като тръгнете да ги обсъждате да не са в стил съчинение-разсъждение:

 1. Ограничаване броя мачове до определна бройка от предварително избрани за всеки кръг, като може от по-елитните и популярни първенства да се избират 4-5 мача, от по-малките и по-непопулярни по 1-2 (20-30 бих казал, че е добро число общо, като не пречи да варира в разумни граници) - осигурява някаква равнопоставеност между участниците - и тези с по-малко и тези с повече време да дават еднакъв брой прогнози, без това да отнема прекалено много от времето им. А и да си говорим истината, Маритимо - Рио Аве от португалското или Цволе - Рода от холандското ще се прогнозират за бонус точки - каквото хванеш е добре дошло. В такива мачове пък да познаваш голмайстори, владеене, най-добри играчи си е направо покана за "Дай да сложа там някаква прогноза, че да хвана някоя точка".
 2. Обявяване на мачовете за прогнозиране в определен ден от седмицата - вторник до към обяд изглежда добре, защото още не е дошъл 1-я мач от ШЛ, а всички първенства са завършили кръговете си в понеделник вечер най-късно. Така и на вас ще бъде по-лесно след обявяването на мачовете за следващия кръг, да хванете и да сметнете резултатите от предходния, които пък да актуализирате доста по-бързо.
 3. Ограничаване броя на различните видове прогнози - най-вече с цел да се намали времето за даване на прогноза и да се избегне избиране, например, на Кристиано Роналдо за голмайстор всеки кръг за Ювентус, просто защото бележи най-много, а пък той се оказва, че дори няма да участва в мача, заради контузия. Да не говорим пък как ще се дават подобни прогнози на Маритимо - Рио Аве... 1х2 (дава най-малко точки), точен резултат (дава най-много точки) и под/над (дава среден брой точки) са предостатъчни.
 4. Максимално актуално класиране, обявено публично по всяко време през Google Docs или каквото си изберете - така се задържат участници - като виждат постоянния си прогрес, как се движи конкуренцията и то в реално време, а не да пускам прогнози 3 месеца и да нямам идея къде се намирам. По-малкото мачове ще ви помогнат да го правите това нещо сравнително навреме, ясно е, че няма да не спите, та да са актуални нещата.
 5. Шаблон за прогнози - тук и програма дори можете да си напишете, че директно да смята точките. Ако не можете, ще помагам, за толкова хванах регексa :D Ще опитам да дам идея/пример:
  1. ID Мач 1Х2 Под/Над 2.5 гола Точен резултат
   1 Реал - Барселона Х под 2:2
   2 Ювентус - Интер Х над 1:1
   3 Байерн - Борусия Х под 0:0
   4 Ливърпул - Манчестър Юнайтед Х над 3:3

   Накрая вадите стойностите от всяка таблица на всеки прогнозиращ спрямо мачове по ID, като добавяте още една колона за реалния резултат от срещата, малко if проверки и изчислявате с готова програмка общите точки, които се въвеждат в Google Docs. Ако някой е решил да шляпа в грешни колони, точки няма, щото няма regex.match :) Не давам акъл, сега ще почвам профи модулите, ама не изглежда толкова сложно.

 

Tези 5 точки ще олекотят цялата схема, което ще я направи по-привлекателна за всички, а и ще се разбере по-лесно и от момичетата, които не се интересуват от футбол, което доколкото разбирам ви е една от целите. Радвам се, че изслушвате мнението ми и не очаквам да го приложите на 100%, със сигурност пропускам много. Успех, ще следя с интерес.

1
14/08/2018 15:14:41
mtenev avatar mtenev 149 Точки

vasildiavolo,,

Колега, наистина ти се възхищавам за супер добрите предложения и за отделеното време да ги изложиш максимално ясно. По същество:

"Ограничаване броя мачове до определна бройка от предварително избрани за всеки кръг, като може от по-елитните и популярни първенства да се избират 4-5 мача, от по-малките и по-непопулярни по 1-2" ...

