Nested Loops - 08. Fishing - JAVA
Здравейте,
Имам нужда от помощ. Не мога да си открия грешката в кода. Условието е :
1.*Излет
Времето се затопля, сезона за риболов наближава и всички рибари тръпнат в очакване. Един от тези рибари е вашият стар познат Любо, който ви моли да му помогнете като напишете програма, която изчислява с каква печалба/загуба се връща от риболовния излет. За ВСЯКА трета уловена риба, рибаря не плаща такса, а получава пари за нея. Парите, които Любо ще получи или плати за една риба се образуват от сумата на ASCII стойността на всеки символ от името на рибата, разделена на килограмите на рибата.
Вход
На първия ред, се чете дневната квота (броя риби, които Любо може да хване) - цяло число [1…100]
След това се четат многократно по два реда:
- името на рибата – текст
- килограмите на рибата – реално число в интервала [1.00…1000.00]
Изход
Риболовът приключва при получаване на командата "Stop" или ако се достигне дневната квота.
- Ако Любо достигне дневната квота първо да се изпише:
- Lyubo fulfilled the quota!"
След приключване на риболова на конзолата се печата един от двата реда:
- Ако Любо е спечелил пари - "Lyubo's profit from {брои уловени риби} fishes is {спечелени пари} leva."
- Ако Любо е загубил пари – "Lyubo lost {загубени пари} leva today."
Парите да са форматирани до втората цифра след десетичната запетая.
Примерен вход и изход
Вход |
Изход |
Обяснения |
|
3 catfish 70 carp 20 tench 14 |
Lyubo fulfilled the quota! Lyubo's profit from 3 fishes is 6.21 leva. |
3 - дневна квота (разрешени за улов брой риби) Първата риба е catfish. Цената й е: (99+97+116+102+105+115+104) / 70 = 10.54 Понеже е първа уловена риба, трябва да се плати за нея. carp цена – 21.10 втора уловена риба, трябва да се плати за нея. tench цена – 37.85. Понеже е трета риба получаваме 37.85. Достигахме дневната квота печатаме съобщението и прекратяваме риболова. Спечелените пари са 37.85лв. Загубените са 10.54 + 21.10 = 31.64. Понеже 37.85 > 31.64, то Любо е спечелил 6.21лв. |
|
Вход |
Изход |
Вход |
Изход |
10 Pike 15 Grass Carp 40 Common Rudd 7 Perch 20 Stop |
Lyubo's profit from 4 fishes is 75.26 leva. |
6 Bluefish 17.4 Garfish 14.9 Stop |
Lyubo lost 94.53 leva today. |
Моят код е :
Това, което забелязах е, че когато въведа първият примерен вход не ми отчита 3тата риба, т.е. не влиза в проверката , в която добавям към печалбата си.
Благодаря! Промених
и ми изкарва вече 100/100 в judje. :))
Хехе, да, наистина - явно аз съм си поиграл повече отколкото е било нужно. :))) Ами - честито значи! :-)