+1 !! Тук съм напълно съгласен с теб! Наистина така ще е най-достъпно и най-равностойно за всички.

Моето предложение в контекста на точката (сподели какво мислиш):

България - до 3 мача на кръг;  Англия - до 5 мача на кръг;  Италия - до 3 мача на кръг;  Испания - до 3 мача на кръг;  Германия - до 3 мача на кръг;  Франция - до 2 мача на кръг;  Нидерландия - до 2 мача на кръг;  Португалия - до 2 мача на кръг;  Русия - до 2 мача на кръг;  Турция - до 2 мача на кръг;  Бразилия - по 1 мач на кръг;  Аржентина - по 1 мач на кръг  (максимален общ залог: 29 мача на кръг)

29 е крайната и максимална цифра, но това не бих казал, че ще я достигаме нея. Особено в началото. Ако по-нататък развием играта и се включат повече хора, ще разширим кръгозора. Аз също предлагам да започнем с 20 мача като горна граница. :)

 

"Обявяване на мачовете за прогнозиране в определен ден от седмицата" ...

Ооо да, отново +1 !! Може би в началото ще започнем с +-1 ден range, докато изменим и фиксираме всички тези неща, за които си говорим в темата. Пък и нека да минат няколко тестови кръга и да видим какви са нагласите на хората и има ли още нещо, което да добавим, махнем, променим. Разбира се, ние ще се съобразяваме с тях. :)

П.С.

За мачовете от двата големи европейски турнира, както и за самите шампионати, ще създадем отделнa тема. ШЛ ще фигурира със сигурност, но дали има смисъл от Лига Европа на този етап? Може след осминафиналите да я включим нея или само най-най-интересното от груповата фаза? На какво мнение си ти (и не само ти, разбира се - и всички други заинтересовани в това число ZhPetkov)? Все още там избистряме концепцията ...

 

1
15/08/2018 12:39:49
mtenev avatar mtenev 149 Точки

vasildiavolo,

"Ограничаване броя на различните видове прогнози" ...

Окей, би могло, но дай моля те да обсъдим всяка една от 10-те възможни точки една по една. Защото първоначално бяхме разписали 30, свихме ги до 20 и накрая сметнахме, че не трябва да са повече от 10. Пък и те са 10, но половината от тях са трудни и на тях не биха могли да отговорят хора, които не се интересуват от играта. Да, остава налице шансът някой да налучква безразборно и така да нацели вярното. Целта на играта обаче не е тази, ще следим за подобни прояви и няма да ги толелираме. Знаеш, тези неща се забелязват от хората, които разбират. Пък и както се разбрахме вече - ще приемаме прогнози само за топ мачовете и ще избегнем Витесе-Хееренвеен и Виктория Сетубал-Белененсеш. :)

 

Понеже си напълно прав за факторът "време", по-скоро си мисля, че по-наложителното бе да се намалят мачовете на даден кръг. Ако те станат 15-20, като че ли нуждата от намаляване на въпросите спада. Защото целта ни е тe да са измислени така, че от точковата система всеки един да може да трупа точки, дори и да не е редовен и сериозен. :)

 

Да, прогнозата Роналдо, Меси, Неймар, Кейн, Салах и може би още 5-6 имена, ще са наистина много вероятни за голмайстори, но не обезателно. Роналдо е в нов отбор, Неймар беше 3 месеца контузен, а Меси не игра лошо срещу Севиля онзиден, но ето че не вкара. Пък и нека има по-лесни въпроси за дамите и за не толкова подготвените, че точен резултат и под/над 2,5 не е толкова просто да отговориш, ако не следиш играта. Да, въпросите дали ще има дузпа, гол от статично положение и кой отбор ще има повече картони, наистина могат да бъдат нацелвани, тъй като са 50/50, факт. Но знаеш че понякога случайните нацелвания и познавания от хора, които не са толкова на "ти" с играта, ги надъхва да участват. Ок, техните отговори в този случай масово няма да са на база знания, но се опасявам, че само точен резултат, 2,5 голове и още 1-2 по-спефицични прогнози, биха могли да отблъснат по-неподготвените. Защото правилно забеляза, че се стремим да не ограничим играта само до сериозните фенове от мъжки пол. :)

 

Бихме могли въпросите, които могат да бъдат отговорени напълно случайно, да им снишим даваните точки и те да носят най-малко? А "точен резултат", концепцията ни с рейтинга на 1 от 3 играчи, "под/над 2,5", "% владеене на топката" и т.н., да дават повече (или максимум)? Какво мислиш? :)

0
15/08/2018 12:44:59
vasildiavolo avatar vasildiavolo 12 Точки

Съветът ми е да си сложите една бройка от 20+-, което ми звучи чудесно, пълнете я с мачове предимно от топ първенствата. Англия, Италия, Испания, Германия, Франция и България като наша Родина - по 2/3/4 според кръга и срещите (Барселона - Селта няма много какво да я слагате за прогнозиране при достатъчно ясно изразен фаворит, ама Сампдория - Генуа (градско дерби) би било ок или пък Барселона - Еспаньол (пак градско)) и допълвайте с дербита от Португалия, Русия, Холандия, че и дербита като Олимпиакос - Панайтинайкос, Стаяуа - Динамо, Партизан - Цървена Звезда, Галатасарай - Фенербахче, Бенфика - Порто, и подобни, където в първенството има 2-3 известни отбора и другото е излишно. 20 такива мача се намират лесно и аз лично бих акцентирал над завързаните такива, а не с ясно изразени фаворит и аутсайдер, което автоматично ще значи, че любимите на мнозина Реал и Барса няма да са в 20-те всеки кръг, но по същия начин няма да са и Ювентус, Байерн, МЮ, МС, Ливърпул и т.н.

 

Колкото до ЛЕ - мачовете от елиминациите след групите задължително всички, в групите само подбрани такива - МОЛ Види и Динамо Минск много не ми се прогнозират :) :) Схващате идеята.

1
15/08/2018 12:37:48
mtenev avatar mtenev 149 Точки

"Максимално актуално класиране, обявено публично по всяко време през Google Docs или каквото си изберете" ...

Отново +1 !! Тук обаче нямам напълно никакви възражения и коментари. Напълно си прав, че една live статистика, до която хората имат постоянен достъп, ще надъхва и радва много повече, отколкото някой да си играе на 3-4 месеца да update-ва резултати.

 

 "Шаблон за прогнози" ...

+1 !! И тук подкрепям предложението с две ръце! Понеже аз лично все още съм в начален етап, едно съдействие ще бъде напълно добре дошло! По-добре наистина да сътворим някаква проста програмка, която до максимална степен сама да движи статистиката, защото когато наистина станат повече хора и точки, ще отнема не малко да се вкарват ръчно всички компоненти. Именно що касае "компонентите" (в статистиката) - какво мислиш/те за тях? :)

 

Благодаря още веднъж за супер полезното и конструктивно включване!

 

Мисля си да направим тема дискусионна? Иначе ние ще се хванем и възможно най-скоро ще съкратим и опростим играта значително. Тук вече второ мнение няма, че трябва да се случи.

 

Успешен и усмихнат ден.

0
vasildiavolo avatar vasildiavolo 12 Точки

Понеже аз лично все още съм в начален етап, едно съдействие ще бъде напълно добре дошло! По-добре наистина да сътворим някаква проста програмка, която до максимална степен сама да движи статистиката, защото когато наистина станат повече хора и точки, ще отнема не малко да се вкарват ръчно всички компоненти. Именно що касае "компонентите" (в статистиката) - какво мислиш/те за тях? :)

Сериозна такава програма не мога да направя, въпреки че едва ли е чак такава философия, но и аз съм още зелен, а трябва да ходя и на море края на месеца :D.

Концепцията ѝ иначе трябва да бъде свързана с база данни, в която да се пазят прогнозиращите, програмата периодично да слуша във форума за нови постове, които да са строго типизирани, че да ги мачва регекса, и да добавя нов прогнозиращ, ако го няма в базата, той пък да си има едно property с точки, което само да се пълни при нови успешни прогнози. В базата трябва да се въвеждат и резултатите от срещите, разбира се. Предполагам всичко от форума до Google Docs класирането може да се автоматизира, но не знам как ще стане точно :)

Мисля, че бих успял да направя Desktop приложение, в което да се добавят резултатите от мачовете първо, след което ръчно всяка прогноза от форума, дадена по шаблон и да изчислява резултата автоматично. Въвеждането в класирането, обаче, ще трябва да е ръчно, както и други придружаващи действия, но няма да е като да смяташ на елката точките на всеки отделен коментар и всяка отделна прогноза да я сравняваш с резултатите от мачовете, докато не запомниш наизуст изходите от всичките 20 :)

Обяснено по подробно:

Преди да започнем със смятането, въвеждаме в програмата мачовете и резултатите от тях (за да е по-лесно ограничаваме прогнозите до 3 варианта - знак, под/над и точен резултат). 
Следва въвеждането на всяка прогноза с прост copy-paste от форума. Програмата, по предварително зададени проверки, пресмята общия сбор точки и го връща на конзолата, откъдето го взимаме и въвеждаме в резултата на прогнозиращия.
Следва въвеждането на следващата прогноза, пак същата процедура и така докато не останат прогнози. Убеден съм, че просто работен вариант мога да направя, ама 100% в екипа ви има доста по-добри от мен, които да го направят и по-добре и по-автоматизирано. Е, ако на никого не му се занимава, с удоволствие ще опитам да помогна в "лятната ваканция" до започването на C# Fundamentals.

Самите прогнози, както се реши, ще са по шаблон, който може да е като следния:

Реал Мадрид - Барселона [поле за знак] [поле за под/над] [поле за точен резултат]

Милан - Ювентус [поле за знак] [поле за под/над] [поле за точен резултат]

Ливърпул - Челси [поле за знак] [поле за под/над] [поле за точен резултат]

Задължително е прогнозиращите да не променят шаблона извън четвъртите скоби, а само в тях да въвеждат прогнозите си. После един Regex и действаме. Ще е добре да има и лека редакторска намеса, защото един ще пише резултатът 3:0, друг 3 - 0, трети 3-0, четвърти 3 0, пети 3=0 и тем подобни варианти, ама това е лесно. 

Бихме могли въпросите, които могат да бъдат отговорени напълно случайно, да им снишим даваните точки и те да носят най-малко? А "точен резултат", концепцията ни с рейтинга на 1 от 3 играчи, "под/над 2,5", "% владеене на топката" и т.н., да дават повече (или максимум)? Какво мислиш? :)

Не искам да налгам мнение, ама приятелката ми (нали си говорим и за женския пол) по никакъв начин няма да я навия да участва в играта с 10 вида прогнози, то на 1 вид ще е трудно, камо ли на 10. Ако пък се навие да дава прогноза за голмайстор, то ще е или Меси или Кристиано, без значение кои отбори играят, защото сам тях знае :D И все пак, компромисният вариант с по-случайните прогнози да носят по-малко точки е добра идея, но трябва да има осезаема разлика - един вид да се дават толкова малко точки на фона на основните прогнози, че да е безмислено почти да ги прогнозираш "на късмет". От друга страна, това значително би усложнило програмата, най-вече въвеждането на данните и правилното мачване на прогнозите спрямо въведените стойности, защото един може да напише за голмайстор Кристиано Роналдо, друг КР7, трети Кристиано, четвърти Роналдо, пети, шести, седми и осми тези варианти на латиница и става мазало дори за по-напредничава програма. Владеене на топката и подобни цифрови показатели биха били лесни за имплементиране, защото няма толкова варианти.

1
15/08/2018 13:53:09
vasildiavolo avatar vasildiavolo 12 Точки

Относно отделните типове прогнози/въпроси, ще споделя моето виждане за конфигурацията им:

 • Знак 1Х2 - задължителен и носещ най-много точки (4) - това ще е прогнозата, която ще дават всички - от зарибеният футболен фен до колегата/колежката, която участва за участието :)
 • Под/Над 2.5 гола - носещ малко по-малко точки (2) - има си го елемента на прогнозирането тук, защото могат да се вземат предвид много фактори, статистики, форма на отборите и т.н., което прави прогнозата по-малко "случайна"
 • Точен резултат - третият от основните въпроси и с най-малко точки (1) - има го моментът на luck-ерството тук, та влиза леко в категория "случайно познат"

Бонус прогнози по 0.5 т. всеки - носят по-малко точки, за да не се акцентира над тях, но все пак да разнообразяват играта, а и при правилно и обмислено прогнозиране, да носят нещо

 • Ще има ли дузпа
 • Владеене на топката от отбора с по-високо владение в определен диапазон (+- 8%, например)
 • Ще има ли гол от статично положение
 • Ще има ли червен картон в мача

Докарва се максимално 9 т. от мач, като спокойно, ако нямаш време, можеш да прогнозираш само основните 3 прогнози и това да не довежда до изоставане в класирането, ако си добър. 

Махнал съм прогнозите за голмайстор и 3-ма с най-висока оценка, защото ще пречи на програмата (голяма вариативност най-малкото на изписване на имената на футболистите), прекалено сложно става за проследяване въобще, дори да се прави ръчно, а и моментът със "случайността" в прогнозирането идва too much, според мен.

И пак да споделя мнение, че колкото повече видове прогнози има, толкова по-трудно ще се направи програма за тях, която да работи адекватно, дори и от по-опитен и добър програмист, защото всеки прогнозиращ може да изписва по различен начин владение на топката, че и отговорът на прогнозите с ДА/НЕ. И за самите прогнозиращи ще е по-трудно да изпращат правилен шаблон и да няма обърквания. Пак стигаме до момента с "излишното усложняване", който при подобна инициатива смятам за ненужен, ама го казвам наистина без да очаквам, че непременно моето мнение е правилното.

Точките и цялото предложение са примерни, разбира се.

1
15/08/2018 14:15:44
mtenev avatar mtenev 149 Точки

"Съветът ми е да си сложите една бройка от 20+-, което ми звучи чудесно ..." ...

+1, for sure !! На този етап в началото - по-скоро до 20 (между 10 и 20 да кажем за старт).

 

"Барселона - Селта няма много какво да я слагате ..."

Ок, имаш право, разбирам те. Обаче знаеш, че има хора, които биха се включили заради любимия си отбор или дори заради лесната прогноза, която наистина се очертава да бъде Барселона-Селта. Ако оставим само градските или топ дербита, има възможност да отблъснем фенове, защото аз съм сигурен, че ще сме неколцина тези, които ще ни е интересна прогноза от ранга на Дженоа-Сампдория. Да, в повечето случаи Барса ще бие Селта, но все пак са възможни изненади. Както знаеш, грандовете участват на няколко фронта, може да не са във форма, може съдийска грешка да обърка нещата, може контузия да извади звездата на състава, може всичко. Давам ти пример с твоя пример - последните 4 мача между Барса и Селта - 2 пъти 2:2, веднъж 1:1 и веднъж 5:0 за каталунците. Разбра ме. :)  

 

"Колкото до ЛЕ - мачовете от елиминациите след групите задължително всички, в групите само подбрани такива ..."

Струва си и предложението за дербитата в групите! +1 отново! Правим го.

Относно елиминациите - по-скоро бих предложил същият принцип до четвъртфиналите и от тях до края - всички мачове. Осминафиналите и шестнайсетинафиналите (най-вече) са все още твърде много отбори и има вероятност да се прокраднат по-слаби отбори, чиито мачове да не представляват чак такъв интерес. Пък и една сборна прогнозна схемичка от ШЛ и шестнайсетина-/осминафинали, ще стане доста обширна. :)

Предлагам - дай като отворим другата игра за европейските турнири да възобновим дискусията и там по същество да разговорим нещата. Ще съм ти благодарен. :)

0
16/08/2018 14:02:57
mtenev avatar mtenev 149 Точки

"Сериозна такава програма не мога да направя, въпреки че едва ли е чак такава философия ..."

Не, не става дума за сериозна, а за съвсем елементарна програма. Просто истината е, че аз съм в супер начален етап на технологичното ми ограмотяване и няма да сколасам сам да я направя. Не е нужно сега да стане или да я бъде до края на другата седмица например, но да кажем в идните месец-две ако се направи, ще е супер и ще съм ти аз лично хипер-мега-адски благодарен. Ако искаш остави твои контакти (било то телефон, било то Facebook профил), че по-добре да прехвърлим вече дискусията на лично, че наспамихме доста, а явно за момента няма други мераклии да се включат в дебата. :D

(прочетох много внимателно всичко, което написа и подкрепям инициативата ти за такава програмка с две ръце и два крака, но по-добре вече тези разговори лично да проведем ...)

 

"Приятелката ми (нали си говорим и за женския пол) по никакъв начин няма да я навия да участва в играта с 10 вида прогнози, то на 1 вид ще е трудно, камо ли на 10. Ако пък се навие да дава прогноза за голмайстор, то ще е или Меси или Кристиано, без значение кои отбори играят, защото сам тях знае :D ..."

Бях тръгнал да казвам нормално, но се замислих, че феминистките ще ме разнищат ... Майтапа настрана - без значение от пола, написаното от теб ще важи за всеки един, който не е на "ти" с играта. Съгласен съм тук. Само че ние не ги задължаваме да дадат 10 прогнози - всеки дава колкото си поиска. Например за Бока-Ривър или за Фенербахче-Бешикташ може и познавачите дори да не дадат 10 пълни прогнози. Идеята е всеки един да отговори на колкото прогнози може и има желание и време да отговори. Нашите най-висши цели са да се включат колкото се може повече хора, да има достатъчно мачове и опции и да съумеем и да включим дори и тези, които футболът ги отблъсква. За това и аз все още се мотая около видовете бонуси, награди, статистики и прочие, които биха могли да са стимул за по-незаинтересованите.

Да, това с мега звездите от ранга на Меси и Кристияно го признавам, но дори и те не винаги бележат, дори и те имат слаби периоди. Спомняш си, че в началото на миналия сезон в Примера, CR7 имаше средностатистически по 1 гол на 3-4 мача (до декември май беше това). Ок, после отново влезе в мега убийствена форма, но това беше ясно, че ще се случи рано или късно. :D

 

0
vasildiavolo avatar vasildiavolo 12 Точки

Програмата е готова на етап алфа версия :D :D

Вчера за час-два я докарах до един приемлив минимум, достатъчен за работа, ама трябва да седна да я прекарам през няколко "QA теста", понеже още не знам доколко може да се счупи, къде и дали дори смята правилно всеки път/вариант. Но поне концепцията си я изясних и вече с copy-paste на добре оформена по шаблон прогноза, връща резултат за по-малко от секунда, което си е сериозен напредък спрямо ръчното смятане :)

Естествено съм я направил според мои правила за прогнозиране и т.н., но е лесна за ъпгрейд и редакция, според изискванията. Ще се свържа с теб във ФБ, защото наистина доста има да се мисли и пише, просто не знам точно кога ще успея, но ще да е близките дни. :)

1
mtenev avatar mtenev 149 Точки

"Относно отделните типове прогнози/въпроси ... Знак 1Х2 ..."

Изпуснах в по-преден пост да кажа нещо съществено - много важно при концепцията ни при създаването на играта, бе тя да не прилича по никакъв начин на залозите на фирмите в бранша. За това и може да са ти се сторили странни или написано объркващо възможните прогнози. Както виждаш навсякъде наблягаме на "игра" и "прогнози", а не на "залози", "пари", "колонки", "коефициенти" и другите ключови думи, познати ни от сферата. Дори виж че и "футболни прогнози" не фигурира никъде другаде, освен в заглавието. Дори "футбол" целяхме да не споменаваме твърде често, че хората които са разколебани да се включат, да ни ги дръпне честото споменаване на думата "футбол". Просто идеята беше да не отблъснем тези, които спорта им е няпонятен или им е омразен поради една или друга причина. Което ме наведе на мисълта, че трябва още да поработим върху чара и привлекателността на играта. Хрумнаха ми ей сега 2 неща:

1. Дали да не заформим една глобална игра с прогнози, която да включва няколко спорта (например - футбол, волейбол, баскетбол, Ф1, тенис на корт и бокс) и всеки един от тях да е част от поредицата, но за всеки отделен спорт да си има своята си тема/секция? 

2. Особено ако случим точка 1-ва, но дори и да не стане (сега) и футболът остане единственият спорт, то би било хубаво да го брандираме по някакъв по-sexy начин :D. Например - Football KING Games, Football Games 4 EveryBODY или нещо от сорта. You got me. ;)

 

Питам те за твоето мнение дори и за последните две, защото виждам, че си интелигентен и разбиращ, обичащ и следящ спорта пич. А и освен това имаш поглед, креативност и много готини идеи, които определено почти всички ще отразим час по-скоро! :P

 

П.С.

Моля те, намери ме във Facebook - https://www.facebook.com/martin.tenev.737, че явно вече само аз и ти си приказваме и наспамихме твърде много :D В тази връзка ще променя и заглавието на темата на "Дискусия за футболна игра, че определено до момента не е игра, а лаф-мо'абет ... 

0
16/08/2018 14:51:11
ZhPetkov avatar ZhPetkov 45 Точки

Според мен ШЛ е достатъчна, на както решите smiley

Може да добавите в играта за нея:

 • Краен победител
 • Отбори достигнали финала
 • Голмайстор на турнира
 • Отбор отбелязал най-много голове
 • Отбор допуснал най-много голове и тн.
1
mtenev avatar mtenev 149 Точки

vasildiavolo,

Много ти благодаря!! Пращам ти покана във Facebook и ти предлагам да дообсъдим детайлите и програмката там.

 

ZhPetkov,

"Според мен ШЛ е достатъчна, на както решите smiley ..."

ШЛ обезателно ще присъства, второ мнение няма. Като че ли обаче по-добре европейските турнири да извадим в отделна тема от първенствата. Ще стане голяма каша на едно място ...

В друг случай би могла да е достатъчно, но целим да създадем постоянно активна тема, винаги с интересни мачове, дискусии и прогнози в нея. Както знаеш ШЛ прекъсва в определени периоди, пък и чак в края на септември започва груповата фаза ... до тогава много мачове от първенствата ще са минали и не малко дербита ще са се изиграли. :D

 

"Може да добавите в играта за нея: ..."

Много благодарим за предложенията!! Ние също сме подготвили доста интересни възможности. Надявам се в най-кратки срокове да избистрим окончателно концепцията с текущото издание, след което правим още 2 или 3 издания (в съотвения ред) - "Шампионати" (за сезонни дискусии и прогнози в самите първенства), "Европейски турнири" (с най-интересното от ШЛ и ЛЕ) и евентуално "Европейски купи" (с най-интересното например от FA, Купата на Краля и т.н.).  

 

Момчета, тези идеи как ви се струват? :)

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.